Duży problem po świętach

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 kwie 2007, 22:16

Nie ma żadnego zagrożenia że zaczną rosną w akwa glony, wodę z sodą oczyszczoną dodajemy w małych porcjach np. strzykawką i po godzinie lub dwóch sprawdzamy wystarczy na początek 10 ml wlać tego roztworu i sprawdzić
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 22:19 przez czarjan2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 10 kwie 2007, 22:18

O metodzie z sodą słyszałem, że bardzo skuteczna i dość szybko podnosi Ph
w sytuacjach kryzysowych. Nie znałem tylko sposobu zastosowania w praktyce.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 kwie 2007, 22:21

Mec!ek - po pierwsze nie wierzę w Twoje NO3=0. Moim zdaniem NO3 ma swój udział w spadku ph w Twoim akwarium.
Mec!eK pisze: W kranie mam parametry ph7,0 two5 tww 2. Problemów upatruje w tww. Zastanawiające jest to że wszystko grało do tej pory a tu nagle BUM
Zestarzało się podłoże w Twoim zbiorniku - to normalny proces, a w przerybionym akwa zachodzi szybko.
Jest wysoce prawdopodobne, że po gruntownym oczyszczeniu zbiornika kwestia ph wróci do stanu wyjściowego.

Ja bym zrobił tak:
ryby do czystego szkła, napełnonego wodą z akwarium, po czym ciągłe niewielkie podmiany wody w tym szkle z kontrolą ph do uzyskania wartości powyżej 5 - np. 5.5ph.

Główny zbiornik - wyjęcie roślin, opłukanie ich korzeni, wyjęcie żwiru i dokładne wypłukanie w letniej wodzie, wyczyszczenie zbiornika bez używania odkażalników(filtry w tym czasie muszą pracować - inwencja własna).
Po czyszczeniu odpalenie zbiornika od nowa, zalanie świeżą wodą i - jeśli wszystko było zrobione jak trzeba - po jakichś dwóch-trzech dniach można wpuścić ryby, sprawdziwszy uprzednio parametry wody (w tym NO2!).

Po takiej akcji na jakiś czas będzie spokój, ale problem będzie powracał ..dopóki w tego typu zbiorniku nie zacznie przypadać min. 50L wody na dyska.

Ja również mam ten problem(w sensie przerybiony zbiornik), ale stały pomiar ph pomaga skutecznie zadziałać, na długo zanim nastąpi coś takiego jak u Ciebie.

Jak będzie z ich oczami - nie wiem, ale co by nie miało być, Ty powinieneś zrobić tak, żeby już nie było gorzej ;), marna pociecha, ale przynajmniej wiesz co masz robić - podnieść ph.

pozdrawiam

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 kwie 2007, 22:21

Sposób z sodą znam już od 10 lat i zapewniam że jest bardzo skuteczny i nie szkodliwy

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 10 kwie 2007, 22:25

Mec!eK pisze:
Tylko czy nie grozi to nagłym skokiem Ph i atakiem glonów?
Glonami bym się nie martwił na Twoim miejscu, ryby ważniejsze. Ja musiałem podjąć taką decyzję (czytać: ratowanie /leczenie) w 24 H po tym czasie stało już samo szkło i nie żałuję decyzji.
Większe problemy mam z lepszą połową, że zielo zginęło. :wink:

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 kwie 2007, 22:28

Co do sody, napiszę jak ja to robiłem u siebie w zbiorniku 240L brutto/210L netto.
Przygotowałem 100ml roztworu ~nasyconego(czyli najwięcej ile da się rozpuścić sody w danej ilości wody) sody oczyszczonej. To dozowałem na krople do akwa - 3 do 5 kropli na raz i sprawdzenie ph po kilku minutach i tak do skutku.

pozdr

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mec!eK » 10 kwie 2007, 22:37

Po takiej akcji na jakiś czas będzie spokój, ale problem będzie powracał ..dopóki w tego typu zbiorniku nie zacznie przypadać min. 50L wody na dyska.
Ten problem nie dotyczy mnie. Od 2 miesięcy mam 6szt w 450l. Podniosłem wodę do ok 6,0 zobaczymy czy się utzryma do jutra

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 kwie 2007, 22:41

Każda metoda z sodą jest dobra ważne aby tego nie robić pochopnie lepiej wlewać tego mniej żeby nie przyszło nam zakwaszać ! ale jeśli wleje się strzykawkę np. 10 ml do akwa. o ph 5 to niema się czym przejmować napewno ph tak szybko nie podskoczy no chyba że na samym początku pokaże nam że wzrosło, ale po chwili zacznie się obniżać

