Forum MIKROSKOP

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Forum MIKROSKOP

Post autor: Hypno » 08 mar 2007, 10:33

Wszystkich "oglądaczy" tego forum proszę o wyrozumiałość. Do czego ma służyć to forum tłumaczyć nie muszę. Jednak pojawia się tutaj mały problem. Z założenia w tym forum ma się pojawiać dużo zdjęć widzianych bezpośrednio w postach, jak również tych w lepszej rozdzielczości w postaci linków. Tak samo w postaci linków pojawiać się mają filmiki zrobione przy pomocy mikroskopu. Zarówno zdjęcia w dużej rozdzielczości jak i filmy swoje ważą, czyli zajmują miejsca. Jak widać forum to od początku cieszy się dużą popularnością, która może stać się dla nas w pewnym sensie gwoździem do trumny. Jego duża popularność drastycznie więc zwiększy ruch sieciowy zbliżając nas do wykupionego limitu. Pojawił się więc dylemat. Prawdopodobnie załączniki będą umieszczane na innym serwerze, a w postach będą do nich linki. Ustalanie procedury jest w toku, dlatego też prosimy o wyrozumiałość.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Forum MIKROSKOP

Post autor: adamn » 08 mar 2007, 12:52

Hypno pisze: pojawiać się mają filmiki zrobione przy pomocy mikroskopu. .....
Czy konieczne jest wgrywanie na inny serwer zdjęć co mają do 50 kb i filmów do 500 kb. Tu nie trzeba oglądać godzinami robala a wystarczy 10-20 sekund.Adam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 mar 2007, 13:10

Nie mówię o zdjęciach typowych które jak inne wklejamy w posty. Mówię o takich w wyższej rozdzielczości lub sekwencjach video. Załóżmy że zdjęcie ma 1MB. Wystarczy że zostanie pobrane 100 razy (na 100% więcej będzie !!) i już mamy transfer 100MB (netto!!) na 1 zdjęciu przy jednorazowym odwiedzeniu takiego wątku, a przecież odwiedzasz ciekawy wątek po każdym nowym poście. Wierz mi, że 75GB transferu miesięcznie pęknie jak balonik.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 08 mar 2007, 13:57

Adam Ty piszesz o miejscu na serwerze (dysk twardy), a Piotr o ilości danych jakie są ściągane z serwera (upload) w skali miesiąca. To dwie różne rzeczy. Czy nie dałoby się za większą opłatą te 75 GB zamienić na 100 GB lub więcej ?
Z drugiej strony trzeba też pamiętać aby łącze się nie zapchało (nie wiem na jakim łączu stoi serwer) ale w nocy i rano nic na forum nie dało się zrobić.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 mar 2007, 14:09

Marcinie oczywiście, że za pieniążki "taki drobiazg" przestaje być problemem. Problem polega na tym jak z klubowego budżetu, który z gumy nie jest zaspokoić wszystkie potrzeby klubu, bo przecież klub to nie tylko strona www, ale to przede wszystkim imprezy wystawowe.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 mar 2007, 14:17

Nie wiem o jakich kwotach mówimy ale może jakieś kolejne klubowe (charytatywne) aukcje wchodzą w grę, może podanie konta do wpłat dla darczyńców itp. ?
Użytkowników jest wielu i na pewno wiele osób jakby zrezygnowało z 1-2 piw w skali miesiąca to nic złego by się nie stało.
Tak sobie tylko głośno myślę ... :)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 mar 2007, 14:28

Wystarczyło by moim zdaniem zrezygnować z 2 piw w skali roku :-) Ot dla przykładu: http://www.lubman.pl/oferta_hosting cennik jednego ze sporych operatorów. A żeby być spokojnym potrzebowalibyśmy transferu x2-3 jak jest w najdroższej ofercie, zwłaszcza mając w perspektywie Kraków 2008 z maaaaaasą zdjęć. Nie wspomnę już o fakcie że zrobienie przeze mnie kopii bezpieczeństwa serwera naszego pochłania prawie 2GB! z tego limitu. A przecież robienie tylko raz w miesiącu backupu nie jest najrozsądniejszym wyjściem...

Co Twojej propozycji ściepy, to mi jako członkowi klubu po prostu nie wypada tego innym proponować. A do aukcji dołożyłem swoje mam nadzieje większe 3 grosze :-)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 mar 2007, 16:33

Hypno pisze:Wystarczyło by moim zdaniem zrezygnować z 2 piw w skali roku :-)
W moim przypadku dałoby się to zrobić ;)
Nie wspomnę już o fakcie że zrobienie przeze mnie kopii bezpieczeństwa serwera naszego pochłania prawie 2GB! z tego limitu.
Te 2 GB kopii ciągniesz do siebie przez internet ?
Co Twojej propozycji ściepy, to mi jako członkowi klubu po prostu nie wypada tego innym proponować.
Tak czy siak pieniądze skąś będą musiały się znaleźć.
A do aukcji dołożyłem swoje mam nadzieje większe 3 grosze :-)
Noooo ... z tego co pamiętam to kwota jest nawet wyższa ;)

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 09 mar 2007, 13:40

Hypno pisze: Mówię o takich w wyższej rozdzielczości lub sekwencjach video. Załóżmy że zdjęcie ma 1MB.
Głośno myślę:
Moim zdaniem nie jest potrzebne wklajanie na FORUM zdjęć wysokiej rozdzielczości takiej jak podajesz.
Dlaczego: bo, gdy zdjęcie 1MB zapiszemy nie w bmp...... a JPEG to nie straci prawie wcale na jakości obrazu. To jest wystarczające a ile mniej miejsca - pamięci. Przecież ze zdjęć na FORUM nie potrzeba robić plakatów formatu A0 - mają być pogladowe. Tak jest z filmami. Zamiast na cały ekran wystarczy na 1/4 ekranu a i to można sobie powiększyć.
Jak na FDMD wysłałem Marcinowi film 560 kb trwajacy ponad minutę to się obruszył, że tak mało bo chciał jakieś 50 MB a tu klapa :wink:

Adam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 09 mar 2007, 14:19

Myślę, że w takim razie po prostu zobaczymy "co kot przyniesie" czyli życie pokaże, a teraz nie ma sensu się doktoryzować z problemów. Tak czy siak popularność forum PKMD wzrosła i tak i transfer również... na razie problemu jeszcze nie ma ale nie można na niego czekać.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”