pietraz pisze:
No nie wyglądają na zmartwione, ale duże to one nie powyrastał, prawda ?
Czy ja wiem ... 3/4 obsady to moja hodowla ze szczurków - zdjęcia ze znanego Ci napewno wątku na FDMD. Kolejne rybki to hodowla wsobna ze szczurów. Wszystkie pozostałe rybki (z wyjątkiem tych dwóch od AdamN) pochodzą z mizernych sklepów zoologicznych jako kundelki. Efekty osiąga się takie z jakim materiałem się ma do czynienia. Przeciętna wielkość ryby to 16 cm - to zły wynik ?
W "pomocy klubowej" dwa dni temu zademonstrowałem co wyszło z malutkiej rybki zakupionej 8 miesięcy temu. Też myślisz, że nie wyrosła na dużą ?
Twoje akwarium to nie jest pod dyskowce tylko pod 150 szt. neona np.
Moje akwarium od pewnego czasu to akwarium dekoracyjne z naciskiem na rośliny i przy okazji jako dekorację są ryby.
Ale to jest moje zdanie i go nie podzielasz
Mam inne podejście do tematu.
Ogólnie to mam mieszane uczucia co do stada paletek w różnych odmianach barwnych i różnych rozmiarach.
Mi akurat podobają się różne odmiany wymieszane ze sobą w różnych wielkościach. Małe, średnie, duże. Taki misz masz. Nie dążę za wszelką cenę do tego aby mieć stado ryb identycznych, jednakowych gabarytami i pływającymi w tym samym czasie w tym samym kierunku. Nie ukrywam, że chętnie zmieniłbym obsadę, ale jeszcze mam do wyhodowania do dorosłości trochę potomstwa, których "linię" hodowlaną zacząłem 2 lata temu.