biały nalotn na oczach

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

suprnowa
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: suprnowa » 03 sty 2008, 23:23

Witam.
U mnie dzis także zauważyłem nalot na skórzę paletek,jakby wata,oraz zmętnione oczy.PH wody zbijam kwasem.Z wyczytanych postów wynika że mam cos wodą,choc pH stoi jak słup na 6.0.Mam zamiar zastosowac Sera Bactopur + Sera Mycopur w dawkach podanych przez mors29.Czy ten lek nie zaszkodzi L 033?
Kwestia jeszcze taka ze u mnie chora ryba siedzi non stop przy powierzchni.
Czy lepiej robic codzienne podmiany wody?np 10% zbiornika dziennie?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 04 sty 2008, 14:41

Podmiany możesz robić kiedy chcesz i praktycznie w ilości jakiej chcesz ale jest jeden konieczny warunek: woda musi być prawie identyczna parametrami chemicznymi (zwłaszcza pH, a co za tym idzie TWO i TWW) i temperaturą. Każde odstępstwo w taki, czy inny sposób będzie miało wpływ na zawartość akwarium. Jednym nie stanie się nic i później powiedzą robiłem tak i nic. Drugim wyskoczą glony i powiedzą robiłem tak samo i wyskoczyły mi glony. Inni powiedzą zrobiłem tak samo i zdechły mi wszystkie ryby.
Różnice mogą być niewielkie, jeśli chcemy zmienić docelowe parametry wody w akwarium ale z uwzględnieniem:
- musimy wiedzieć, co mamy w akwarium i co mamy w wodzie do podmian (testy, testy, pHmetry, konduktometry, testy, zaprzyjaźniony chemik, testy...), a także co chcemy osiągnąć.
- jeśli nie chcemy zmieniać parametrów - wlewamy to samo parametrowo, co mamy w akwarium, odstane, ogrzane i napowietrzone
- jeśli zmieniamy parametry to lepiej mniej wody na raz ale często ale pamiętamy o bacznej obserwacji ryb i przygotowanej większej ilości wody aby w razie czego móc dolać. Wszelkie zmiany robimy w baniaku do podmian, a nigdy w akwarium. Po zmianach w baniaku do podmian typu dodanie kwasu najlepiej odczekać 2 doby i wtedy dopiero coś mierzyć. W tym czasie mieszamy, napowietrzamy i ogrzewamy.
- jeśli niestety sytuacja tego wymaga, to robimy zmiany szybko i dużo ale koniecznie z głową i uwzględniając powyższe wypociny.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”