Identyfikacja Robali....
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- senior
- Kontaktowanie:
Identyfikacja Robali....
Witam
Zauważyłem ze jedna z moich palet zaczeła spidować. Wiec wyjołem ja do odzielnego akwarium. Zwiekszyłem temp. na 34 i czekałem. Po 2 dniach przestała spidować zaczeła jeść i była spokojna.
Wreszcie załatwiłem sobie mikroskop i zajrzałem do jej "kału"
I o to co znalazłem.
Link do filmów:
http://rapidshare.com/files/123264181/Film0009.3gp.html
http://rapidshare.com/files/123264723/Film0008.3gp.html
A to kilka zdjeć:
Zauważyłem ze jedna z moich palet zaczeła spidować. Wiec wyjołem ja do odzielnego akwarium. Zwiekszyłem temp. na 34 i czekałem. Po 2 dniach przestała spidować zaczeła jeść i była spokojna.
Wreszcie załatwiłem sobie mikroskop i zajrzałem do jej "kału"
I o to co znalazłem.
Link do filmów:
http://rapidshare.com/files/123264181/Film0009.3gp.html
http://rapidshare.com/files/123264723/Film0008.3gp.html
A to kilka zdjeć:
- Załączniki
-
- Zdjęcie0061.jpg (19.87 KiB) Przejrzano 5165 razy
-
- Zdjęcie0062.jpg (19.83 KiB) Przejrzano 5165 razy
-
- senior
- Kontaktowanie:
To niech Pan obejrzy sobie filmik który można sciągnąć. Tam lepiej widać to "cholerstwo"
Jak to sie nie leczy
Wiec z ryba wszystko jest Ok 
Nie mam możliwości zrobienia lepszych zdjeć...
Więc co mam zrobic ??
Czy to grożne bakterie czy nie ?? I czy trzeba je leczyć i jak ??
Byłem tu i połączyłem dwa posty w jeden - rady3
Jak to sie nie leczy

Nie mam możliwości zrobienia lepszych zdjeć...
Więc co mam zrobic ??
Czy to grożne bakterie czy nie ?? I czy trzeba je leczyć i jak ??
Byłem tu i połączyłem dwa posty w jeden - rady3
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
po pierwsze; zastanów się co chcesz napisać a nie pisz jednego postu pod drugim. Po drugie w powiększeniu 15 x chciałbyś zobaczyc bakterie ??? to tak jakbyś patrzył przez dobrą lupę. Są to normalne zwierzęta które żywią się odpadkami. Skoro masz tego dużo w zbiorniku znaczy że przekarmiasz ryby.
Nie da się tego wyeliminować bo i nie ma potrzeby. One są niegroźne dla ryb. Wręcz niektóre ryby się nimi żywią np. gurami.
Nie da się tego wyeliminować bo i nie ma potrzeby. One są niegroźne dla ryb. Wręcz niektóre ryby się nimi żywią np. gurami.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Nie zdiagnozowałeś ryby, tylko osady denne.
Masz tam wypławki i wrotki - czyli to co wszyscy mamy (oprócz tych którzy nie mają akwarium)
. Czy jest coś więcej - przy tej jakości zdjęć i filmów nie dowiesz się.
Jeśli tyle tego tam się kłębi, to znaczy że zbyt czysto nie masz w zbiorniku, a paletki tego nie lubią.
Albo przekarmiasz, albo nie sprzątasz, albo sposób "zagospodarowania" zbiornika sprzyja nadmiernemu gromadzeniu nieczystości - jeśli tak jest, to jest to pierwszy czynnik źle wpływający na ryby, jeszcze zanim dopadnie je jakaś infekcja.
Żeby zdiagnozować rybę - odchody trzeba pobrać zanim opadną na dno.
Ryby bez powodu nie "spidują" - powód może być błahy, ale może też nie być. Spidować mogą zarówno z "powodów zewnętrznych" jak i wewnętrznych. Bla bla
pozdr
Masz tam wypławki i wrotki - czyli to co wszyscy mamy (oprócz tych którzy nie mają akwarium)

Jeśli tyle tego tam się kłębi, to znaczy że zbyt czysto nie masz w zbiorniku, a paletki tego nie lubią.
Albo przekarmiasz, albo nie sprzątasz, albo sposób "zagospodarowania" zbiornika sprzyja nadmiernemu gromadzeniu nieczystości - jeśli tak jest, to jest to pierwszy czynnik źle wpływający na ryby, jeszcze zanim dopadnie je jakaś infekcja.
Żeby zdiagnozować rybę - odchody trzeba pobrać zanim opadną na dno.
Ryby bez powodu nie "spidują" - powód może być błahy, ale może też nie być. Spidować mogą zarówno z "powodów zewnętrznych" jak i wewnętrznych. Bla bla

pozdr