głową na dół

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

ziemek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

głową na dół

Post autor: ziemek » 26 sty 2007, 08:47

Kochani dwie moje dorosłe paletki od paru miesięcy pływają głową na dól.
Jedzą, kupkają jedna która ma przechył 45 stopni (jest w lepszym stanie) doczekała sie nawet młodych - samiec. Problem powstał w czasie mojej dłuższej nieobecności kiedy ph wody spadło drastycznie (test czerwony jak płachta na byka, akwarium ciutke przerybione) oraz wykorzystałem zbiornik na odstaną wode o którym dowiedziałem sie pożniej ze byl po jakiejs chemii. Pozostałych kilkanaście ryb pływa normalnie. Ryby pływające inaczej dwukrotnie wymoczyłem w soli niejodowanej i wygrzałem w temp 37st pomogło na tydzień (poprawa - czyli bliżej pionu, ale nie do końca) i stan wraca do wyjsciowego. Ponadto w okolicy środka ryby widać drobne wybrzuszenie. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Ziemek

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 26 sty 2007, 09:13

Tomek muszze Cie zmartwić, ale wygląd mi to na jakieś zapalenie pęcherza pławnego.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 26 sty 2007, 11:19

Może byc' zapalenie pęcherza pławnego, ale mogą też byc' i skutki tego zatrucia tym "syfem" w wodzie.
Jeżeli masz książkę AS. "Zdrowe dyskowce" T.2 to patrz str. 122-124 (dot. zapalenia pęcherza pławnego) oraz na str. 111- 115 (dot. niewłaściwych czynników środowiskowych ---> zatrucia).
Jeżeli nie masz tej książki, to szukaj w starych postach dot. tych chorób.

ziemek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: ziemek » 27 sty 2007, 20:03

Książkę będę miał w poniedziałek i poczytam. Zastanawia mnie nieznacznie nabrzmiałe miejsce w okoloicy środka ciała tuż poniżej lini kręgosłupa. Prawde mówiąc nie zauważyłem tego wczesniej, ale wystepuje u obu ryb dotkniętych chorobą. Może ktoś się już z tym spotkał.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 27 sty 2007, 21:48

Zobacz czy możesz je już chwycić ręką czy jeszcze uciekają?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 sty 2007, 23:18

ziemek pisze:. Zastanawia mnie nieznacznie nabrzmiałe miejsce w okoloicy środka ciała tuż poniżej lini kręgosłupa
Tam dyski maja pecherz plawny. A problem wystepuje czesto u ryb ktore plywaja w duzym stezeniu azotanow.
J-23

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”