Potrzebna szybka diagnoza i pomoc !!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Weluś ,zmętniałe oczy to są złe parametry fizyko-chemiczne wody,że tutaj w zupełności zgadzam się z Jackiem,tyle tylko że nie musisz,zaraz napełniać 240l napełnij do połowy,będzie szybciej,przy chigienicznym będzie to bez znaczenia,damy rybie popływać z 12godz w czystej wodzie i zobaczymy co się będzie działo,w tym czasie napisz do jakich lekarstw masz dostęp,w aptece kup nadmanganian potasu
Mam w domu: mycopur, bactopur, metronidazol, Aqua safe. Myślę, że udało by mi się kupić odinopur, ale musiała bym jechać po niego i wiedzieć już dziś, że trzeba kupić, a może jest coś jeszcze co potrzebne? Stanę na głowie i może zdobędę.
Co zrobić z nadmanganianem potasu?
W tej chwili rybki są w 70 l w słonej wodzie. Kazaliście mi podmieniać codziennie, tylko tą czystą zasalać, czy nie?
Co zrobić z nadmanganianem potasu?
W tej chwili rybki są w 70 l w słonej wodzie. Kazaliście mi podmieniać codziennie, tylko tą czystą zasalać, czy nie?
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Na takim kontakcie my tej rybie nie damy rady jedyne czego w tej chwili nie mamy to czasu ,wpisz na ten adres swój nr tel obojętnie o której falenopsis@onet.eu
Mogę powiedzieć jedno na pewno ryby się ożywiły( nie wiem czy to dobrze). Płyną szybko przez długość akwa(90cm), chamują na końcu, trosze stoją w miejscu i powtórka(robią tak razem). Oprócz tego zauważyłam, że zbladły: turkus jest biały(niebieskim widać tylko cimniejsze paski), malboro -żółty itd....Nawet tęczówki oczu im się zrobiły jaśniejsze(to na pewno nie zmętnienie, bo źrenica jest zupełnie czarna). Może to wina soli.....Już nie wiem czy cieszyć się, że im się polepsza czy płakać, że jest gorzej.
Kupiłam jeszcze omnipur- trzymam na wasze hasło. Mam już nadmanganian potasu ( 2 saszetki). , powiedz Słowol jak to zastosować i co z soleniem wody( jak w poprzednim poście), bo chciałabym wodę podmieniać.
Kupiłam jeszcze omnipur- trzymam na wasze hasło. Mam już nadmanganian potasu ( 2 saszetki). , powiedz Słowol jak to zastosować i co z soleniem wody( jak w poprzednim poście), bo chciałabym wodę podmieniać.
Użytkownikom należą się dalsze wiadomości , więc piszę.Wszystkie paletki jeszcze żyją. Ryby nie mają już śluzu. Siedzą sobie od 4 dni w soli(łyżka na 10l), baniak 70l. Są strasznie zestresowane.......
" Slawol" po otrzymaniu ode mnie zdjęć palet stwierdził, że to dziurawica. Po kuracji" solowej" bądziemy leczyć dalej. Podniosłam temp do 35, ph poniżej 6.
Na razie tyle, napiszę jeszcze..............
" Slawol" po otrzymaniu ode mnie zdjęć palet stwierdził, że to dziurawica. Po kuracji" solowej" bądziemy leczyć dalej. Podniosłam temp do 35, ph poniżej 6.
Na razie tyle, napiszę jeszcze..............