Choroba ?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Lutz73
nowicjusz
nowicjusz

Choroba ?

Post autor: Lutz73 » 05 wrz 2006, 19:06

Witam, jako świeży hodowca dysków (od dwóch miesięcy, wcześniej najróżniejsze rybki - głównie pielęgnice) mam prośbę o pomoc w diagnozie. Po pierwsze info o akwarium: pojemność 430 litrów, pH 6,5-7,0 (niestety, innych parametrów brak - skończyły mi się testerki), temperatura 27 -28 stopni, woda pomieniana w ilości 60 litrów co 2-3 tygodnie. Napowietrzenie pompką TetraTec 300 (4-y duże kamienie), filtr też TetraTec EX 1200 - wszystko nowe. Akwarium nowe założone pod koniec czerwca 2006, z obsadą 10 dyskowców (duże osobniki 12-18 cm).
Rybki mają się dobrze, nie mają żadnego nalotu, oddychają spokojnie, jedza za apetytem (4 kostki serca wołowego znikają w 15 minut - i tak dwa razy dziennie) - sielanka. Niestety, jedna z rybek praktycznie od początku delikatnie świrowała. Bez żadnego powodu dostawała speeda po całym akwarium, obijała się o ścianki, by po chwili znormalnieć. Teraz od rana leży pod korzeniem płasko, równolegle do dna (sam nie wiem jak się tam zmieściła) i ledwo dycha, praktycznie nie macha płetwami. Wypchałem ją spod tego korzenia to chwilę postała i znowu uciekła pod korzeń. Rybki lubią się chować pod tym korzeniem (w pozycji wertykalnej), ale na chwilę. Pozostałe pływają. Trzy gonią się i biją (taka walka od paru dni). Zauważyłem,że ostatnio plenią mi się glony.
Nie mam doświadczenia z paletami, a nie chcę reagować nerwowo podając chemię. Napiszcie proszę, czy takie odchyły u palet to coś normalne, czy też mam jakieś dziadostwo. Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 05 wrz 2006, 19:48

Mysle że musisz sprawdzić NO3 w swoim zbiorniku. Albo nawet nie sprawdzaj tylko zrób podmianę wody minimum 30 %. Podmiana wody przy takiej obsadzie 60 co dwa tygodnie to stanowczo za mało. Wg. mnie powinieneś podmieniać 60 litrów dwa razy w tygodniu.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 05 wrz 2006, 21:55

Sprawdz dokładnie ph coś mi się nie zgadza ,przy wysokim NO3 rybki szybko oddychają i są płochliwe ,zaczynają dziubkować to znaczy pływaja przy lustrze wody i próbują łapać powietrze lub się wykładaja a twoje ryby tego nie czynią ,i jeszcze jedno 10 paletek w 430 l przy dobrym filtrowaniu wody to nie jest przerybienie i nie wierzę aby do wody dostały sie azotany czy azotyny ale sprawdzaj wodę do podmian na zawartość NO3 przed wlaniem do akwa .. zdarza się że woda z kranu ma wysoki poziom zwiasków trujacych ja u siebie w kranie mam często wode o wysokim stężeniu NO3 muszę zawsze sprawdzać wode którą wlewam do akwarium i jeszcze jedno podnies temp.do 30 C i niech tak będzie cały czas

Lutz73
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Lutz73 » 06 wrz 2006, 10:14

Dziękuje za porady. Faktycznie, podmieniłem wodę (trochę trzeba było się nanosić wiaderek), i podniosłem temperaturę do 30 C. Dzisiaj dysk pływa po ludzku.
Serdecznie dziękuję za porady.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 06 wrz 2006, 22:10

Rób podmiany 1/3 pojem. akwarium raz w tygodniu. I nie będziesz miał takich problemów.

Lutz73
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Lutz73 » 10 wrz 2006, 05:52

No i niestety. Mimo chwilowej poprawy (popodmianie wody i podniesieniu temperatury),wczoraj rybka zdechła. Na ciele żadnych oznak czegokolwiek, skrzela czyste.wczoraj zaczęły wariować dwie kolejne.Znowu podmieniłem wodę ok. 80 ltr,trochę się uspokoiły jednak rano powtórka i dwie speedują.
Nie chcę na ślepo lać chemii. Co można im podać (sól) ?

Lutz73
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Lutz73 » 10 wrz 2006, 17:16

Sytuacja wydaje się być rozpoznana i opanowana. Niestety, zalęgły mi się jakieś pasożyty (takie białe rbaczki, prawdopodobnie od serca wołowego). Dzisiaj sprawdziłem wszystkie parametry wody i są LUX. Niestety, pomimo idealnych parametrów wody rybki dalej świrowały. Znajomy polecił, żebym przygotował roztwór wody i soli kuchennej (2 kg soli na 400 ltr wody w akwarium). Przygotwałem,wlałem i od 5 godzin spokój. Żadna ryba nie świruje. Robactwo, które pelzało po szybie zniknęło. Całą operację chcę ponowić we wtorek, podmieniając równocześnie około 20% wody.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 11 wrz 2006, 08:20

Jeżeli podmienisz 20% wody i znów podasz sól, to moim zdaniem stężenie soli może być już za wysokie dla ryb.
Ja taką dawkę soli stosowałem wg. Degena, czyli:
O.5 kg soli niejodowanej na 100l wody
3 dni czekamy
4 dzień podmiana 25% już bez soli
5 dzień podmiana 25%
6 dzień podmiana 25 %
7 dzień podmiana 25% kuracja zakończona.

Lutz73
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Lutz73 » 11 wrz 2006, 08:47

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Od 4 dnia podmieniam wodę bez soli. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Pozdrawiam.

Małgorzata

chore DYSKOWCE

Post autor: Małgorzata » 23 lis 2006, 22:08

Prosze o pomoc z chorymi dyskowcami podobnie jak w waszych przypadkach tak i moje paletki obijaja sie o ściane akwarium pływaja przy lustrze i łapia powietrze. Twardość ogolna 18 wtardosc weglowa 13, PH 6-8 ma 8 PH od 4,5-9 ma 7,5 PH ogolne 7 Woda zostala na nowo zmieniona.

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 23 lis 2006, 22:41

Spróbój zmniejszyc ph do około 6,5 ale powoli , podmiany wody ,zwiększ napowietrzanie.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”