SPIDOWANIE

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

marcinek230480
junior
junior

SPIDOWANIE

Post autor: marcinek230480 » 14 lip 2007, 09:52

Witam kolegów, juz dawno nie byłem w tym dziale ale od trzech dni zaobserwowałem niepokojące zachowanie jednej z moich paletek. Kilka razy widziałem jak dostaje jakiegoś szału, obija sie o szyby i wszystko co jest w akwarium, wszystkie inne ryby są spokojne i oddychają spokojnie, natomiast ta oddycha bardzo nerwowo. Parametry wody od kilku miesięcy są zbliżone ph 6, tww 2 two 6, temp 28, jedyne co może być nie tak to spora ilość azotanów pow 60. Czy to może powodować takie zachowanie czy może jest to związane z atakiem jakiejś choroby lub pasożyta?

Dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 14 lip 2007, 10:01

Ech... niestety nie mam dla Ciebie zbyt dobrych informacji. Wszyscy mający dyskowce spotykają się wcześniej czy później z tym przypadkiem i nikt tak do końca nie wie co to jest i czym leczyć. Sam zresztą straciłem kiedyś przez to kilka palet.

Wszystkie niby zdrowe ale kilka świruje i koniec. Czytaj forum bo mnóstwo wątków o tym było już pisane.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 14 lip 2007, 10:29

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”