leżąca paletka

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

leżąca paletka

Post autor: gospo83 » 30 mar 2008, 13:13

Witam!
Kupiłem wczoraj młodego blue diamonda. w sklepie wygladał ok ładnie pływał równo oddychał itd. po przyjsciu do domu standardowaq procedura wpuszczania i dzis patze ryba leży na boku, ma na ciele dziwny biały nalot. Oddycha normalnie, jak się zbliżam do akwarium to sie prostuje. Co jej jest??
Woda:
ph= 5,5
no2-0
No3-5
Tww-0
Two-12
Temperatura 29

Awatar użytkownika
jaroslawp
senior
senior
Kontaktowanie:

Re: leżąca paletka

Post autor: jaroslawp » 30 mar 2008, 13:38

gospo83 pisze:...po przyjsciu do domu standardowa procedura ...
Tzn., że wyrównałeś parametry wody w pojemniku transportowym, robiąc dolewki z kwarantannowego, w którym ta ryba teraz powinna przebywać.
Jeśli jednak przebywa w ogólnym, to za jakiś czas inne ryby też mogą być z nalotem (oby nie ).
Masz pH=5,5. A jakie pH było w wodzie z sklepu? Może ryba jest po prostu poparzona, bo w sklepie miała pH=8?
Jakie ryba ma oczy? "Czyste szkło" czy mleczne?

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 30 mar 2008, 13:46

znim wpusciłem dolewałem do worka po troche wody z akwa. oczy ma mętne. Z tym poparzeniem to raczej nie realne bo pozostałe 3 nie mają takich objawów a kupiłem je wszystkie razem i z jednego akwarium. Tylko ten diamond tak jakoś żle to zniósł.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 30 mar 2008, 15:43

Wydaje mi się (wnioskując z tego co piszesz), że rybka ta miała za dużą różnicę w parametrach wody. Dziwi mnie tylko to, że jest aż tak źle że rybka leży na boku :(

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 30 mar 2008, 16:59

To, że tylko jednej tak się stało to Twoje szczęście. Nie wszystkie ryby równo reagują. Ta może być bardziej podatna na stres czy na zmianę parametrów i efekt widzisz. Kiedy wpuszcza się dyskowce do wody o wyższym pH to sprawa jest łatwiejsza. Natomiast przy wpuszczaniu do niższego pH trzeba uważać bo najmniejsze zło to popalone płetwy. Z Twojego opisu wynika na 90%, że to od zmiany parametrów. Teraz pozostaje czekać co będzie dalej.

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 30 mar 2008, 22:08

Paleta podniosła się i już normalnie pływa. Macie rację to musiało być przez pH, bo płetwy troche im popaliło. Kurcze musiały być trzymane w wysokim pH. Mam nadzieję że jakoś wyjdą z tego. coś mogę jeszcze z tym zrobić czy poprostu już tylko czekać na efekty?

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”