Odkażenie zbiornika

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Odkażenie zbiornika

Post autor: Fal » 23 lip 2007, 12:50

No właśnie , jak stwierdzimy ,że ryby są zarażone podejmiemy leczenie w oddzielnym zbiorniku to co wtedy zrobić ze zbiornikiem w którym ryby pływały.
1 Zbiornik bez żwiru ,wylać całą wodę wytrzeć do sucha i zalać ponownie. Jaka pewność ,że gdzieś robale się nie przechowały. Co z filtrem i biologią ?
2 Zbiornik bez żwiru, może dać taką dawkę leku żeby zabił robale np dawka 1000 krotnie większa biologia wysiada , ale mamy pewność ,że żadne dziadostwo nie przeżyło usuwamy całą wodę i zalewamy świerzą.
Dlaczego o tym piszę , mam zbiornik w którym pływają ryby i jestem przekonany ,że w jednym z moich zbiorników jest jakieś dziadostwo , nie bardzo wiem jak go się pozbyć , leczyć ryb nie chcę na siłe bo żerują ładnie , jednak z drugiej strony zdaję sobie sprawe ,że przez to iż są nosicielami bądz zarażone mogą wolniej rosnąć , dlatego też w najbliższym czasie będę musiał podjąć decyzję. Jeśli jednak zdecyduję się na leczenie to chcę żeby ryby wróciły do czystego nie zarażonego zbiornika. I nie wiem którą metodę z odkażaniem wybrać. Jeśli macie inne pomysły na odkażanie zbiornika to proszę podpowiedzcie. Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 23 lip 2007, 14:32

Dużo zależy na co dokładnie chorują rybki, które chcesz leczyć w innym zbiorniku, pomijasz te detal, a jest istotny.
Jaki jest cykl rozwojowy choroby ma znaczenie i według niego dobiera się sposób odkażenia baniaka po chorych rybach.

Są pewne dolegliwości, które same znikają (przywry zdychają bez żywiciela na przykład) gdy pozostaną w pustym banikau, bez żadnej ryby przez 30 dni z lekko podwyższoną temperaturą.
Są inne przypadłości, co też znikną jeśli temperaturę podniesiesz, ale na przykład powyżej 35 stopni, są też inne co nie wytrzymają w PH poniżej 5, itd. itp.
Jest trochę metod 'odkażenia' zbiornika bez chemii i lekarstw, ale zależy dokładnie od przypadłości na jaką chorują ryby.

A jak bez leku się nie obędzie, to zabicia biologii w akwarium nie musisz się aż tak strasznie bać, skoro nie ma tam ryb.
Niektóre leki nie zabijają biologii.
Biologia w 2 tygodnie po kuracji odbuduje się ponownie.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Odkażenie zbiornika

Post autor: adamn » 23 lip 2007, 15:00

Fal pisze:No właśnie , jak stwierdzimy ,że ryby są zarażone podejmiemy leczenie w oddzielnym zbiorniku to co wtedy zrobić ze zbiornikiem w którym ryby pływały.....
Dlaczego o tym piszę , mam zbiornik w którym pływają ryby i jestem przekonany ,że w jednym z moich zbiorników jest jakieś dziadostwo , nie bardzo wiem jak go się pozbyć , leczyć ryb nie chcę na siłe bo żerują ładnie , jednak z drugiej strony zdaję sobie sprawe ,że przez to iż są nosicielami bądz zarażone mogą wolniej rosnąć , dlatego też w najbliższym czasie będę musiał podjąć decyzję. Jeśli jednak zdecyduję się na leczenie to chcę żeby ryby wróciły do czystego nie zarażonego zbiornika.
Znów taki post z gatunku jestem za a nawet przeciw. :idea:
1. wpierw trzeba wiedzieć na co ryby zaniemogły :?:
2. potem wybrać odpowiednią kurację :!:
3. ogólnie to trzeba się na cosik zdecydować :!:

Zreszta jak się pozbyć nicieni i płazińców to jest opisane jak dla noworodka. Napisane jest też co robi się ze zbiornikiem dekoracyjnym - bo o taki tu chodzi zapewne. Napisane jest tez co robi się z filtrami. No ale jak się nie chce czytać to co ja tam więcej mogę :cry:
linka do watku nie podaję trza samemu poszukać :wink:

Adam

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 23 lip 2007, 17:07

Drogi Adamie,
Nie chodzi o zbiornik dekoracyjny napisałem wyraźnie zbiornik bez żwiru , a ciężko wyobrazić sobie zbiornik dekoracyjny bez żwiru. Jeśli chodzi o Twoje posty to wyobraź sobie ,że czytam je uważnie bo masz duże doświadczenie , przynajmniej tak mi się wydaje. Jedna z twoich metod okazała się skuteczna i dlatego uważam Ciebie w tej dziedzinie za fachowca trochę zarozumiałego , ale za fachowca :wink: Nie chodzi mi też w danej chwili na co są chore ryby , interesuje mnie jak odkazić zbiornik , leczenie i sprawdzanie na co są chore ryby to inna sprawa. Chodzi mi o skuteczne odkażenie zbiornika to tyle.
Pozdrawwiam
Fal

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 23 lip 2007, 17:25

Fal pisze: Nie chodzi mi też w danej chwili na co są chore ryby , interesuje mnie jak odkazić zbiornik , leczenie i sprawdzanie na co są chore ryby to inna sprawa. Chodzi mi o skuteczne odkażenie zbiornika to tyle.
Widocznie nie jestem takim fachowcem bo nijak Cie nie rozumiem :!:
Co to znaczy odkażenie zbiornika :?:
- weź go wysusz prze 3-4 dni i po ptokach;
- wlej do niego kwasu ortofosforowego w ilosci 30 ml na 100 litrów (woda jak do akwarium)
- nalej do niego perhydrolu w ilości 15 - 20 ml - na 100 litrów i poczekaj dwa dni. Na drugi dzień dodaj 50% dawki;
- daj do niego 2 gramy nadmanganianiu potasu i też dwa dni.

SAMO odkażanie to pikuś w porównaniu z odkażeniem ryb i roślin.

Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”