Coś sie zaczyna ???
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Coś sie zaczyna ???
Witam jest tam ktoś kto może mi pomóc sprawa jest ważna i dotyczy moich dysków mam 2 średniej wielkości blue daimond i jednego zbrojnika.
Akwarium 200l podmiana wody co tydzień 40-50 l. kranówka puszczona przez filtr machaniczny 5mikronów, węgiel , iżywice jonowymienną.
Parametry wody które mogłem zmierzyć to
PH-6.5 TW 2 GH-2.5 no3-20
Karmie rybeńki suchymi płatkami tropikala (regular,d-alio plus, Bio-vit,) oczywiście na zmiane a do tego w tygodniu co drugi dzień podaje im mrożone serca (gotowe)
Filtr aquael 250 (wkłady gąbka, wata, torf,i ceramika) dodatkowo wolno przepływowy gąbkowy wewnętrzny. Baniaczek nie posiada aktualnie zadnego podłoża jest w nim 3 skałki z jakiegoś tworzywa (jak tła strukturalne) i jeden większy korzeń. Woda ma kolor herbaciani i tak mi się podoba a rybą jakoś to nie przeszkadza.
Ale o co mi chodzi; od paru dni zauważyłem u jednej z rybek ciemną (czarną plamke) na oby płatach skrzelowych po prawej stroniei ocieranie jej o szybe lub przedmioty wcześniej opisane. Wczoraj to samo robiła dróga z ryb . U pierwszej zaobserwowałem pociemnienie oczu oraz dolnych płetw , również z odchodami dzieje sie coś nieprawidłowego bo wraz z nimi wydostają się pęcherzyki jakiś gazów (może powietrze??)
Obie potrząsaja płetwami oraz całym ciałem jakby prubowały coś zrzucić
Oddech u obu moich rybek jest jakiś przyśpieszony
niewiem Co mam zastosować czytałem coś o Levamisol 10% ale niewiem w jakich ilościach go stosować tak samo jak z metronidazolem.
Na razie nic nie robię czekam na porady bardziej doświadczonych w tej dziedzinie.
niedawno zacząłem z dyskami więc prosze o wyrozumiałość i rady,.
Dziękuje.
Akwarium 200l podmiana wody co tydzień 40-50 l. kranówka puszczona przez filtr machaniczny 5mikronów, węgiel , iżywice jonowymienną.
Parametry wody które mogłem zmierzyć to
PH-6.5 TW 2 GH-2.5 no3-20
Karmie rybeńki suchymi płatkami tropikala (regular,d-alio plus, Bio-vit,) oczywiście na zmiane a do tego w tygodniu co drugi dzień podaje im mrożone serca (gotowe)
Filtr aquael 250 (wkłady gąbka, wata, torf,i ceramika) dodatkowo wolno przepływowy gąbkowy wewnętrzny. Baniaczek nie posiada aktualnie zadnego podłoża jest w nim 3 skałki z jakiegoś tworzywa (jak tła strukturalne) i jeden większy korzeń. Woda ma kolor herbaciani i tak mi się podoba a rybą jakoś to nie przeszkadza.
Ale o co mi chodzi; od paru dni zauważyłem u jednej z rybek ciemną (czarną plamke) na oby płatach skrzelowych po prawej stroniei ocieranie jej o szybe lub przedmioty wcześniej opisane. Wczoraj to samo robiła dróga z ryb . U pierwszej zaobserwowałem pociemnienie oczu oraz dolnych płetw , również z odchodami dzieje sie coś nieprawidłowego bo wraz z nimi wydostają się pęcherzyki jakiś gazów (może powietrze??)
Obie potrząsaja płetwami oraz całym ciałem jakby prubowały coś zrzucić
Oddech u obu moich rybek jest jakiś przyśpieszony
niewiem Co mam zastosować czytałem coś o Levamisol 10% ale niewiem w jakich ilościach go stosować tak samo jak z metronidazolem.
Na razie nic nie robię czekam na porady bardziej doświadczonych w tej dziedzinie.
niedawno zacząłem z dyskami więc prosze o wyrozumiałość i rady,.
Dziękuje.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, 21:16 przez rokfor24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Re: Coś sie zaczyna ???
Wprawdzie nie jestem panem ,ale cos powiem....
Wstaw zdjecia rybek ulatwi to diagnoze.

