dziwne zachowanie

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Brzydzi
junior
junior
Kontaktowanie:

dziwne zachowanie

Post autor: Brzydzi » 03 sty 2007, 17:45

witam wszystkich mam pytanko moja jedna paletka zaczęła się dziwnie zachowywać tzn pływa u góry , ciężko oddycha i "buja się na boki". Parametry wody mam w normie, inne paletki są zdrowe, ta tez nigdy nie chorowała, nie ma widocznych obrażeń, przebarwień czy innych "wynalazków". Jest to dorosła rybka, a takie zachowanie zaczęło się nagle. W akwarium pracuje cały czas napowietrzanie, filtracja bbiologiczno - mechaniczna. Dziękuję za pomoc, Grzegorz.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 sty 2007, 20:43

Jakie masz NO2 i NO3?
Jakie masz PH?
Kiedy podmieniałeś wodę i ile?
Jak często to robisz?
Dodałeś coś ostanio do baniaka, jakieś rybki, roślinki, nowy pokarm, żywy?
Oddycha oboma skrzelami czy jedno ma przymknięte?
Je?

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 03 sty 2007, 22:45

Wygląda to na jakieś wewnętrzną inwazję bakteryjną lub jakieś zapalenie wewnętrzne ,rozwiązanie BAKTOPUR DIRECT SERRY,według wskazówek z ulotki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 sty 2007, 01:11

A nie karmisz czasem granulatem?

Rafał

Brzydzi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Brzydzi » 04 sty 2007, 12:04

Parametry mam w normie, a jeśli chodzi o granulat to tak ale paletki karmię zróżnicowanym pokarmem - no i granulatem....

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 sty 2007, 16:27

Brzydzi pisze:Parametry mam w normie, a jeśli chodzi o granulat to tak ale paletki karmię zróżnicowanym pokarmem - no i granulatem....
Pytam, bo takie sensacje czasem zdarzają się po karmieniu granulatem - rybą bąka puścić nie może, zaczyna mieć problemy z pływaniem i tak się właśnie kołysze...

Rafał

Brzydzi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Brzydzi » 04 sty 2007, 18:36

Parametry mam w normie, a jeśli chodzi o granulat to tak ale paletki karmię zróżnicowanym pokarmem - no i granulatem.... - Rafale nie chciałem przez to powiedzieć "a co to ma wspólnego" dziękuję bardzo za pomoc może żeczywiście to jest przyczyna, ale rybka teraz siedzi na dnie i kładzie się na boku co chwilę, jak podchodzę do akwa to zaczyna normalnie pływać na razie poddałem ją kąpieli w soli chwilowej zobaczymy co da. Dziękuję za pomoc i przepraszam, jak mnie źle zrozumiałeś.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 04 sty 2007, 19:07

Zgadzam się ze slawol to może być choroba bakterijna ,zrób tak, rybkę przenies do osobnego akwa możesz podac sól ale nie za wiel np. 4 łyżki stolowe na 100L wody i do tego baktopur Direk temperatura do 32 C i dobre napowietrzanie postaraj sie aby woda w której bedzie pływała ryba miała ph poniżej 7 jeśli będzie poprawa to zostaw paletkę chociaz na 2 tygodnie w tej wodzie

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”