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 10 kwie 2007, 22:52

Mec!eK pisze: Ten problem nie dotyczy mnie. Od 2 miesięcy mam 6szt w 450l.
...a to oznacza ze twoj zbiornik jest NIESTABILNY. Podstawowa cecha stabilnego akwa to BRAK DLUGOOKRESOWEGO SPADKU pH, moga wystepowac jedynie wahania dobowe. Polecam lekture ksiazki Diany Walstad (linka zapodalem w dziale "literatura") oraz zakup urzadzenia mierzacego pH w mozliwie szerokim zakresie. Niestety niskie pH mozna miec jedynie w ustabilizowanym zbiorniku albo trzeba je na biezaco korygowac w gore, a wtedy nie ma mowy o zostawianiu akwa bez kontroli na dluzej niz doba-dwie .
J-23

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 kwie 2007, 22:55

Mec!eK pisze: Ten problem nie dotyczy mnie. Od 2 miesięcy mam 6szt w 450l. Podniosłem wodę do ok 6,0 zobaczymy czy się utzryma do jutra
450l wody, czy objętości akwarium mierzonej po zewnętrznych wymiarach?

Dlaczego uważasz, że Twojego zbiornika nie dotyczy problem tzw. starzenia się? To dotyczy każdego zbiornika z podłożem i roślinami. Pisząc o 50l na rybę, miałem na myśli orientacyjne zarybienie, przy którym można spać w miarę spokojnie, wyjechawszy na święta ;), ale czyszczenie generalne i tak trzeba zrobić od czasu do czasu.

No i jak to jest - zbiornik miał działać 8 miesięcy, a teraz okazuje się, że od dwóch? ;) Wcześniej było więcej ryb? No to one zostawiły w nim co trzeba, chyba że był restart. No, ale wtedy akwa nie ma 8-miu miesięcy, tylko dwa.

Dobra, w każdym razie jeśli spadek ph powoduje "starość" zbiornika, to po podniesieniu czy to za pomocą sody, czy też wody z kranu, ph będzie spadać i tak. Tak więc, trzeba obserwować.

pozdr

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 10 kwie 2007, 22:55

Przynenta Jaki zbrojnik według Ciebie wytrzymuje PH 5 bo z tego co ja wiem to CHYBA MARTWY . Chyba 100% zbrojników żyje w wodach gdzie PH waha sie od 6,5 do 7,2 ,co nie znaczy ze nie przeżyją w wodzie gdzie ph ma około 6,0* ALE NIE 5,0*

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mec!eK » 10 kwie 2007, 23:06

Możliwe, że przekarmiasz ryby a nadmiar pokarmu gdzieś Ci gnije w akwarium i zakwasza wodę- sprawdż co się dzieje w filtrach jeśli nie masz gąbek na wlotach.
Ryb nie przekarmiam wrecz odwrotnie. Gąbkę na wlocie oczywiście mam.
Pisząc o 50l na rybę, miałem na myśli orientacyjne zarybienie, przy którym można spać w miarę spokojnie, wyjechawszy na święta , ale czyszczenie generalne i tak trzeba zrobić od czasu do czasu.

I do tego samego się odniosłem. Czyszcze zbiornik odmulając co tydzień +podmiana 20% wody. Dlatego jestem zaskoczony tak nagłym spadkiem
No i jak to jest - zbiornik miał działać 8 miesięcy, a teraz okazuje się, że od dwóch? Wcześniej było więcej ryb? No to one zostawiły w nim co trzeba, chyba że był restart. No, ale wtedy akwa nie ma 8-miu miesięcy, tylko dwa.
Zbiornik miał działać dłużej nie 8 miesięcy :wink: Restartu nie było ale były generalne porządki, przesadzenie roślin, kompletne odmulenie dna.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 10 kwie 2007, 23:17

tytko pisze:Przynenta Jaki zbrojnik według Ciebie wytrzymuje PH 5
Nie wiem jakie wg przynenty, ale wg mnie L-081, L-204, L-134 i otocinclus affinis. Wiem to z cala pewnoscia bo ryby tych gatunkow plywaja u mnie od kilku lat, okresowo znosząc nawet ph 4.5, choc na ogol maja 5 do 5.5
J-23
PS. Jeszcze Peckoltia vittata, co prawda w innym zbiorniku ale tez woda o pH ok 5
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 23:19 przez J-23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 kwie 2007, 23:19

Heh, no właśnie to jest ta subtelna różnica - w "starym" zbiorniku odmulanie nie pomaga na spadek ph, tylko gruntowne wypłukanie żwiru poza zbiornikiem. Mam na myśli tradycyjne, żwirowe podłoże(bez plenum). Niektórzy koledzy wypompowują żwir z akwa do przepłukania, zostawiając w nim ryby(w zbiorniku).

Co do otocinclusów, to moje pływały przez jakiś czas w ph coś koło 4.4. Mają się świetnie.

pozdr

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 11 kwie 2007, 06:37

Dawid a czy masz u Siebie filtr zewnętrzny i kiedy go ostatnio czyściłeś :?:
Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”