No właśnie , jak stwierdzimy ,że ryby są zarażone podejmiemy leczenie w oddzielnym zbiorniku to co wtedy zrobić ze zbiornikiem w którym ryby pływały.
1 Zbiornik bez żwiru ,wylać całą wodę wytrzeć do sucha i zalać ponownie. Jaka pewność ,że gdzieś robale się nie przechowały. Co z filtrem i biologią ?
2 Zbiornik bez żwiru, może dać taką dawkę leku żeby zabił robale np dawka 1000 krotnie większa biologia wysiada , ale mamy pewność ,że żadne dziadostwo nie przeżyło usuwamy całą wodę i zalewamy świerzą.
Dlaczego o tym piszę , mam zbiornik w którym pływają ryby i jestem przekonany ,że w jednym z moich zbiorników jest jakieś dziadostwo , nie bardzo wiem jak go się pozbyć , leczyć ryb nie chcę na siłe bo żerują ładnie , jednak z drugiej strony zdaję sobie sprawe ,że przez to iż są nosicielami bądz zarażone mogą wolniej rosnąć , dlatego też w najbliższym czasie będę musiał podjąć decyzję. Jeśli jednak zdecyduję się na leczenie to chcę żeby ryby wróciły do czystego nie zarażonego zbiornika. I nie wiem którą metodę z odkażaniem wybrać. Jeśli macie inne pomysły na odkażanie zbiornika to proszę podpowiedzcie. Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Fal
Odkażenie zbiornika
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Dużo zależy na co dokładnie chorują rybki, które chcesz leczyć w innym zbiorniku, pomijasz te detal, a jest istotny.
Jaki jest cykl rozwojowy choroby ma znaczenie i według niego dobiera się sposób odkażenia baniaka po chorych rybach.
Są pewne dolegliwości, które same znikają (przywry zdychają bez żywiciela na przykład) gdy pozostaną w pustym banikau, bez żadnej ryby przez 30 dni z lekko podwyższoną temperaturą.
Są inne przypadłości, co też znikną jeśli temperaturę podniesiesz, ale na przykład powyżej 35 stopni, są też inne co nie wytrzymają w PH poniżej 5, itd. itp.
Jest trochę metod 'odkażenia' zbiornika bez chemii i lekarstw, ale zależy dokładnie od przypadłości na jaką chorują ryby.
A jak bez leku się nie obędzie, to zabicia biologii w akwarium nie musisz się aż tak strasznie bać, skoro nie ma tam ryb.
Niektóre leki nie zabijają biologii.
Biologia w 2 tygodnie po kuracji odbuduje się ponownie.
Jaki jest cykl rozwojowy choroby ma znaczenie i według niego dobiera się sposób odkażenia baniaka po chorych rybach.
Są pewne dolegliwości, które same znikają (przywry zdychają bez żywiciela na przykład) gdy pozostaną w pustym banikau, bez żadnej ryby przez 30 dni z lekko podwyższoną temperaturą.
Są inne przypadłości, co też znikną jeśli temperaturę podniesiesz, ale na przykład powyżej 35 stopni, są też inne co nie wytrzymają w PH poniżej 5, itd. itp.
Jest trochę metod 'odkażenia' zbiornika bez chemii i lekarstw, ale zależy dokładnie od przypadłości na jaką chorują ryby.
A jak bez leku się nie obędzie, to zabicia biologii w akwarium nie musisz się aż tak strasznie bać, skoro nie ma tam ryb.
Niektóre leki nie zabijają biologii.
Biologia w 2 tygodnie po kuracji odbuduje się ponownie.
Re: Odkażenie zbiornika
Znów taki post z gatunku jestem za a nawet przeciw.Fal pisze:No właśnie , jak stwierdzimy ,że ryby są zarażone podejmiemy leczenie w oddzielnym zbiorniku to co wtedy zrobić ze zbiornikiem w którym ryby pływały.....
Dlaczego o tym piszę , mam zbiornik w którym pływają ryby i jestem przekonany ,że w jednym z moich zbiorników jest jakieś dziadostwo , nie bardzo wiem jak go się pozbyć , leczyć ryb nie chcę na siłe bo żerują ładnie , jednak z drugiej strony zdaję sobie sprawe ,że przez to iż są nosicielami bądz zarażone mogą wolniej rosnąć , dlatego też w najbliższym czasie będę musiał podjąć decyzję. Jeśli jednak zdecyduję się na leczenie to chcę żeby ryby wróciły do czystego nie zarażonego zbiornika.

1. wpierw trzeba wiedzieć na co ryby zaniemogły

2. potem wybrać odpowiednią kurację

3. ogólnie to trzeba się na cosik zdecydować

Zreszta jak się pozbyć nicieni i płazińców to jest opisane jak dla noworodka. Napisane jest też co robi się ze zbiornikiem dekoracyjnym - bo o taki tu chodzi zapewne. Napisane jest tez co robi się z filtrami. No ale jak się nie chce czytać to co ja tam więcej mogę

linka do watku nie podaję trza samemu poszukać

Adam
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Drogi Adamie,
Nie chodzi o zbiornik dekoracyjny napisałem wyraźnie zbiornik bez żwiru , a ciężko wyobrazić sobie zbiornik dekoracyjny bez żwiru. Jeśli chodzi o Twoje posty to wyobraź sobie ,że czytam je uważnie bo masz duże doświadczenie , przynajmniej tak mi się wydaje. Jedna z twoich metod okazała się skuteczna i dlatego uważam Ciebie w tej dziedzinie za fachowca trochę zarozumiałego , ale za fachowca
Nie chodzi mi też w danej chwili na co są chore ryby , interesuje mnie jak odkazić zbiornik , leczenie i sprawdzanie na co są chore ryby to inna sprawa. Chodzi mi o skuteczne odkażenie zbiornika to tyle.
Pozdrawwiam
Fal
Nie chodzi o zbiornik dekoracyjny napisałem wyraźnie zbiornik bez żwiru , a ciężko wyobrazić sobie zbiornik dekoracyjny bez żwiru. Jeśli chodzi o Twoje posty to wyobraź sobie ,że czytam je uważnie bo masz duże doświadczenie , przynajmniej tak mi się wydaje. Jedna z twoich metod okazała się skuteczna i dlatego uważam Ciebie w tej dziedzinie za fachowca trochę zarozumiałego , ale za fachowca

Pozdrawwiam
Fal
Widocznie nie jestem takim fachowcem bo nijak Cie nie rozumiemFal pisze: Nie chodzi mi też w danej chwili na co są chore ryby , interesuje mnie jak odkazić zbiornik , leczenie i sprawdzanie na co są chore ryby to inna sprawa. Chodzi mi o skuteczne odkażenie zbiornika to tyle.

Co to znaczy odkażenie zbiornika

- weź go wysusz prze 3-4 dni i po ptokach;
- wlej do niego kwasu ortofosforowego w ilosci 30 ml na 100 litrów (woda jak do akwarium)
- nalej do niego perhydrolu w ilości 15 - 20 ml - na 100 litrów i poczekaj dwa dni. Na drugi dzień dodaj 50% dawki;
- daj do niego 2 gramy nadmanganianiu potasu i też dwa dni.
SAMO odkażanie to pikuś w porównaniu z odkażeniem ryb i roślin.
Adam