Wiec doczytaj dokladnie co to ten "lamisol" jak sie poprawnie nazywa i na jakie przypadlosci on jest, zanim go zastosujesz.rokfor24 pisze: Co mam zastosować czytałem coś o lamisolu 10% ale niewiem w jakich ilościach go stosować tak samo jak z metronidazolem.
,.
Dziękuje
Wstaw zdjecia rybek ulatwi to diagnoze.
Levamisol działa na nicienie i tasiemce a z twojego opisu wynika że to inna przypadłość.
Przyczyną może być np:
-zła woda (wysokie no2)
-pasożyty skóry,skrzeli
-lub jakieś inne paskudztwo bakteryjne.
Aby uniknąć leczenia w ciemno proponuję zawieźć do weterynarza śluz ryby do badania (przy okazji też i kupki za jednym zamachem)
Jak będzie wiadomo co im dolega to i rada się znajdzie.
Z twojego opisu nic nie wynika. Przyczyn naprawdę może być dużo.
Przyczyną może być np:
-zła woda (wysokie no2)
-pasożyty skóry,skrzeli
-lub jakieś inne paskudztwo bakteryjne.
Aby uniknąć leczenia w ciemno proponuję zawieźć do weterynarza śluz ryby do badania (przy okazji też i kupki za jednym zamachem)
Jak będzie wiadomo co im dolega to i rada się znajdzie.
Z twojego opisu nic nie wynika. Przyczyn naprawdę może być dużo.
Witam nadal nikt nic nie napisał
zastosowałem
PRZEPIS nr 2 adaman na płazińcez tej stony może to coś pomorze????
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8980.0

zastosowałem
Hmmm
Powiem tak
Wydaje mi się że championami to one nie będą
Duże oko w stosunku do ciała wskazuje że mają już swoje latka.
Co do plamki ciężko się wypowiedzieć co to jest.
Jeżeli odchody są ok to bym się za bardzo nie przejmował
Może to taka jej uroda
Nie chciałbym się wypowiadać.
Napisałeś że no3 masz na poziome 20.
A no2?
Może też masz w akwa i nawet o tym nie wiesz.
Czym mierzysz parametry wody?
Powiem tak
Wydaje mi się że championami to one nie będą

Duże oko w stosunku do ciała wskazuje że mają już swoje latka.
Co do plamki ciężko się wypowiedzieć co to jest.
Jeżeli odchody są ok to bym się za bardzo nie przejmował
Może to taka jej uroda

Nie chciałbym się wypowiadać.
Napisałeś że no3 masz na poziome 20.
A no2?
Może też masz w akwa i nawet o tym nie wiesz.
Czym mierzysz parametry wody?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
niewiem czy to pomoze,raczej nie.rokfor24 pisze:Witam nadal nikt nic nie napisał![]()
zastosowałem
Mnie to wyglada na zatrucie. Z woda dzieje sie cos niedobrego, lub cos przedostaje sie do wody.
Ta plamka byla na pierwszym zdjeciu jasniesza , teraz o ile dobrze widze jest ciemniejesza ,jak i okolice pyszczka robia sie ciemne. To moim zdaniem oznaka zatrucia, ajk wlejesz jakiekolwiek lekarswo do wody to pogorszysz ty samym sytuacje.
Pisales:"Baniaczek nie posiada aktualnie zadnego podłoża jest w nim 3 skałki z jakiegoś tworzywa (jak tła strukturalne) i jeden większy korzeń. Woda ma kolor herbaciani i tak mi się podoba a rybą jakoś to nie przeszkadza."
wyciagnij te skalki , po pierwsze nie maja nic do szukania w akwa z dyskami a po drugie to moze one wlasnie zawieraja cos, co toim rybka przeszkadza.
Dla sprawdzenia wyciagnij rowniez korzen.
Zrob podmiane wody i przefiltuj wode przez wegiel aktywny. Zobaczymy czy cos sie znieni.
Lara masz racje w sprawie tej plamki ona jest raz jaśniejsza a raz ciemniejsza ale parametry wody są w porzadku a skałki i korzeń są już w akwa od dawna więc raczej z nich nic dziwnego się nie wydostaje skoro druga nie ma rzadnych objawów. Obie ryby po kuracji nadal żyją i mają się narazie bardzo dobrze. Podczas kompieli krótkotrwałej zastosowałem lek "pratel" z ryb wydostały się jakieś białe nitki i całe były oblepione jakąś białą ciągnącą substancja. Narazie znajdują się w sterylnym akwarium, a razem z nimi jeden zbrojnik też po tej kuracji.