Choroba nie choroba ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Choroba nie choroba ?
nie wiem jak to ujać . czasem w stadzie paletek w sklepie widze ryby ktore maja jak by "dziubek" . linia czola jest wyraznie zalamana , nie est wypukla ani prosta a wyraznie zalamana , rybka ma taki jakby dziubek z pyska . czy to jest choroba - wada - czy z ta rba wszystko gra ??
moze to laickie pytanie ale moje dyski nie maja takiego ksztaltu .
moze to laickie pytanie ale moje dyski nie maja takiego ksztaltu .
no właśnie. chyba każdy to zauważył. tłuściutka i zdrowa paletka tego nie ma i czółko jest ładnie zaokrąglone. myślę, że może być dwojako: czyli albo zestresowana zdrowa paleta mocno schudła, albo taka co przeszła chorobę i dalej nie jest zdrowa. przeważnie takim objawom towarzyszy szpiczasty grzbiet. marny widok i serce się łamie. u mnie np. jest od dawna problem z zachowaniem kilku sztuk, powoli z tym walczę jak umiem i takie dwa egzemplarze teraz odzyskują normalny wygląd. chyba nie zawsze rybka jest stracona...
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Rafal K czy chodzi o ta rybke ? http://www.akwapodlasie.org/viewtopic.p ... cabac#8096
o o taka odpowiedz mi chodzilo . moj post byl spowodowany tym ze ostanio sporo odwiedzalem sklepow z dyskami i tam w roznch aqa plywaly ryby z tymi dziubkami i bez . na moje ptania sprzedwacy odpowiadali ze czasem ten model tak ma . (ale kto w dzisiejszych czasach wierzy sprzedawcom) . link do zdjecia powyzej byl kropka nad "i" . Te zdjecie(choc ryba na tym zdjeciu ma ta ten dziubek w stopniu bardzo malym) sprawilo ze zaczolem szukac info i tak trafilem do was :>
a i ja w sumie widzialem tylko male dyski z ta przypadloscia takie do 10 cm
a i ja w sumie widzialem tylko male dyski z ta przypadloscia takie do 10 cm
no wiec lepiej sie wystrzegac ryb z taka przypadłoscią??????.
Robercie na twoim zdjeciu dorosla ryba nie stoi calkiem bokiem i nie widac jakie ma to czolo . :<
do Darjusza - wada genetyczna --- czyli to sie powiela na potomstwo ????
a co do malborasow to juz odpowiedzialem na tamtym forum mi to rybka czy to pigeon czy malboras (metek na rybach nie wieszam) mi sie podoba i chyba o to chodzi :> a zrobie zdjecia i popytam o identyfikacje jak ryby wpelni dojrzeja do tych 17 cm
Robercie na twoim zdjeciu dorosla ryba nie stoi calkiem bokiem i nie widac jakie ma to czolo . :<
do Darjusza - wada genetyczna --- czyli to sie powiela na potomstwo ????
a co do malborasow to juz odpowiedzialem na tamtym forum mi to rybka czy to pigeon czy malboras (metek na rybach nie wieszam) mi sie podoba i chyba o to chodzi :> a zrobie zdjecia i popytam o identyfikacje jak ryby wpelni dojrzeja do tych 17 cm
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
W mojej ocenie piękna paleta powinna się wpisać w kółko a jak się to nie uda no cóż ....... koło nie jest doskonałe .
Pewnie na 99% polskich piękności zostałoby zdyskwalifikowane w eliminacjach . Imperialiści nadal są przeciw nam
- a słomiana strzecha i żuraw przy studni to właśnie to co polskie - żaden zapluty karzeł burżuazji ..............
Dla mnie ładna ryba to taka którą sam chciałbym mieć w akwarium czy tą widzę u siebie ?? hmmm ...... ,mam małe akwarium i .........................
Pewnie na 99% polskich piękności zostałoby zdyskwalifikowane w eliminacjach . Imperialiści nadal są przeciw nam

Dla mnie ładna ryba to taka którą sam chciałbym mieć w akwarium czy tą widzę u siebie ?? hmmm ...... ,mam małe akwarium i .........................