Wcześniejsze przerwanie leczenia

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

neo203
nowicjusz
nowicjusz

Wcześniejsze przerwanie leczenia

Post autor: neo203 » 15 lut 2007, 17:49

Czy można przerwać leczenie Capifosem wcześniej niż się powinno jeśli nie przynosi ono rezultatu ?
Lek zastosowałem raczej na chybił trafił. Mija już 3 dzień i 2 paletki jak nie jadły tak nie jedzą , a były to najsilniejsze ryby w stadzie, reszta jak przedtem czyli nie wykazuje objawów chorobowych. Zastosowałem 2 ampułki leku zooleka na 100L wody, akwarium sterylne. Wcześniej próbowałem kuracji podwyższoną temperaturą do 35 i kąpiele w soli, ale także bez skutku. Czy u zdrowej ryby powinny być widoczne listki w skrzelach podczas oddychania?

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Re: Wcześniejsze przerwanie leczenia

Post autor: lara » 15 lut 2007, 21:16

neo203 pisze: Wcześniej próbowałem kuracji podwyższoną temperaturą do 35 i kąpiele w soli, ale także bez skutku.
jak dlugo utrzymywales ta temperature?

neo203
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: neo203 » 15 lut 2007, 21:45

Przez 6 dni ale efektów nie bylo żadnych wiec zmniejszyłem do 32 i taka jest do tej pory. Myśle, że dzisiejszej nocy juz nie przeżyją, nagle pogorszył sie ich stan, ledwo co utrzymują równowage. Dziwi mnie tylko że to największe osobniki spotkało, a te bidulki co zawsze mało jadły teraz mają apetyt ogromny i przeganiają te chore.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 15 lut 2007, 22:00

Dominiku niewiem dokladnie co sie dzieje w Twoim zbiorniku, ale chyba tragedia jezeli piszszesz ze rybki moga rana nie doczekac.
Wiec zrob tak, rybki sa w kwarantannie? tak?
jezeli tak to podmien okolo 40% - 50% wody zalezne od Twoich mozliwosci o takich samych parametrych. Daj do filtra wegiel aktywny na 24 godz. WAZNE! daj dodatkowe napowietrzanie, i skrec temp. na 29°.(powoli)

Cos mi tu w tym wszystkim nie pasuje! niewyobrazam sobie ze "duze dorosle" rybki moga tak szybko pasc.

neo203
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: neo203 » 15 lut 2007, 22:08

Rybki nie są duże, mają 10cm te 2 największe a reszta po 8cm , wszystkie mam u siebie od 4cm. Cały czas są wszystkie razem w jednym zbiorniku te jedzące i te 2 nie. Protestują już prawie 2 tygodnie. Dobrze czyli mam pozbyć się Capifosu z wody i zmniejszyc temp.

Edit: wczoraj w nocy podmieniłem 100% wody, ale wciąż te 2 dzisiaj nie chciały jeść i caly czas w jednym miejscu siedzą, ale przynajmniej nie pochylały się na boki. Niedawno zakończyłem terapie szokową ostatniej szansy. Chore rybki do wody z solą w stezeniu 3% i stopniowe zwiększanie temp. do 40stopni, max temp byla przez 30min. O dziwo przeżyły bez problemów, zobaczymy jutro czy coś to dało.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 17 lut 2007, 23:10

lara pisze:
Cos mi tu w tym wszystkim nie pasuje! niewyobrazam sobie ze "duze dorosle" rybki moga tak szybko pasc.
neo203 pisze: Edit: wczoraj w nocy podmieniłem 100% wody, ale wciąż te 2 dzisiaj nie chciały jeść i caly czas w jednym miejscu siedzą, ale przynajmniej nie pochylały się na boki. Niedawno zakończyłem terapie szokową ostatniej szansy. Chore rybki do wody z solą w stezeniu 3% i stopniowe zwiększanie temp. do 40stopni, max temp byla przez 30min. O dziwo przeżyły bez problemów, zobaczymy jutro czy coś to dało.
no kommentar! :twisted:

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 18 lut 2007, 01:14

neo203 powiedz co ty chcesz leczyc, podnosisz temper.do 40 C przecież ty te ryby dobijesz czemu nie posłuchałes się lary ona wie co pisze a ty odrazu na 40 C i gotujesz zupę paletkowa ,to że ryby niechcały jeśc po capifosie to jest normalene zachowanie ryb one muszą przez kilka dni dojśc do siebie żeby zacząć jeść ale napewno nie w tak wysokej temper.na twojim miejscu ustawił bym temp.na 29--30 C i robił częste podmiany wody chociaż 30 % dzięnnie

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”