Trudności z identyfikacją

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

miro196512
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: miro196512 » 21 lut 2007, 23:30

Na razie jestem w trakcie podnoszenia temp. -jak by się to miało do kąpieli solnej-nie koliduje?Robiłem kiedyś takie kąpiele ,ale przy 28-29 st. [zaczynają się pojawiać małe plamy śluzu na tych samych paletkach co wcześniej][chyba że na czerwonych nie potrafię dostrzec ]
Dlaczego uważasz że usunięcie domniemanych bakterii z płetw ma większe znaczenie, skoro są one o ile są na całym ciele ryby?
No i w całym akwa. Czy obejdzie się bez chemi? Pozdrowienia.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 22 lut 2007, 17:25

adamn pisze: Widocznie krótko żyjesz. W książkach starych jak ja sa takie porady.

:wink:
Adam
zgadza sie :wink: moja najstarsza ksiazka zostala wydana w 1957 roku.

miro196512 pisze:Na razie jestem w trakcie podnoszenia temp. -jak by się to miało do kąpieli solnej-nie koliduje?Robiłem kiedyś takie kąpiele ,ale przy 28-29 st.
.
no wlasnie....tu sa rozne relacje i rozne metody. Zalezy na jaka sie zdecydujesz, 5g/10l wody przy temp. 32-34°.

Droga metoda to temp. 28-29° akwa sterylne i duuuuzo soli.... niebede pisac glupot bo w glowie tego niemam. A linku do tego przepisu nie moge odnalesc, moze ktos ten przepis tu zamiesci.
ZWRACAM SIE Z PROSBA DO OSOB , KTORE TEN PRZPIS MAJA LUB MAJA LINK DO TEJ STRONKI O PODANIE TEGO PRZEPISU.

miro196512 pisze:Dlaczego uważasz że usunięcie domniemanych bakterii z płetw ma większe znaczenie, skoro są one o ile są na całym ciele ryby?
No i w całym akwa. Czy obejdzie się bez chemi? Pozdrowienia.[/quote]

pozbycie sie ogniska bakterii ,zawsze daje lepsze rezultaty, oczywiscie w miare mozliwosci. A w tym przypadku widze w tym sens. Inaczej bym tego nie pisala. Wiadomo ze bakterie znajduja sie wszedzie, ale jezeli wyeliminujemy przypuszczalne centrum i siedlisko, to i kuracja jest lzejsza.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 22 lut 2007, 20:30

lara pisze:
....tu sa rozne relacje i rozne metody. Zalezy na jaka sie zdecydujesz, 5g/10l wody przy temp. 32-34°.
Ilona kiedys pisałes, że jak masz pryszcza to go wyciskasz a teraz takim stężeniem soli chcesz nosek przypudrować :wink:

IMO przy podnoszeniu temperatury - każdy ją chce podnosić - znacznie szybciej rozwijają się inni lokatorzy pazerni na ryby. Kij ma dwa końce. IMO raz a dobitnie i po boleściach.

Adam

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 22 lut 2007, 20:43

adamn pisze:
lara pisze:
....tu sa rozne relacje i rozne metody. Zalezy na jaka sie zdecydujesz, 5g/10l wody przy temp. 32-34°.
Ilona kiedys pisałes, że jak masz pryszcza to go wyciskasz a teraz takim stężeniem soli chcesz nosek przypudrować :wink:

Adam
pryszczy nie wiciskam i nie wyciskalm bo ich niemam, a u ryb znikaja same :wink: :lol:

podalam metode i nie widze tu nic zlego.

a drogi przepis juz znalazlam sama:

"temperatura kąpieli - normalna 28-30 stopni ".
Reszta tego przepisu :
"Dzień 1 - pół kilo soli na 100l wody
dzień 2 - czekamy i obserwujemy
dzień 3 - czekamy i obserwujemy
dzień 4 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 - ryba wraca "do domu";
akwarium sterylne; sól nie jodowana;nie karmimy ryb na siłę"

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 22 lut 2007, 20:46

Obcinanie płetw w tym przypadku nie jest konieczne, płetwy nie są ogniskiem, nie są praktycznie zmienione. Piersiowe zupełnie dobrze wyglądają, odbytowe również. Kuracja nie będzie lżejsza, kuracja solą jest tak samo lekka z płetwami jak i bez.
Co do temperatury to 29-30, więcej tylko zrobi lepiej bakteriom. Łyżka stołowa soli na 10l wody wystarczy.
A właściciel ryb albo niech zwiększy podmianę wody, albo zmniejszy w zależności od potrzeby bo ryby są osłabione.

