Witam,
dzisiaj zauważyłem, że jedna z moich rybek dziwnie sie zachowuje tj. przechyla się na jedną stronę (wygląda to tak jakby traciła równowagę), jedna z płetw jest podkurczona (czasami nią macha), jej odchody są czerwono-biało-galaretowate, ma szybki oddech ale mimo tego pobiera pokarm i pływa. Ryby karmię suchym pokarmem TetraDiskus i czasami sera discus granulat(to akutrat nie chętnie jedzą). Rybki są u mnie od około 2 tygodni.
Parametry wody:
NO3 ~ 25mg/l
NO2 ~ 0mg/l
GH ~ 7
KH ~ 6
pH ~ 7
temp 29
Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna?
Czy to jest coś poważnego?
Jeżeli jest to choroba to czy można to wyleczyć i jak?
Ewentualne porady mile widziane.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Rafał.
Kolejny problem...
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Ja obstawiam na nicienie. Ale nie ma pewności. (co do odchodów). Proponuję zanieś kupkę do weterynarza lub jeżeli ma się taką możliwość samemu zbadać po mikroskopem.
Jeżeli chodzi o przyspieszony oddech to przyczyn może być wiele.
Jeżeli parametry wody są takie jak piszesz to raczej woda nie jest przyczyną (może zbyt małe natlenianie).
Może jakieś przywry?
Ciężko powiedzieć.
Proponuję najpierw zbadać odchody rybek.
Jak będzie diagnoza to i rada się znajdzie
(grunt to nie panikować)
Możesz również wykąpać rybki w soli niejodowanej (kąpiel krótkotrwała). Na nicienie nie pomoże ale również nie zaszkodzi.
Jeżeli chodzi o przyspieszony oddech to przyczyn może być wiele.
Jeżeli parametry wody są takie jak piszesz to raczej woda nie jest przyczyną (może zbyt małe natlenianie).
Może jakieś przywry?
Ciężko powiedzieć.
Proponuję najpierw zbadać odchody rybek.
Jak będzie diagnoza to i rada się znajdzie

Możesz również wykąpać rybki w soli niejodowanej (kąpiel krótkotrwała). Na nicienie nie pomoże ale również nie zaszkodzi.
Dzięki za informacje. Dzisiaj zauważyłem, że rybka wróciła już do formy, a przynajmniej lepiej wygląda (jest żywsza oraz już się nie przechyla, choć jeszcze ma podtuloną płetwę).
Czy podtulenie jednej z bocznych płetw świadczy o chorobie?
Chciałem jeszcze dodać, że rybki nie obcierają się o rośliny i nie widać u nich śluzu.
Czy podtulenie jednej z bocznych płetw świadczy o chorobie?
Chciałem jeszcze dodać, że rybki nie obcierają się o rośliny i nie widać u nich śluzu.