Czy to Gyrodaktyloza ??

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Czy to Gyrodaktyloza ??

Post autor: Szopen » 27 lip 2007, 19:25

Witam , w dniu dzisiejszym kupiłem na giełdzie akwarystycznej 7 paletek , 6 mlodych i jedna taka średnią.

4 paletki były w jednym woreczku a 3 kolejne (czerwone) w drugim i właśnie te 3 czerwone zachowują się dziwnie , nie jedzą , bardzo szybko oddychają a jak się jednej dokładnie przyglądam to s pod skrzeli wisi taki śluz, pozostałem 4 jedzą normalnie i pływają.

Co zrobic ? nie mam osobnego akwarium aby wyłowic te 3 rybki i zastosowac kąpiel w formalinie, co można innego zrobic na ogólnym zbiorniku ? dodam, że w nim mam jeszcze neonki czerwone , otoski i kiryski. Jest jakiś sposób na to dziadostwo ? a może one tak się zachowują bo są w nowym zbiorniku ? ale hmm nie sądzę aby wydzielały przez to śluz z pod skrzeli.

Pozdrawiam i czekam na jakieś info

Dziękuję

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 250L
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: Od 3 tygodni
- wymiary .100x50x50
- rodzaj (roślinny, sterylny): roślinny
- rodzaj podłoża : Floran na dole u góry żwir

2) Woda:

- kwasowość (pH) 6,8
- twardość węglanowa i ogólna: 7
- wielkość związków azotowych; 0
- temperatura wody 30 st.
- częstotliwość i wielkość podmian wody: 1x w tygodniu 20%
- sposób przygotowania wody do podmian : woda z kranu +AQUA SAFE Tetry
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość: Neon czerwony 26 sztuk , 2 otoski , 2 kiryski kilka gupików

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki): Kubełkowy Hailea H12

Dziękuję

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 27 lip 2007, 20:53

Czym obniżasz ph? Jak wpuszczałeś ryby do zbiornika? Jaka woda(ph) była w worku z czerwonymi? Czy jesteś pewien, że ryby nie miały tych objawów już na giełdzie?

pozdr

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 27 lip 2007, 21:21

A więc PH nie obniżam, sprawdzałem przed chwilką 2 testami jest 7,2-7,8 (wiem za duzo) jak na razie włożyłem kilka szyszek olchy ale na zbiornik 250L to mało, czym można zmniejszy PH ? wolałbym nie stosowac chami.

Teraz pojawiają się moje błędy:
Nie sprawdzałem PH w worku z czerwonymi, a na giełdzie sprawdzałem wygląd rybek nie przyglądałem im sie pod względem choroby.

rybki cała trójka wyglądają tak:
http://szopen.org/Bajzel/roslina/P7270316.JPG

Cały czas siedzą przy korzeniu i mocno oddychaja , szeroko otwierając skrzela.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Angel007
junior
junior

Post autor: Angel007 » 27 lip 2007, 22:30

wedlug mnie jest to normalna reakcja na nagla zmiane parametrow wody. Ja bym nic nie robil....one juz przechodza swoje, tylko poczekal 1-2 dni w spokoju

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 27 lip 2007, 22:55

Szopen pisze:rybki cała trójka wyglądają tak:
http://szopen.org/Bajzel/roslina/P7270316.JPG

Cały czas siedzą przy korzeniu i mocno oddychaja , szeroko otwierając skrzela.
Hm.. poczytaj może trochę o tych rybach, wodzie, korzeniach itp..

pozdr

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 28 lip 2007, 00:22

Szopen, kilka rad, może coś pomogą:
1. Zwiększ podmiany wody z 20% tygodniowo do 20% co 3 dni.
2. Dolewaj wodę odstaną 3 dni.
3. Nie dodawaj Aqua Safe.
4. Podaj prawdziwe parametry swoje kranówki i wody w baniakau, bo raz masz PH 6.8 a innym razem 7.8, nie podajesz jakie są TWO i TWW, niby 7 ale chyba nie obie? Jakie masz NO3 i NO2 bo to zero chyba źle sparwdziłeś przy NO3.
5. Obniż już temperaturę do 28 stopni.

