Kwarantanna

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Fafa6
Kontaktowanie:

Kwarantanna

Post autor: Fafa6 » 24 sty 2007, 20:51

1W jaki sposób "witacie" nowo nabyte ryby?
2W przypadku gdy cała obsada jest nowa można przeprowadzić kwarantanne w ogólnym zbiorniku?
3Czy zaciemniacie światło podwyższacie temperaturę, czego dodajecie do wody w trakcie kwarantanny...(leki, chemikalia, witaminy itp.)
4Jakim żarełkiem najlepiej przywitać podopiecznych?Coś lekko strawnego i pożywnego...co np.?
5Jak "traktować" te ryby przez pierwszy miesiąc?

Wiele jest napisane odnośnie samego wpuszczania ryb i kilku dni....i wiele jest na temat normalnego codziennego zycia paletek...ale nie wiele jest w internecie o tym jak aklimatyzuje się i wita ryby w 1 miesiącu pobytu w nowym zbiorniku.....Mam nadzieje że podzielicie się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem..:)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 24 sty 2007, 22:07

1. Co pływa już w Twoim baniaku, jaki on jest i od kiedy go masz?
2. Jakie ryby nowe chcesz nabyć, ile i skąd?
3. Czy masz baniak kwarantannowy i jaki?

Fafa6
Kontaktowanie:

Post autor: Fafa6 » 24 sty 2007, 22:30

Planuje 400l 8-10szt
*zbiornika kwarantannowego nie mam ale jeśli był by niezbędny to zakupie tylko jakie wymiary?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 24 sty 2007, 22:43

Planujesz zakupić baniak 400 litrów, coś wiadomo, ale nadal niewiele.
A jaki on będzie?
Sterylniak, ozdobny czy biotopowy?
Masz jakieś książki o akwarystyce?
Poczytałeś na tym forum cały dział jak zacząć?
Jaką filtrację planujesz?
Jaką masz wodę w kranie?
Sugeruję sporo poczytaj najpierw, potem zrób ten baniak, i jak pochodzi przez miesiąc zakup najpierw inne ryby, ale nie zaczynaj swojej przygody z akwarystyką od paletek i to 10 sztuk.
Nie masz jeszcze baniaka, a o kwarantannę się już martwisz i pytasz?

Fafa6
Kontaktowanie:

Post autor: Fafa6 » 24 sty 2007, 22:50

150x50x50 pisałem o tym już w jak zacząć...napisałem też że miałem paletki a akwarystyką zajumuje się od 6 lat(malawi i ogólne)....zbiornikiem kwarantannowym przejmuje sie bo chciałbym sie przygotować dobrze...zbiornik ogólny nie bedzie sterlylny...normalnie piach rośliny i zewnętrzny filtr 1000l/h

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 24 sty 2007, 23:11

Mój kwarantannowy baniak to 112 litrów brutto.
Mógłby być mniejszy, ale na wszelki wypadek jest większy, gdyby miał się w przyszłości zamienić w tarliskowy, będzie pasował.
Kwarantannowy ma pełny osprzęt ukryty w komodzie, pomkę napowietrzającą, grzałkę z termostatem, filtry kubełkowy i opcjonalnie mam też filtr wewnętrzny z dodtakwym napowietrzaniem, gdyby leczenie było wskazane bez filtra kubełkowego jako bardziej skuteczne.
Najlepiej jak byś o kwarantannie poczytał fachowców w ksiązżkach o akwarystyce, ale w skrócie i ogólnikowo podpowiem Ci.
Kwarantanna powinna trwać ponad miesiąc, nawet do 40 dni, woda o parametrach jakie chcesz mieć potem, lub masz już w ogólnym, na pierwsze dni dobrze jest podnieść temperaturę powyżej 30 stopni i obserwować i obserwowac i obserwować.
Jak zakupisz ryby od hobbisty, albo z pewnego źródła odrobaczone i zdrowe, nic nie dodawaj i nie wlewaj, tylko obserwuj. Jak są zdrowe to po co je truć lekami profilaktycznymi. Jak zaobserwujesz coś niepokojącego w ich zachowaniu, odchodach ,oddechu, kolorze, na skórze, płetwach, wtedy kwarantanne trzeba będzie wydłużyć, zdiagnozować świństwo i leczyć.
Dlatego kwarantanna dla dorosłych 10 palet jak planujesz wymagałaby sporego baniaka by miesiąc tam wytrzymały. Raczej rób ja dla kilku sztuk w mniejszym sterylniaku, niz w użym dla całej obsady.
Robienie kwarantanny w baniaku ogólnym 400 litrowym z roślinnością i żwirkiem, pewnie z korzeniami, szyszkami, itd. jak ci chodzi po głowie odradzam, bo jak by coś odpukać się przytrafiło, to leczenie w żwirku i roślinach z kubełkiem zewnętrznym bedzie trudne, rośliny mogą tego nie wytrzymać, baniak można zrujnować, a choroba na długo zagościć. Wszystko odpukać w niemalowane.
Co do zaciemniania to przy samym wpuszczaniu nawet wskazane, ale potem po co?
Czyba że wojujesz z glonami to zaciemnienie na 2 godziny koło południa wspomaga odglonianie.

