Pomocy!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

miko25
nowicjusz
nowicjusz

Pomocy!

Post autor: miko25 » 05 kwie 2008, 12:16

- pojemność 375(150x50x50)(niedługo przerzucam się na większe)
-zbiornik funkcjonuje po restarcie około 2.5 miesiaca
akwarium jest roślinne
2) Woda:
pH- 6- 6.5
KH-1 lub 2(roznie zoolek pokazuje)
GH- 12
NO3-ok.10
No2-0
temp. - 28 C
nawożenie co2
podmiany - raz na tydzień ok. 35 % obj. jak mam czas to podmieniam częściej w mniejszych ilościach. Woda do podmian pochodzi w większości z Ro (twardość wysoka bo od niedawna mam RO), dolewam do takiej osmozy nawozów AquaArt Macro, Tetry PlantaMin
Ryby:
7 x Paletka (nie licze tej co padła)
5 x Bocja wspaniała (osobniki po ok 10 cm)
10 x Kosiarka ( ok 3 cm dł. każda)

3) Rodzaj pokarmu:
- serce z hodowli p. Mordarskiego oraz żywy wazonkowiec i spirulina tropikala. Karmie ok 3 razy dziennie.

4) Wygląd i zachowanie ryb
Jedna z paletek padła. . Odganiała pozostałe paletki od jedzenia. Była najsilniejszą rybą w akwa ;-). Dzisiaj znalazłem tą rybe martwą w rogu akwarium. Jak jeszcze żyła to niepokoiły mnie płetwy, które miała złożone(przylegały do ciała) od pewnego czasu oraz widocznie powiększony odbyt. Sekcji nie robiłem, bo to nie na moje nerwy...
5) Sprzęt w zbiorniku
Unimax 700 (gąbka, bioballe, żwirek :) , ceramika)
czyszcze co około 2 miesiące
450 W grzałek (1 x 300 W i 1x 150 AquaEla z termostatem)
Oświetlenie 4x54 w t5
Co2 dla roślin ok. 1 babelek na 4, 5 sekund

6) Ostatnio dokonane zmiany
Wpuszczenie kosiarek w dniu śmierci paletki. Glonożercy pojawili się w akwa kilkanaście godzin przed nieszczęsną smiercią palety.

NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ...
Ryba nie była leczona w żaden sposób, nie chorowały, nie miałem do tej pory przypadków choroby z obsadą ryb

Za każdą pomoc serdecznie dziękuje.

Pozdrawiam. :)

EDIT: u pozostałych ryb nie ma żadnych oznak chorobowych

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 05 kwie 2008, 18:35

Coś mi sie widzi ,że Twoja nieszczęsna paletka odeszła na silne zapalenie przewodu pokarmowego z powodu ....przejedzenia .Powiekszony odbyt poniekąt potwierdza moją tezę. Złożone płetwy w tym przypadku wcale nie oznaczają jakiś pasożytów .Jak Ciebie boli żołądek ,też się "zwijasz".Nie przejmuj sie jedną ,patrz co teraz będą robić inne .Skoro były odganiane od jedzenia ,to teraz poczują się pewniej przy "stole ".Utrzymuj stabilne warunki w akwa ,i nie przekarmiaj ryb .Podawaj mało a często.

niki 28

Ps uzupełnij profil ,to nie strona erotyczna ,tylko poważne forum PKMD

Nagash

Post autor: Nagash » 05 kwie 2008, 20:44

Witam. :D Dzięki za informacje. Z tej strony autor tematu :) . (Zrobiłem nowe konto bo jednak za dużo roboty z tym zbanowanym.. :()..Wszystkie palety po śmierci najsilniejszej zaczynają jeść. Staram się karmić mniej kalorycznym pokarmem, będę im dawał przez najbliższy czas spiruline z Hikari i po upewnieniu się, że wszystko jest dobrze zaczne dawać im serce.

Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”