Pasożyty u glonojadów a dyski... // chora jedna palecia //..

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Hipo
nowicjusz
nowicjusz

Pasożyty u glonojadów a dyski... // chora jedna palecia //..

Post autor: Hipo » 12 cze 2007, 07:13

Witam.

ad 1/
Nurtuje mnie pewno pytanie, w akwarium ogólnym razem z dyskami miałem 6sztuk zbrojników niebieskich (zwykłe glonojady). Co pewien czas dyski mi szalały, ciemniały, brak apetytu, spidowanie itp. Wkońcu trafiły do szpitala i od tej pory wszystko się uspokoiło, przebywają tam juz tydzień, wróciły im normalne barwy, nie są płochliwe.

Zauważyłem że glonojady mają nitkowate, ciągnące się odchody. Gdzieś uzyskałem informację (nie pamietam czy jakiś akwarysta czy net) że to normalne u glonojadów i że nie wpływa to w żaden sposób na dyski. Teraz jednak mam wątpliwości. Czy glonojady czasami nie są nosicielami, niciowców/wicieni itp pasożytów które mogą szkodzić dyskom ?
Czy zrezygnować całkiem z glonojadów ?

ad2/
Jeden z dysków ma galaretowate, białe odchody, czasami takie watowate. Co może być przyczyną tego stanu, ryba przebywa w szpitalu, jedyne leczenie jakie zastosowałem to temperatura 36C i dobre napowietrzanie. Po tym środku rybie wróciły normalne barwy, płetwy znowu postawiła do góry ale ciagle nie chce jeść no i te odchody ....

ad3/
Ponieważ mam dość ciągłej walki z syfami chorobami to postanowiłem wystartować akwarium od nowa, tym razem jednak już chce zrobić to jak należy, zakupię RO aby trzymać sciśle parametry wody. Pytanie mam w jaki sposób skutecznie zdezynfekować zbiornik, wiem że nie wszystkie gady umierają po wysuszeniu akwarium a cche zlikwidować także formy przetrwalnikowe.

Pozdrawiam.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Pasożyty u glonojadów a dyski... // chora jedna palecia

Post autor: adamn » 12 cze 2007, 07:55

Zrobię wyjątek dla bezimiennego: :wink:

k l i k n i j t u . . .

Pomijam lakoniczność opisu choroby (a wzór mamy gotowy)
Hipo pisze:...Zauważyłem że glonojady mają nitkowate, ciągnące się odchody. Gdzieś uzyskałem informację (nie pamietam czy jakiś akwarysta czy net) że to normalne u glonojadów i że nie wpływa to w żaden sposób na dyski.
To ciekawe :lol:
jakiś znawca musiał być by tak stwierdzić :!:

To z REGULAMINU

§2

2. Każdy nowy użytkownik ma prawo przed zarejestrowaniem zapoznać się z członkami forum i jego działalnością w okresie 1 miesiąca. Po tym czasie ma obowiązek uzupełnienia profilu. Minimum wymaganych danych to:
imię, miejsce zamieszkania i wiek. Jeżeli użytkownik nie dopełni tego obowiązku w wyznaczonym terminie, będzie usuwany z forum"

Z uwagi na błahostkę tej czynności to ja sympatyczny hipo (to od hipopotama czy jak) wypada poświęcić dziś czas by to zrobić. Zważywszy, że jesteś zalogowany od kwietnia.
Adam

Hipo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Hipo » 12 cze 2007, 18:50

Odnośnie regulaminu to swój profil altualizowałem, widoczne było moje imię i nazwisko wiec nie wiem dlaczego znowu znikło.

Odnośnie linka do tematu który podałeś Adamie, to tamta sytuacja jest nieaktualna już, teraz choruje druga sztuka.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 13 cze 2007, 07:00

Dane widoczne - POLAK potrafi :wink:
Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”