Fafa6
Kontaktowanie:

Post autor: Fafa6 » 24 sty 2007, 23:17

Zakładanie sporego zbiornika kwarantannowego i leczenie ryb poza akwarium ogólnym(bo żwir filtr rośliny) uważam za kłopotliwe...ale na prawdę tak trzeba?Jeśli cokolwiek sie dzieje to chyba najlepiej jest mieć sterylny zbiornik lub kwarantannowy a to kłopotliwe i niezbyt ładne :(....kurcze ciągle dochodzi jakieś ALE...hmmm...?

Trzeba mieć spory zbiornik...
+zbiornik kwarantannowy
+miejsce na odstawianie wody
+miejsce na ro
+miejsce na wode z ro
nikt nie mowił że będzie łatwo....:|

Lecz szkopuł tkwi nie w miejscu i w pieniądzach ale w ogranioczonym czasie...gdyż na codzień mam czas tylko na karmienie podopiecznych a w weekend na kilka godzin obserwacji i sprzątanie..na tygodniu więcej czasu poświęcić nie jestem w stanie...trudny wybór...wiele zniechęca do tych ryb..ale jak już mówiłem nikt nie twierdzi że będzie łatwo....a wyzwania...bez nich świat byłby szary..:D

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Kwarantanna

Post autor: J-23 » 24 sty 2007, 23:39

Fafa6 pisze: 1W jaki sposób "witacie" nowo nabyte ryby?
"No robze kupke do cholery"
2W przypadku gdy cała obsada jest nowa można przeprowadzić kwarantanne w ogólnym zbiorniku?
To wtedy nie jest zadna kwarantanna.
3Czy zaciemniacie światło podwyższacie temperaturę, czego dodajecie do wody w trakcie kwarantanny...(leki, chemikalia, witaminy itp.)
Nie oswietlam kwarantanny. To wszystko.
4Jakim żarełkiem najlepiej przywitać podopiecznych?Coś lekko strawnego i pożywnego...co np.?
Tarty losos albo mieso krewetek-jak nie je najdalej na 3ci dzien od wpuszczenia to znaczy ze beda klopoty.
5Jak "traktować" te ryby przez pierwszy miesiąc?
Podmieniac wode, obserwowac, sluz i odchody pod mikroskop co kilka dni.

nie wiele jest w internecie o tym jak aklimatyzuje się i wita ryby w 1 miesiącu pobytu w nowym zbiorniku
Bo z reguly nic sie ciekawego w tym czasie nie dzieje Wiekszosc akwarystow izoluje rytualnie rybe na tydzien-dwa po czym wpuszcza ja do ogolnego bez wzgledu na to czy zachowywala sie podejrzanie czy nie. Wielu wpuszcza nowo kupiona rybe od razu do ogolnego ufajac Opatrznosci a jej pozniejsze dziwne zachowanie tlumaczy sobie "problemami z aklimatyzacją". Nieliczni (to najczesciej ci ktorzy co najmniej raz utracili cala obsade z powodu choroby przyniesionej z nowym nabytkiem) obserwuja rybe na kwarantannie przez co najmniej 2-3 miesiace. Zupelni maniacy lowia na kwarantannie kupki, sluz i co tylko sie da, pakuja pod mikroskop i szukaja alienow. To dlatego ich zdaniem zbiornik kwarantannowy powinien byc bez podloza.
J-23

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”