Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!

Post autor: wiola » 24 mar 2007, 09:15

Witam, hoduje Palety od pół roku i nie mialam wczesniej z nimi problemu ale teraz nie umie sobie poradzic z ich dilegliwością. Zaczynając od poczatku mam zbiornik 250L, ph 7, two 14, tww 4.
Problem pojawił się jakis m-c temu, zauważylam ze palety dziwnie się zachowują, następnego dnia dwie z nich pływały wlową w dół, objawy pasowały do Trichodinozy. Podałam „omnipur” z Sera, 7dni kwarantanna tem 32st, po 7 dniach węgiel aktywny i podmiana wody 40%. Niestety jedna palecia padła zaraz na następny dzień kuracji. Wszystko wyglądało ok. do teraz, sytuacja znowu się powtórzyła tylko ze tym razem nie było widac żadnych objawów , kolejna palecia pływała z glową w dół, podalam ponownie „omnipur” sera, temp 32st ale palecia nie przeżyla nocy(a dwa dni wczesniej szalała po akwarium z innymi młodymi paletkami). Zauważyłam ze pletwy miala delikatnie pokryte białym śluzem. Od drugiej kuracji nie minął tydzień i połowa z nich chowa się po kontach, ociera o rośliny, trzepoczą płetwami, nie chcą wcale przyjmować pokarmu, tracą kolory. Czy zle zdiagnozowałam chorobe? Jak mam sobie z tym poradzic? Dlaczego objawy wracają nasilając się? Pomóżcie!!! Jak skutecznie sie tego pozbyc ??!! Zanim sie pozbęde Paletek!

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 24 mar 2007, 09:48

Najlepiej byłoby dac fotki na forum . Po twoim opisie -wychodzi na odinozę i powinnas dac odinopur a nie omnipur-dodatkowo przemawia fakt, że choroba powraca , odinoza lubi powracac jeśli jest nie właściwie leczona. Dokładnie jeszcze raz popatrz na rybki-jesli są pokryte bardzo drobnym "pyłkiem" w kolorze niebieskawym. To pewnie to oczym piszę. Wtedy podnies temp. do 34 stopni daj odinopur . Tylko wcześniej podmień połowę wody w akwarium - o takich samych parametrach.
PS.Przypomnij sobie czy przed pierwszymi obiawami nie dokupowałaś roślin?

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Re: Powracające objawy nasilają sie!!! Pomóżcie!!!

Post autor: Ambra » 24 mar 2007, 10:16

wiola pisze: ....... Zauważyłam ze pletwy miala delikatnie pokryte białym śluzem. Od drugiej kuracji nie minął tydzień i połowa z nich chowa się po kontach, ociera o rośliny, trzepoczą płetwami, nie chcą wcale przyjmować pokarmu, tracą kolory. Czy zle zdiagnozowałam chorobe? Jak mam sobie z tym poradzic? Dlaczego objawy wracają nasilając się? Pomóżcie!!! Jak skutecznie sie tego pozbyc ??!! Zanim sie pozbęde Paletek!
Opisane objawy pasują niestety zarówno do infekcji bakteryjnych, grzybiczych jak i pasożytów skórnych. Tak bywa często, jeśli próbę diagnozy opieramy jedynie na oglądaniu ryb ........

Twoje dyskowce mają niestety bardzo złe samopoczucie, a co gorsza nie żerują. Jeśli jednak przez 6 miesięcy problemów nie było a pojawiły się teraz, to prawdopodobnie około 30 - 40 dni temu COś zrobiłaś nie tak.
Postaraj się to ustalić - uprawdopodobnić błąd. Wtedy przynajmniej część przyczyn będzie można nie brać pod uwagę.

Akwarium masz roślinne, a to utrudnia leczenie. Na początek zwiększ podmiany wody. Jeśli po pewnym czasie objawy ocierania ustąpią, to prawdopodobnie ryby zaczną też żerować. Przyczyna będzie wtedy nadmiar związków azotowych i naruszenie bariery immunologicznej.

Na tym etapie i przy podanych informacjach nie zdecyduję się na proponowanie żadnych substancji czynnych, gdyż ryby jeszcze bardziej osłabną a na dodatek szanse, że specyfik będzie trafnie zaproponowany są bardzo małe.

