Chore Blu Diamondy

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

reszek
nowicjusz
nowicjusz

Chore Blu Diamondy

Post autor: reszek » 04 sty 2007, 18:35

Czesc pisze do was z pewnym problemem a mianowice mam w akw kilka szt paletek Blu Diamond od pewnego czasu zauwazylem duze zmiany rybki zaczely przyjmowac mniej pokarmu nieznacznie pociemnialy widoczne jest ocieranie sie o przedmioty w akw, dzisiaj juz coraz mniej sie ruszaja, najbardziej niepokojacym dla mnie objawem jest to ze karzda z nich ma po jednej pletwie piersiowej tak jakby przycisnietej do ciala tak jakby byla przyklejona, wszystkie te pletwy sa trosze tak jakby postrzepione!!! Chce powiedziec ze one sa same w akw juz je mam do ok 4 miesiecy i od ok 2 tyg jest coraz gorzej! Parametry wody to ph 7 tww 4 two 6 no2 na zerowym poziomie! Prosze pomoc co to moze byc i jak temu zapobiec!
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 18:34 przez reszek, łącznie zmieniany 1 raz.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 04 sty 2007, 18:55

Witam napisz jeszcze co z oddechem rybek czy jest spokojny czy może szybko oddtychaja bo z tego co wyczytałem to mi wygląda na pasożyty skrzelowe ale może sie mylę napisz coś więcej o zachowaniu rybek np. czy nie wydzielają nadmiar śluzu czy nie poczarniały poprostu opisz dokladniej objawy rybek i jakimpokarmem te rybki karmisz

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 04 sty 2007, 19:28

też wydaje mis się że to mogą być pasożyty skrzelowe, przypatrz się skrzelom czy z dwóch stron się otwierają inne objawy to ocieranie się o przedmioty, trzepotanie płetwami, jakieś zrywanie się, płochliwość i nadmiar śluzu, no i zmierz No3

reszek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: reszek » 04 sty 2007, 19:44

Wiec tak dostaa do jedzenia serce wolowe i indycze i granulat ( serca ze sklepu sam robie) oddychaja raczej normalnie sluz zeden sie nie wydziela zrobily sie ciamniejsze niz wczesniej zauwarzylem ze sie ocieraja trzepocza pletwami niekiedy plochliwosci nie ma ale niekiedy byly przypadki jakiegos zrywu odchody naruralna no2 na zerowym poziomie no3 nie wiem bo nie mam testu!!! Zauwarzylem ze skrzela sie bardzo malo otwieraja okreslilbym to na minimalne rozwarcie sie ich!!!!!!!!W tej chwili zrobilem podmiane 70% wody!! A czy w skrzelowcach sa takie objawy jak wlasnie jakby przyklejone pletwy piersiowe do ciala???

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 04 sty 2007, 22:19

jednak pasozyty skrzelowe odpadają ,piszesz że rybki wolno oddychaja i nie wydzielaja nadmiaru sluzu ,proponóje podnieść temper. do 32--33 C

reszek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: reszek » 05 sty 2007, 09:13

Wiec tak z mysla ze to skrzelowce polecialem do kolegi i on mi dal MONEOL wiec go zastosowalem 4godz kompieli ale jakos nie bardzo widze poprawe oczywiscie za tydzien powtoze leczenie. Ale w tej chwili zrobie tak jak czarjan2 napisal podniose tem do 33 C. Czy inni moga wypowiedziec sie na ten temat cos zasugerowac???

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 05 sty 2007, 11:11

Z podstawowych chorób skrzeli najbardziej popularnych u palet ty leczysz tym lekiem tą gorszą odmianę: płazińce ... których obyś nie miał. Chyba się pośpieszyłeś z podaniem leku bez dobrej diagnozy.
Według tego co opisałeś dotychczas raczej masz orzęski i wystarczy temperatura podniesiona powyżej 32 stopni przez kilka dni by się tego pozbyć.

reszek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: reszek » 06 sty 2007, 18:38

To co teraz zobaczylem mnie przerazilo nie ma mnie w domu czesto na dosc dlugo i jak przyjechalem teraz to zobaczylem to swinstwo tak jakby jakis nalot cos wzartego w skore brak sluzu w niektorych miejscach CO TO MOZE BYC???? zamieszczam linki do zdjec http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/007 ... a321b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/145 ... 2d925.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a1 ... 845c1.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9e ... 18191.html

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 06 sty 2007, 19:02

Reszku wedlog mnie to nic innego jak infekcja bakteryjna. Mozna czesto pomylic z przywrami skrzelowymi, objawy sa czesto bardzo podobne. U Ciebie natomiast mozna bylo to mozna wywnioskowac z pierwszego postu,a mianowicie postrzepione pletwy. To wlasnie jeden ze szczegolow mowiacy o mozliwosci infekcji bakteryjnej. No i oczywiscie zdjecia mowia wszystko.

reszek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: reszek » 06 sty 2007, 19:11

Laro prosze cie pomusz mi sie tego pozbyc!! co mam zrobic ??? szkoda mi tych rybek strasznie :(((( Chce dodac ze teraz im wyzsza temperatura mam 31 c bo nie moge podnies na wiecej to przetwy juz nie sa przywarte do ciala tylko normalnie nimi ruszaja

krisaga
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: krisaga » 06 sty 2007, 19:49

Witam Resze
Mam cos podobnego - problem chyba polega na parametrach wody. Osobiscie stosjue sol - jak dotad pomagalo. Ciekaw jestem co na to nasi Spece

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 07 sty 2007, 13:24

To co zobaczyłem na fotkach ,to nie jest az tak powazna choroba wystarczy ustawic prawidłowe parametry wody ph ponizej 7 moze byc nawet 5,5 tw.o 6 do 8 temp. 32 do 33C i do tego dodać akryflawinę w zalecanej dawce i dobrze napowietrzac i tak zostawić az do całkowitego wyleczenia, po kazdej podmianie wody uzupełnic lek

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”