Jak wpuszczałeś te paletki do zbiornika?
Ile czasu to trwało?
Wyrównywałeś temperaturę i parametry wody dolewkami wody z akwarium?

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Czy to Gyrodaktyloza ??

Post autor: adamn » 28 lip 2007, 06:57

Szopen pisze:Witam , w dniu dzisiejszym kupiłem na giełdzie akwarystycznej 7 paletek , 6 mlodych i jedna taka średnią.

Co zrobic ? nie mam osobnego akwarium aby wyłowic te 3 rybki i zastosowac kąpiel w formalinie, co można innego zrobic na ogólnym zbiorniku ? dodam, że w nim mam jeszcze neonki czerwone , otoski i kiryski. Jest jakiś sposób na to dziadostwo ? a może one tak się zachowują bo są w nowym zbiorniku ? ale hmm nie sądzę aby wydzielały przez to śluz z pod skrzeli.

- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... :?:
:cry:
nie wiem co mam napisac bo cokolwiek napiszę będzie i tak uważane za nie takie jak powinno być. Ostatnio pisałem łągodnie tkliwie wręcz pieszczotliwie ... to treraz dla odmiany z uwagi na miejesce zamieszkania WROCŁAW piszącego normalnie :!:

- dyski kupiopne wczoraj i już mają być okazami (a gdzie aklimatyzacja do parametrów wody i tego wszystkiego co się w niej znajduje :?: - patrz dodatki do wody)
- odłowienie 3 dyskow i zastosowanie kąpieli w formalinie .... :cry: jaka cenna i trafna decyzja (ciekawe, że w początkowiej fazie przygody z dyskami inni takiej twórczej i mało znanej formy leczenia nie proponują - a jak łatwo sobie ryby w roztwórze aldehydu mrówkowego to wiedzą Ci co tak robili)
- co zrobić ... taraz to NIC bo jak się ryby nie poddaje kwarantannie to potem się zbiera plony własnej ....
- pytanie o sposoby jak się nie czyta FORUM juz mnie osłabiło i NIC nie mogę powiedzieć nowego.
- kiedy ryby śluzują (przy jakich dolegliwościach) to już osobna para kaloszy.

Adam

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 28 lip 2007, 07:25

Parametry wody kranowej podam w późniejszym poście a teraz foto paletki, ta wygladaja te 3 czerwone. Foto z prze 5 minut, jest gorzej.

http://szopen.org/Bajzel/roslina/DSCN0461.JPG

Czy dalej mam czekac ?

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 28 lip 2007, 08:11

Szopen pisze:Parametry wody kranowej podam w późniejszym poście
Tu nie mam co czekać, w 24 h można ryby doprowadzić do takiego stanu tylko parametrami wody.

Co do leczenia to nie masz dużego wyboru, musisz ustalić priorytet albo paletki albo reszta obsady.

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 28 lip 2007, 09:02

Oczywiscie ze Paletki.

Parametry wody kranowej.

NO 2 i NO 3 = 0
GH = 14
KH = 6
PH = 7,2

Co teraz ? przenioslem te 3 paletki do osobnego pojemnika.

Ce dalej ?

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 28 lip 2007, 10:05

Zrobiłem tak. POdmiana wody w głównym zbiorniku około 35%. Wywaliłem węgiel aktywny z filtra a na jego miejsce dałem takie kulki torfowe aby obniżyc PH.

Do akwarium w którym są rybki dodałem kostke napowietrzająca i mocno dotleniam wode oraz podałem środek costapur. Co można jeszcze zrobic w tym momencie ?

Czy to co zrobiłem to dobre posunięcia ? Każdy doradza inaczej więc nie wiem, które rozwiązanie jest ok.

