BIAłY NALOT NA OKU?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
BIAłY NALOT NA OKU?
Witam dzis wziołem 4 palety od znajomego jedna ma nalot na oku zresztą nie wiem co to jest jesli ktos moze mi pomóc w wyleczeniu tego bardzo prosze o pomoc
załączam zdjecie
załączam zdjecie
- Załączniki
-
- chore oko
- ffff.JPG (23 KiB) Przejrzano 6807 razy
Ostatnio zmieniony 11 sie 2008, 23:23 przez ralfik, łącznie zmieniany 1 raz.
ph ? nie wiem ,wiem ze bym go ubił za te ryby akwarium ja w piwnicy mam lepiej mam ph 6,8 są teraz w kwarantannie . ogólnie stan ryb oceniam na zły maja delikatny nalot no koncach płetw niestety nie moge zrobic zdjecia tak wyrazistego jakie leki mozna zastosowac?
dodam ze ryby pływają ładnie nie są płochliwe
dodam ze ryby pływają ładnie nie są płochliwe
uczciwie pisze ryby były w workach ze sklepu akwarystycznego worki wsadzone w akwarium i owiniete kocem zeby miały ciemno wiozłem je 30 km potem zspusciłem z mojego głownego akwarium wode do tego co pływają i połozyłem worki na 30 minut na wode w akwarium po tym czasie je delikatnie wpuszczałem nie wiem czy zrobiłem to dobrze ale tak postąpiłem
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Skoro nie znałeś PH wody z jakiego były zabrane i z jakim w workach przybyły, to nie możesz ryb wpuścić do swojego baniaka zaraz po wyrównaniu temperatury w workach.
Należy do worków stopniowo w niewielkich ilosciach dolewać wodę z Twojego akwarium, w celu wyrówannia temperatur, ale głównie w celu wolnego wyrówanania PH.
Prawdopodbnie efekt nalotu na oczach dysków i popalone płetwy są przyczyną gwałtownego skoku PH.
Powinno samo ustąpić po kilku dniach, jeśli masz stabilne PH u siebie teraz.
Należy do worków stopniowo w niewielkich ilosciach dolewać wodę z Twojego akwarium, w celu wyrówannia temperatur, ale głównie w celu wolnego wyrówanania PH.
Prawdopodbnie efekt nalotu na oczach dysków i popalone płetwy są przyczyną gwałtownego skoku PH.
a wiec nalot na oku jednym ma tylko jedna paleta która jest na fotce a inne mają popalone koncówki płetw.stachu
PostWysłany: Sie 11, 2008 - 12:42 PM
Czy kupując ryby miały już nalot na oczach i popalone końcówki płetw ?
PH jest u mnie ok a te objawy miały ryby juz w tamtym akwarium takie je wziołem.A co do wpuszczania ryb do akwarium dzieki za rade teraz tak będę robił_TOM_
PostWysłany: Sie 11, 2008 - 01:11 PM
Skoro nie znałeś PH wody z jakiego były zabrane i z jakim w workach przybyły, to nie możesz ryb wpuścić do swojego baniaka zaraz po wyrównaniu temperatury w workach.