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 22 lut 2007, 22:37

Zrobiłem kąpiel w soli -20g/10l wody-wrzuciłem wszystkie dyski i skalary[2] na 10 min.-dłużej by nie zniosły-płetwy skalarów się oczyściły-więc mam nadzieję ,że skalpel okaże się niepotrzebny.Skalar i kobalt mają lekko przymglone oczy, ale to minie -już kiedyś tak było-poszły jako pierwsze do soli.To FMC rozwaliło mi biologię i zaczyna się problem- glony -podmieniam teraz 45-60l codziennie +bakterie SERA. Temp. tej kąpieli to 33 st.+bąbelki oczywiście. Te 2 diamonty które były w kwarantannie [flubenol] są tam nadal -też coś na nich jest-i nie jestem pewny czy trochę pociemniały czy to wina światła-świetlówki są zamontowane pod kątem 45 stopni do przedniej szyby-nie było innej możliwości z braku miejsca a chciałem dać dłuższe świetl.-2x 18w -akwa. 50x50 wys.60- pokrywa otwierana na pół po skosie -czyli trójkąt-dlatego weszły te świetl.Chyba im zapodam sól wg. przepisu podanego przez Ilonę.Dzięki-pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 23 lut 2007, 03:31

Mirek, jakbyś chciał w przyszłości mniej dać w kość rybom przy takiej kąpieli, to możesz rozważyć taki wariant: najpierw wpuszczasz ryby do niezasolonej wody, potem pomału wlewasz solankę, najlepiej na strumień bąbli z napowietrzacza ;). Kiedy nadejdzie czas zakończenia - zadzwoni minutnik, lub ryby wcześniej pokażą - dolewasz pomału wężem tę samą niezasoloną wodę w ilości minimum drugie tyle(rozcieńczając solankę) i dopiero przenosisz ryby do czystej wody ;).

pozdr

Awatar użytkownika
mario555
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mario555 » 24 lut 2007, 19:35

miro196512 pisze:Zrobiłem kąpiel w soli -20g/10l wody-wrzuciłem wszystkie dyski i skalary[2] na 10 min.-dłużej by nie zniosły-płetwy skalarów się oczyściły-więc mam nadzieję ,że skalpel okaże się niepotrzebny.

Moim skromnym zdaniem tym stężeniem soli to niewiele zdziałasz.
Jak ja robiłem dzisiaj kąpiel w soli moim dyskom to zastosowałem dawkę 100g/ 10 L wody i kąpiel trwała 60 min. Dodam że ryby zniosły ją wysmienicie i nie mam żadnych objawów przypalonej skóry czy powłok ocznych :!: Nie wspomnę o tym, że po 50 min. dodałem jeszcze 50 g soli ale tego Ci nie proponuję bo przy takiej dawce trzeba naprawdę mieć bacznie na oku swoich podopiecznych :roll:
Podstawa to użyta do kąpieli woda musi byc z akwarium w którym pływają dyski , oraz sól koniecznie niejodowana ( najlepiej kłodawska )
:arrow: nie wiem czy Ph ma wieksze znaczenie ale u mnie wynosi ok 5,8

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 24 lut 2007, 22:24

No tak, 100g/10L wody, czyli 1% roztwór. To najsłabszy jaki się stosuje do kąpieli krótkotrwałej. Stosuje się 1% do 3%, a niektórzy podają nawet 5%. Faktycznie Mirek (nie doczytałem), zrobiłeś kąpiel w 0.2% roztworze - taki to daje się bakteriostatycznie( :P) w zbiorniku z rybami. Ja patrząc na to, co napisałeś byłem nie wiadomo czemu święcie przekonany, że miałeś roztwór 2%.. :D

Brawo Mario555

Przy okazji - link do tabeli, która sama przelicza stężenia, trzeba tylko wybrać u góry co nas interesuje - praktyczna rzecz ;)
Tabela

pozdr

Awatar użytkownika
mario555
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: mario555 » 24 lut 2007, 22:57

Tabela Super , przyda się napewno !! Dzięki :wink:

miro196512
senior
senior

Post autor: miro196512 » 26 lut 2007, 08:56

To był roztwór 2% -przepraszam,nie dopisałem zera-oczywiście to było 200g-soli niejodowanej-kłodawskiej+woda pobrana z akwa. z dyskami.Na razie jest ok.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”