Chorób ciąg dalszy
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Chorób ciąg dalszy
Proszę o podpowiedź , jeśli ryby mają mętne oczy , tzn biały nalot ,czym to może to być spowodowane? Wykluczam skoki ph , no chyba ,że 0,15 jest dużym skokiem.
Szukałem na forum i nic nie znalałem , czym to leczyć , czy to choroba , i ewentualnie jak to leczyć?
Muszę przyznać ,że od dłuższego czasu obserwuję zmętnienie oczu u ryb w zbiorniku ogólnym. Od czasu jak do akwarium trafily otoski i kiryski , ale one siedziały dwa tygodnie w kwarantannie. Kąpały się w Błękicie Metylowym.
Szukałem na forum i nic nie znalałem , czym to leczyć , czy to choroba , i ewentualnie jak to leczyć?
Muszę przyznać ,że od dłuższego czasu obserwuję zmętnienie oczu u ryb w zbiorniku ogólnym. Od czasu jak do akwarium trafily otoski i kiryski , ale one siedziały dwa tygodnie w kwarantannie. Kąpały się w Błękicie Metylowym.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Tylko są mętne oczy , na skórze nic sie nie dziejetylko oczy sa metne, czy jeszcze cos innego zauważyłeś?
Ryby pokarm pobierają normalnie , i zachowują się też normalniejakie zachowanie?
Wykluczone mam kilka ph metrówmoże komputer fałszuje pH?
Podmieniam codziennie 10% zbiornika czyli 70% tygodniowo , obsada niewielka bo chyba z 8 paletek na zbiornik 850L to nie jest dużokiedy podmieniałeś wodę w akwarium?

Ph 6,2 , temperatura 28 , NO3 0-5 , NO2 - 0 , TWW 1-2 , ogólnej nie mierzę.jakie ma parametry?
To wszystko
Re: Chorób ciąg dalszy
Zakażeniem bakteryjnym. A dlaczego twoje ryby uległy zewnętrznemu zakażeniu bakteryjnemu to już jest drugie pytanieFal pisze:Proszę o podpowiedź , jeśli ryby mają mętne oczy , tzn biały nalot ,czym to może to być spowodowane? Wykluczam skoki pH

Jedno jest dla mnie pewne- mętne oczy u dysków oznaczają że coś złego się dzieje w zbiorniku. Czasem się zdarza np. po obfitej i niezbyt przemyślanej podmianie albo po awarii filtra nawet w dobrze zaprowadzonym zbiorniku ale mija po kilku dniach "samo z siebie".
J-23
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Re: Chorób ciąg dalszy
matacerkarie, wiciowce, choroby grzybicze ,bakterie,Tuberkulose.Fal pisze:Proszę o podpowiedź , jeśli ryby mają mętne oczy , tzn biały nalot ,czym to może to być spowodowane? .
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Darek jest to zmętnienie oczu, czy tylko mętny nalot na oku?
Pytam dlatego, że czasem nalot na oku (można pomylić ze zmętnieniem całego oka) bywa również nie od bakterii, a od na przykład zbyt dużej ilości soli w kąpieli, od skoku PH ... czyli od wody. Twoja woda wygląda na ok, więc chyba można te przypadki wykluczyć ... ?
Pytam dlatego, że czasem nalot na oku (można pomylić ze zmętnieniem całego oka) bywa również nie od bakterii, a od na przykład zbyt dużej ilości soli w kąpieli, od skoku PH ... czyli od wody. Twoja woda wygląda na ok, więc chyba można te przypadki wykluczyć ... ?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Ja podalam ci tylko mozliwe choroby, ktore moga byc odpowiedzialne za zmetnienie oka. Jak juz TOM zauwazyl,objawy- zmetnienie moze byc rozne. To moze byc powloka na oku, to moze byc oko cale od srodka mleczne, to moze byc oko w ksztalcie stozka, a na gorze zbielaly punk.Fal pisze:Czym to leczyć i czy można w ogólnym?matacerkarie
Nie sadze natomiast ze sa to matecekarie,oko wyglada wtedy tak jak na zdjeciu matecerkarie sa widoczne we wnatrz oka, chodz to nie regola.
