POMOCY Biały nalot na oczach i poranione ciało dyska

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

instalplast
nowicjusz
nowicjusz

POMOCY Biały nalot na oczach i poranione ciało dyska

Post autor: instalplast » 18 mar 2008, 20:46

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 450
- od kiedy zbiornik funkcjonuje restart od 6.03.08
- wymiary 150x50x60
- rodzaj ROSLINNY
- rodzaj podłoża ZWIREK Kwarcowy 1-2mm

2) Woda:

- kwasowość (pH) 7,5 test zoolek jbl tak samo
- twardość węglanowa i ogólna KH - 5 GH - 14
- wielkość związków azotowych NO3 - 0 NO2- 0 NH3- 0,5 PO4 - 0,2
- temperatura wody 29
- częstotliwość i wielkość podmian wody 15% co tydzień
- sposób przygotowania wody do podmian 50%RO 50%kran z aquasafe
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 8 Dysków 8-16cm 4 bocje 2cm

3) Rodzaj pokarmu:
- D-50 , Granulat tetry , spirulina , serca wołowe ze szpinakiem suchy 3 razy dziennie na zmianę serca 2 razy w tygodniu

4) Wygląd i zachowanie ryb ( Ryby zawsze były płochliwe ale jadły i jak widziały mnie to płynęły. Od 3 dni zaczęła jedna z ryb latac po akwie a dzis zauważyłem biały nalot na oczach ranki na ciele i pokładanie sie na dnie ocieranie i podpływanie do góry. Nadmienie że restart zrobiłem bo miałem tą chorobę wcześniej i 2 dyski mi padły)

5) Sprzęt w zbiorniku ( filtr zew. tetra ex 1200, napowietrzacz dwie duże kostki 24H grzałka 300W z termostatem UV 25w dziś odłączyłem Co2 nie używane

6) Ostatnio dokonane zmiany (Restart przed restartem te same objawy ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość ....

NAJWAŻNIEJSZE:
- Leczone baktopurem sery dawki w/g producenta brak akwa kwarantanowego

instalplast
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: instalplast » 18 mar 2008, 21:03

Nadmienie iż jestem nowicjuszem jeśli chodzi o dyski choć akwa ma od 18 lat pierwszy raz zdarzyło mi sie aby ryby zachorowały!!! Po przeglądnięciu forum podchodzi mi to pod Mykobakterioze lub myksosporoze ale nie jestem znawcą i generalnie drugi raz mam problem z rybami. Jeśli chodzi o palety to mam je od 12.11.2007 akwa dojrzewało 3 miesiące po pierwszej inwazji choroby i postanowiłem zrobić restart i jak widać nawet to nie pomogło.Proszę o pomoc bo naprawde szkoda mi ryb i mojej niewiedzy i bezsilność. Zielona Góra to małe miasto i nie ma nikogo aby pomóg. Z góry dziękuje za wszystkie rady.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 19 mar 2008, 01:35

Witaj
Poczytaj ten wątek.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3069
Ja pisałam po wielu forach anglojęzycznych na ten temat i zdecydowana wiekszość osób (ok 80%) uważa, że za takie spidowanie odpowiedzialny jest wiciowiec trypanosoma lub cryptobia, który przedostaje sie do krwioobiegu ryby. Drugi sprawca wg Andrew Soh to wirus. Ponizej jest post Andrew Soh'a który również bardzo wyczerpująco odpowiedział na moje pytanie

Barbara,

First let me state that fishes with this syndrome are usually or have been fed with live feed....like fresh bloodworms, fresh tubiflex worms or fresh blackworms in the present or in the past.

Beside the above, another route of infestation is getting the discus from seller that already harbour this...be it domesticated or wild.

The parasite that causes this is a blood flagellate known as the trypanosoma or the cryptobia. These flagellates cause the discus to be lethargic and they dash at high speed and then at times, spiral around it's axis and is non-responsive to touch. Finally, that discus will die in a day or two.

The treatment is 'Gabbrocol' ....a treatment for bird-flagellates.

Another similar symptom is when a seemingly healthy discus eating well a day before suddenly started swimming lethargically on the surface and then dash suddenly at will.......and during the final stage.....stays at the top with no change in colour and within the day...dies off. This is usually a viral infection.

Hope that helps.

Andrew Soh Discus, The Naked Truth

AuthorAndrew Soh
International user

instalplast
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: instalplast » 19 mar 2008, 08:49

Dziękuje za odpowiedz ale to cholerstwo dopada jedną rybę inne są ok tylko płochliwe. Dziś ryba siedzi dziobem w żwirze mam nadzieję że uda jej sie dojść do zdrowia. Zastosowałem baktopur i raczej nie widać efektów. P.S Mam dosyć duzo światła 4x40W Flora i Power GLO Hagena.

instalplast
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: instalplast » 19 mar 2008, 16:14

No i odeszła robiłem wszystko co mogłem. Najgorsze że jak tylko ta zdechła zaczęła spidować ta co wydawało by sie jest zdrowa. Nadmienię iż te dwie to była parka...................

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: POMOCY Biały nalot na oczach i poranione ciało dyska

Post autor: J-23 » 20 mar 2008, 14:38

instalplast pisze:1) Zbiornik:
- pojemność litrów 450
2) Woda:

- wielkość związków azotowych NO3 - 0 NO2- 0 NH3- 0,5 PO4 - 0,2

- częstotliwość i wielkość podmian wody 15% co tydzień
- sposób przygotowania wody do podmian 50%RO 50%kran z aquasafe
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 8 Dysków 8-16cm 4 bocje 2cm
Zerowe azotany przy takiej obsadzie i podmianach 15% tygodniowo? Kto chce niech wierzy....
Btw przy zasadowym pH i tak nedznych podmianach w wodzie musi byc mnostwo nieprzyjemnych bakterii a na to dyski reaguja wlasnie tak jak opisales. Pofatyguj sie z obniżeniem pH i zwiekszeniem podmian przynajmniej do 50% tygodniowo, to moze byc wszystko czego twoje ryby potrzebuja aby przeżyc.
J-23

instalplast
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: instalplast » 20 mar 2008, 15:24

Witam dziękuje za zainteresowanie.
Mierzyłem dwoma testami JBL i Zoolek i NO3 wyszło 0
Może masz rację z większymi podmianami ale czasami podmieniałem własnie 50% i ryby nie dawały po sobie znać aby lepiej sie czuły. Dorwałem znajomego i powiedział mi że najprawdopodobnie kupiłem takie dyski i raczej padną wszystkie:(. Kupiłem te ryby w Miłosławiu koło wrześni. Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”