proszę o pomoc w zdjagnozowaniu co z moimi dyskami
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Daniel Kucki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Imielin
proszę o pomoc w zdjagnozowaniu co z moimi dyskami
Witam! jestem totalnym nowicjuszem jeżeli chodzi o ryby. dostałem od znajomego hodowcy 6 paletek jednego blue daimond jednego red turkus one mają około10 cm może ciut więcej oraz cztery solid turkusy te solid mają około 7 -9 cm. po trzech dniach od wpuszczenia do zbiornika blue oraz red turkus z ciemniały. Wydaje mi się że też jeżeli chodzi o oddech to trochę szybszy jest i czasem jakby chwilami nieregularny. Przy pobieraniu pokarmu cześć z nich tak jakby pluła nim część zjedzą a cześć na zewnątrz. te młode solid chętnie się rozglądają za pokarmem i trochę aktywniejsze są a blue i red turkus w kącie siedzą i obserwują wszystko. podałem ostatnio metronidazol do jedzenia oprócz tego nie robiłem nic więcej. parametry wody przedstawię wieczorem. wiem że ph około 6,8 kh 3. zbiornik ma 240 l bruto a jego obsada to dwa glonojady gibicess jeżeli się pomyliłem w literkach czy teżw nazwie przepraszam ale powinniście wiedzieć o które mi chodzi oprócz glonojadów 3 kiryski panda 10 neonów czerwonych no i paletki o których wspomniałem wyżej.
- Załączniki
-
- paletki 1.jpg (37.72 KiB) Przejrzano 4270 razy
-
- nowicjusz
kolejne zdjęcia paletek
oto kolejne zdjęcia paletek
- Załączniki
-
- paletki 2.jpg (42.8 KiB) Przejrzano 4261 razy
-
- paletki 3.jpg (45.13 KiB) Przejrzano 4261 razy
-
- nowicjusz
Tu widać kontrast blue daimonda
tu dokładnie widać kontrast między ciałem a a głową ryki....
- Załączniki
-
- paletki 4.jpg (39.71 KiB) Przejrzano 4256 razy
Nie napisałeś jakie maja odchody.
Jeżeli galaretowate i przeźroczyste to są zarobaczone.
U kolegi mogły nie wykazywać objawów ale po drastycznej zmianie warunków choroba się ujawniła.
Zrób im kurację metro wg wskazań do wody.
Na pewno nie zaszkodzi
Może to tylko stres po przeprowadzce?
I podnieś temp w zbiorniku.
To na początek
Jeżeli galaretowate i przeźroczyste to są zarobaczone.
U kolegi mogły nie wykazywać objawów ale po drastycznej zmianie warunków choroba się ujawniła.
Zrób im kurację metro wg wskazań do wody.
Na pewno nie zaszkodzi

Może to tylko stres po przeprowadzce?
I podnieś temp w zbiorniku.
To na początek
-
- nowicjusz
tzn. tak temperaturę podniosłem powoli do 33-34 i po czterech dniach takiego gotowania powoli schodzę do 30.... one są w zbiorniku hmmm jakieś 2,5 tygodnia. kupiłem na początek test paskowy sery do badania wody ph i kh tak jak pisałem, reszty nie pamiętam ale wieczorem zrobię test to podam. a jakie powinno być Gh wody? jakieś szczególne preferencje? jeżeli tak to jak tym sterować? właśnie jestem na etapie uruchamiania filtra osmotycznego, który leżał parę ładnych lat w domu. Używany był do celów spożywczych ale po przeprowadzce jakoś tak nikt go nie ruszał. Teraz czekam na dostawę wkładów i membrany. dzięki wielkie za zainteresowanie. mam nadzieje że kiedyś będę mógł i ja komuś tak zielonemu pomóc...pozdrawiam i będziemy w kontakcie. aha odnośnie odchodów ciemne żadnych ciągnących nie zauważyłem.
-
- nowicjusz