Czy jest szansa?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Czy jest szansa?

Post autor: adamn » 22 lip 2007, 14:09

Gdybym ja miał problem z rybami to bym wpierw zobaczył:

k l i k n i j . . .

ale gdybym wiedział co jest rybie to bym napisał jak poniżej :idea:
jasiu1815 pisze: Jedna z moich rybek pływa głową w dół.Z tego co wyczytałem to może być zapalenie pęcherza pławnego.Wiem że kiedyś już poradziłem sobie z takim problemem podmieniając częściej wodę ale teraz nie przynosi to rezultatu.Nie jestem zwolennikiem chemi w akwarium dlatego pytam czy ktoś już miał do czynienia z tą chorobą.Dodam jeszcze ,że to ta sama rybka co udało mi się ją wcześnie wyleczyć chociaż lepiej by brzmiało zaleczyć bo choroba wróciła...
Jak pięknie post napisany z jakimi trafnymi wnioskami :!: :!: :!:
A ile dodatkowych wyjaśnień i niedomówień :!:

Adam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 22 lip 2007, 21:20

jasiu1815 pisze:Marcin
Moje zdjęcia napewno nie przekraczają tych rozmiarów.Robiłem je w formacie 640 *480.Te przekraczające rozmiar odpowiednio zmniejszyłem.Nie wiem o co chodzi ale nie mogę ich dołączyć do swojego postu
A jednak się udało. Swoją drogą jeśli chodzi o stan rybki nie wygląda to za dobrze :(

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 22 lip 2007, 22:32

jasiu1815 pisze:(...)Podam jeszcze parametry wody.
Zbiornik 240l.
ph-7,5
tww 12
two17
pozdrawiam
hudy pisze:Do "trzymania" dyskowców w zupełności wystarcząją takie parametry wody. Nie zapominajmy że to są hodowlane formy ryb. A takie ryby nie wymagają parametrów wody z Amazonki. Inna sprawa przy rozmnażaniu.
Czyli wystarcza woda twarda i zasadowa? Może i wystarcza, ale po zdjęciach ryb widać do czego wystarcza. Tragedii niby nie ma, ale jak jest każdy widzi.
Określanie takich parametrów wody, jako odpowiednie dla paletek uważam za niewłaściwe.

BTW - może ja źle widzę, ale wydaje mi się, że ryba która pływa głową do dołu ma zapadnięty brzuch i wklęsły grzbiet. Popraw mnie Przemek, jeśli się mylę, albo wstaw proszę zdjęcie, które nie pozostawia wątpliwości, co do wyglądu ryby.

pozdr

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”