Dactylogyrus

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 gru 2007, 00:59

Najnowsze wieści są takie: nicieni na dzień dzisiejszy nie znajduję w odchodach wspomnianych zbrojników. Pisałem, ze po 8-miu dniach znalazłem nicienia.. Potem przeczytałem w nowo zakupionej książce ;), że pierwsze efekty działania flubendazolu mamy po 10-ciu dniach..

Ja po tych pierwszych 8-miu dniach kuracji woda/pokarm zrobiłem podmianę i zapodałem kupiony kiedyś .."flubenol 15" w zalecanej dawce, na 7 dni bez podmiany, potem przerwa 5 dni z podmianami i powtórka. Kilkukrotna kontrola mikroskopem nie wykazała jak na razie obecnośći nicieni u zbrojników i mam nadzieję, że to już koniec(puk, puk). Ryby jedzą jak oszalałe i rosną w oczach.

pozdr

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 06 kwie 2008, 20:29

Żeby troszkę zatuszować bałagan(po części zrobiony przez siebie) w wątku o skrzelowcach podaję linki do dwóch filmików nie mojego autorstwa.

Pierwszy pokazuje Dactylogyrusa, jakim go Pan Bóg stworzył.

Na drugim filmiku mamy Gyrodactylusa (robak skórny), do którego po chwili przypełza.. Dactylogyrus (skrzelowiec). Można porównać czym się zbóje różnią, a różnią się trochę.. ;).

pozdr

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”