paletki jak piłki

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

migi

paletki jak piłki

Post autor: migi » 08 gru 2006, 19:04

Witam

Czytałam posty o chorobach i książke 2 tom, ale nie jestem w stanie znależć odpowiedzi na moje pytanie. Może ktoś tutaj mi pomoże. Szykowałam sie kawał czasu do paletek i warunki wody mam stabilne i w normie: pH 6,5 ; Tw 2, No3 jest niestety podwyższone ale to winna 3 dniowego przesuniecia sprzątania z racji wpuszczenia ryb, nie chcialam ich nadmiernie denerwować. Podmieniam dopiero jutro.
Ryby kupione w jednym miejscu wszystkie na raz, mam od 8 dni. Wszystko by bylo w porządku gdyby nie fakt, że po najedzeniu sie dwa osobniki wyglądaja jak piłki i pływają chybocząc sie na boki z glową nieznacznie pochyloną ku dołowi. Nie wiem czy przekarmiam? ale reszta ryb jest normalna, nie maja takich objawów. Zawsze sie tak dzieje po karmieniu. Nad ranem rybki są normalne, żwawe pływaja jak paletki. Wystarczy jedno karmienie i wszystko zaczyna się od nowa.
Nie wiem jak to sie dzieje, skąd sie dzieje i jak temu zapobiec.

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 08 gru 2006, 20:33

Jeżeli karmisz suchym pokarmem a wcześniej nie moczysz to może być właśnie taki efekt.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 gru 2006, 20:38

Ja zawsze mocze w misce ciepłej wody nogi, gdy karmię paletki suchym pokarmem.

migi

Post autor: migi » 08 gru 2006, 21:21

W sumie to mocze granulat zawsze, moze zbyt krótko i z tego wynika problem. Płatków nigdy nie namaczam wydaje mi sie to bezsensowne,płatki bardzo szybko robią sie mokre w wodzie, a z reszta z zasady sa miekkie. Spróbuje namaczac dłuzej albo całkiem odstawie granulat na jakis czas i zobacze jak bedzie.
Dziekuje:)

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 09 gru 2006, 10:13

Miałem taki sam problem przy granulacie Tropicala i małych paletkach, jego trzeba dłużej pomoczyć. Granulaty Tetry są ok bez moczenia.

migi

Post autor: migi » 09 gru 2006, 17:53

Juz nie karmię granulatem, rybki wracają do normy, ale podejrzewam ze potrwa to nieco dłużej. Dziekuje za pomoc :)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”