Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
adamn
- entuzjasta

IMO teraz jestem w 100% pewny co i jak.
Pierwsze zdjęcia i Adama D. to LARNEA 1 stadium nauplius (a jest ich kilka) sprawdzone w książkach
Drugie to Rotatoria rotatoria mam na filmie wstawię jutro jak się ruszają.
Trzecie to wypławki (tu IMO przy ogonie widać chilodonelle) i wygląda to jak kolce.
Kolcogłowy mają zawsze na głowie ryjki z kolcami (stąd nazwa). W książce G.Besslera "Bildatlas der diskusfishe" są zdjęcia naturalne gada a mają one zawsze od kilku milimetrów - samce do kilku centymetrów - samice długości.
Adam
-
mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
-
Kontaktowanie:
Głowy nie dam i spierać się nie będę - brak czasu i dostępu do kompa oraz netu (i tak przynajmniej do czerwca

), jednak coś mi się wydaje że ,... co do naupliusa to raczej nauplius jakiegoś Cyclopoida a nie splewki , czy sprawdzałeś Adamie taką możliwość?
-
adamn
- entuzjasta

mare777 pisze:... co do naupliusa to raczej nauplius jakiegoś Cyclopoida a nie splewki , czy sprawdzałeś Adamie taką możliwość?
A gdzie Adam pisał o splewce
Adam pisał o skorupiaku lernaea
http://www.koicarp.org.uk/koi_parasites.htm
Adam to sprawdzil przy swiadkach z FORUM. Jest w lieteraturze pokazany cykl rozwojowy skorupiaka i zdjęcie przedstawiające jego pierwsze stadium i kolejne.
Adam
-
kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
-
Kontaktowanie:
Basia, a komary u Was gryzą?

Komar to nie jest, ale komar prawdopodobnie to przyniósł. Teraz jest właśnie ten czas.. W swoich baniakach też obserwuję późnym latem różnych przybyszy o zaawansowanej konstrukcji

- już o tym pisałem.
Na pasożyta wewnętrznego to nie wygląda i jeśli samo przyszło - samo pójdzie. Można im tylko utrudnić życie utrzymując starannie czystość w zbiorniku sterylnym. W dekoracyjnym można chyba tylko czekać, albo wrzucić granat

.
A ryby to na pewno zjadają razem z pokarmem, bo te jak piszesz "oczliki" na bank już na nim siedzą zanim ryba zdąży dopłynąć

.
Takie jest moje zdanie.
Pozdr