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiola » 24 mar 2007, 15:08

Jeżeli moze to miec cos wspolnego z tą sytuacja to początkiem lutego kupiłam nowy zestaw roślin, ale to jedyna zmiana jaką wprowadzialm do teraz, fotki moge dołączyc ale mam tylko kamere cyfrową z ktorej fotki są dość kiepskiej jakosci

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiola » 24 mar 2007, 15:22

W ciągu ostatniego tygodnia padly mi 2 kirysy i jedna paletka, przed wczoraj podmienilam dodatkow wode 30% a dzis znowu znalazlam 2 martwe kirysy. Pomocy niewiem co sie dzieje!!!

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 24 mar 2007, 15:37

początkiem lutego kupiłam nowy zestaw roślin,
Przeprowadziłaś profilaktyczną kwarantanne? :? Dawaj te zdjęcia jakie by nie były. Kiryski mogą padac nie tylko z powodu choroby ale też od dużego stężęnia lekarstw i wysokiej temperatury.

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiola » 24 mar 2007, 15:54

To jest jedna z ryb ktora wyglada marnie, dwie siedzą pod korzeniem niemam mozliwosci narazie zrobic fotki, reszta wygląd ok. Podniosłam temp do 30st
Załączniki
IMGA0200.JPG
IMGA0200.JPG (71.55 KiB) Przejrzano 6479 razy

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 24 mar 2007, 16:40

Podniosłam temp do 30st
A w jakiej trzymasz normalmie Paletki ??? Skoro podniosłaś do30 -to za mało 34 to jest temp. do leczenia. Widzę inne rybki -one mogą nie przeżyc takiej kuracji. Opisz jaka masz obsadę ryb w akwa. Źle to wyglada chore Paletki duża osada róznych innych ryb-brak możliwości leczenia temp.
Ze zdjęc faktycznie mało widac.

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiola » 24 mar 2007, 16:57

Normalanie trzymam paletki w 28st, podczas leczenia utrzymywalam 32st, teraz podniosłam temp do 30 st. Moja obsada to 10kirysów, 30 neonow inesa, ostronos i glonojad, bojca wspaniała i 2 żabki. Zdjęcia słabej jakosci, ale widac ze ryba plywa leko pochyliną glową w dól, opadniee płetwy, brak kolorow, trzepoczą i ocierają sie o rośliny, odchody biało-czerwone

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 24 mar 2007, 17:04

wysłałem pw-przeczytałaś ???

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 24 mar 2007, 17:11

Staszek chyba będziesz musiał podjechac i obejżec :shock:
Moja obsada to 10kirysów, 30 neonow inesa, ostronos i glonojad, bojca wspaniała i 2 żabki.
Troszkę przesadziłaś -szczególnie z żabkami. Na dzień dzisiejszy to moja rada dla Paletek -34 stopnie , silne napowietrzanie i odinopur.Pozdrawiam.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 24 mar 2007, 23:23

Myślę że przyczyną złego stanu rybek jest choroba bakteryjna ,podnoszenie temperatury napewno nic nie pomoże a nawet zaszkodzi ,wiola proponował bym abyś podała rybkom Baktopur Direk ale przed podaniem leku zrób podmianę wody aby pozbyć się niepotrzebnej chemi i postaraj sie aby woda u rybek w akwa. miała ph poniżej 7, najlepiej żeby miała 6 ph, przed podmianą zakwaś wodę którą będziesz lała do akwa. w trakcie leczenia temperature ustaw na 30 C i tak zostaw .Pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 25 mar 2007, 20:22

Generalnie leczenie w ogólnym jest mało efektywne (na niektóre choroby). Co do zdjęcia dyska to jest nijaki. Gdybyś miała drugi zbiornik to ja bym tam dał wszystkie ryby ale wcześniej je wykąpał w soli - 1% roztwór w czasie 20-30 minut z dobrym napowietrzaniem. Zbiornik bym gruntownie wyczyścił w 100%.
Adam

wiola
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: wiola » 27 mar 2007, 19:56

Dostostosowałam sie do wskazówek Ambra poniewaz chciałam poczekac z kolejnym specyfikiem bo dopiero minelo kilka dni od omnipuru ktory im podalam, zwiekszyłam podmiany wody (codziennie 10%) i sytuacja zaczela sie poprawiac na tyle ze palecie zaczely normalnie jesc, zaobaczymy dalej....

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”