Pozdrawiam

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 28 lip 2007, 11:59

Witam moje zdanie jest takie ,ryby są już mocno wycięczone ,nie przez pasożyti ale przez złe warunki wody i stres który do tej pory przechodzą ,niewiem co to znaczy, przeniosłem do osobnego pojemnika ,przecież Ty te ryby dobijasz , popraw parametry wody w głównym akwa .obniż ph za pomocą kwasu solnego ,na temat zakwaszania jest juz bardzo dużo napisano na PKMD wystarczy troszke poszukać .przy obniżeniu ph obniży się tw. w .Jest kilka sposobów zakwaszania wody , jedni robia to w wiaderku mieszając dokładnie wodę dodawając kwas a Ja robię to w beczce w której jest pompa do mieszania wody .dobrze by było jak byś w akwa .ogul. ph obnizyl do 6 , temperaturę podniusł do 31C i nie stresował rybek, takie przenoszenie rybek napewno im nie pomoże ale zaszkodzi.Poczytaj sobie tu http://www.klub.pkmd.pl/index.php?name= ... pic&t=2216

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 28 lip 2007, 13:24

Tak rozumiem , ale cos trzeba zrobic z tym jak one wygladaja. Kaszka na ciele, sklejone pletwy, ciemniejszy kolor skory , oczy czarne, jedna rybka praktycznie nie ma jednej pletwy jest tak zjedzona. Aż mi sie niechce wierzyc ze ryba może tak wyglądac po jednym dniu w akwarium. Pewnie miała cos juz na sobie wcześniej (ale wygladaly ok)

podnioslem temperature do 32 st.

Jeśli przez kolejne 3 dni będzie tak samo to co proponujecie ?

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 28 lip 2007, 14:02

Szopen pisze:Tak rozumiem , ale cos trzeba zrobic z tym jak one wygladaja. Kaszka na ciele, sklejone pletwy, ciemniejszy kolor skory , oczy czarne, jedna rybka praktycznie nie ma jednej pletwy jest tak zjedzona. Aż mi sie niechce wierzyc ze ryba może tak wyglądac po jednym dniu w akwarium. Pewnie miała cos juz na sobie wcześniej (ale wygladaly ok) podnioslem temperature do 32 st.
Jeśli przez kolejne 3 dni będzie tak samo to co proponujecie ?
A mi to się nie chce wierzyć ,że jesteś tak mało odpowiedzialny :!:
Sam dobijasz te ryby swoja ignorancją i brakiemjakiejkolwiek wiedzy na ich temat i jeszczed szkalujesz osobę, od której kupiłeś ryby ,że niby chore sprzedała. Te ryby są pewnie z Częstochowy a tamtejsze ryby nie tak łatwo wykończyć ( w dodatku w 24 godziny ! ).
Rozumiem żebyś był 12 latkiem , któremu rodzice kupili rybki bo mu sie spodobały. Ty jednak już jesteś dorosłym facetem i powinieneś zdawać sobie sprawę,że paletki to nie karpie koi.
Jak tak dalej bedzie to za trzy dni proponuję iśc po nowe bo te mogą nie przeżyć :( Odradzam jednak kupowanie nowych ryb do czasu uzupełnienia elementarnej wiedzy.

Żeby było jasne - nie mam nic do Ciebie, szkoda mi tylko tych ryb.

Sławek

Szopen
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Szopen » 28 lip 2007, 16:04

Masz racje , zrobiłem dużo błędów przed wpuszczeniem rybek. Czytałem dużo , ale niestety nie mam możliwości przeprowadzic kwarantanny dlatego wpuściłem je do głównego zbiornika. Co ciekawe 4 pozostałe rybki maja się dobrze, normalnie pływaja , jedzą , nie mają żadnych śladów choroby. A te 3 z drugiego worka niestety mają i do wygląda mało ciekawie. Dlatego proszę o rade co teraz można zrobic aby ich stan sie poprawił. Nie chodz mi o lekcje pouczające jaki to ja frajer jestem i co zrobiłem rybka , bo to jest już za nami i tego już nie cofne. Teraz potrzebuję rady czy Costapur na początek to dobre rozwiązanie i podniesienie temperatury wody do 33st.

Zaopatrzyłem się także w Zieleń o Zoolek i w ostateczności CAPIFOS.

Wiem, że teraz potrzeba cierpliwości aby rybki doszły do siebie. Ale wole pytac zanim popełnie kolejny błąd.

Pozdrawiam.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”