Ja typowalabym za bakteriami i tym samym wroze z fusow..... bo nawet niema zdjecia rybki do wgladu.
Wyprobuj przepis ktory podalam tutaj
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2948
- Załączniki
-
- images.jpg (8.4 KiB) Przejrzano 7459 razy
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jest to tylko mętny nalot na oku , postaram się wstawić zdjęcie dzisiaj. Zastanawiałem się nad skokami ph ale 0,15 to przecież nie są az takie drastyczne skoki. Mogę to oczywiście zminimalizować do 0,05 i pewnie tak zrobię ,żeby wyeliminować wszystkie niewiadome. Poczekam parę dni i zobaczę co bedzie się działo. Jeśli nie bedzie poprawy bede myślał co dalej.Darek jest to zmętnienie oczu, czy tylko mętny nalot na oku?
Sądzę jednak ,że w zbiorniku jest jakaś bakteria , ale jaka?
Gdzie można dostać liście migdałecznika?
- tomasz334
- senior
- Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo
Darku najprościej to tu , tylko czas.
http://www.allegro.pl/search.php?string=KETAPANG
http://www.allegro.pl/search.php?string=KETAPANG
jesli to jest od duższego czasu, a ryby zachowują się tak jak dawniej i nie ma zadnych innych objawów to ja bym obstawiał, że coś nie jest tak z wodą, może wodociągi coś puściły...?Fal pisze:Tylko są mętne oczy , na skórze nic sie nie dziejetylko oczy sa metne, czy jeszcze cos innego zauważyłeś?
Ryby pokarm pobierają normalnie , i zachowują się też normalniejakie zachowanie?
Wykluczone mam kilka ph metrówmoże komputer fałszuje pH?
Podmieniam codziennie 10% zbiornika czyli 70% tygodniowo , obsada niewielka bo chyba z 8 paletek na zbiornik 850L to nie jest dużokiedy podmieniałeś wodę w akwarium?
Ph 6,2 , temperatura 28 , NO3 0-5 , NO2 - 0 , TWW 1-2 , ogólnej nie mierzę.jakie ma parametry?
To wszystko
spróbowałbym węgiel aktywny do filtra i obserwował, czy coś się zmienia
jeszcze cos takiego znalazlem:
CHOROBA: KATARAKTA (ślepota)
PRZYCZYNA: Wywołują ją larwy przywry Diplostomum, zazwyczaj przeniesione do akwa wraz ze ślimakami, rzadziej z pokarmem lub roślinami.
PRZEBIEG: Jedna z form cyklu rozwojowego robaka (tzw. cerkaria) wnika do naczyń krwionośnych rybki poprzez skórę, a następnie przedostaje się do oka, powodując ślepotę.
SKUTKI: U dużych i silnych ryb - ślepota, słabsze giną na skutek zatkania naczyń krwionośnych.
OBJAWY: Zbielenie lub zmętnienie soczewki oka, pod mikroskopem (jak ktoś posiada) można zobaczyć larwy przywry.
LECZENIE: Brak zabiegów leczniczych prowadzących do wyleczenia. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby należy usunąć z akwarium wszystkie ślimaki.
Zmętniała rogówka. Bakteria, za duża TwO, za szybka zmiana pH, za wysokie pH, innych przyczyn nie znam.Fal pisze:Zobaczcie , może podpowiecie jak to dziadostwo ściągnąć z niej.
Nie dalej jak wczoraj urządziłem swoim rybom skokową zmianę pH o 0.5- przerzuciłem je z pH 5 do pH 5.5. Jednej sztuce lekko zmętniały rogówki, ale po 12 godzinach po zmętnieniu nie pozostał nawet ślad. Dalej kombinuj sam.
Btw. zmętnienie rogówek to był u mnie wstęp do discus plague.
J-23