Musi być 100%. Nie wiadomo co jest w składzie 20% metro i jak sie zachowa w wodzie.
W innym wątku piszesz, ze akwa ma 575 l poj. Teraz widzisz po co potrzeba mniejsze akwa? W tak dużym zbiorniku to wydasz fortunę na leki.
Proponuje zakup mniejszego, 100 l do którego przełożysz WSZYSTKIE ryby i tam zrobisz kurację. 575 l pozostawione bez ryb mozesz odkazić.
PS
Zapomniałam dodać, ze przy kuracji metro jaką podałam, należy codziennie przed podaniem dawki podmienić 50% wody
prosze o pomoc:)
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Witam
Basia ma rację ale?
Ja proponowalbym najpierw zacząć ciut inaczej od wstępnego chwilowego leczenia przyrw/duże prawdopodobieństwo że mają jeżeli parametry wody są OK/od kapieli w pratelu tzn.1 tab/10 litrow na 5-6 godz./w jakims pojemniku-wiaderku/ to im niezaszkodzi tylko pomoze w dalszym leczeniu ,dlaczego bo ja zaczeniesz ich leczyć na wiciowce i podnosić stopniowo temperature to te twoje ryby mogą mieć jeszcze większe problemy z oddechem /tylko beda problemy z neonkami bo temperatura powyżej 33/34 to dlanich już problem i mogą byc straty w obsadzie/
Reszte zacznij tak jak radzila Basia i na końcu włacznie z właściwym leczeniem na przyrwy.
Pzdr.
Basia ma rację ale?
Ja proponowalbym najpierw zacząć ciut inaczej od wstępnego chwilowego leczenia przyrw/duże prawdopodobieństwo że mają jeżeli parametry wody są OK/od kapieli w pratelu tzn.1 tab/10 litrow na 5-6 godz./w jakims pojemniku-wiaderku/ to im niezaszkodzi tylko pomoze w dalszym leczeniu ,dlaczego bo ja zaczeniesz ich leczyć na wiciowce i podnosić stopniowo temperature to te twoje ryby mogą mieć jeszcze większe problemy z oddechem /tylko beda problemy z neonkami bo temperatura powyżej 33/34 to dlanich już problem i mogą byc straty w obsadzie/
Reszte zacznij tak jak radzila Basia i na końcu włacznie z właściwym leczeniem na przyrwy.
Pzdr.
- daro1820
- senior
- Imie i Nazwisko: Darek Lewko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Braniewo
- Kontaktowanie:
Jeżeli masz kolegę przyszłego weterynarza to niech ci zbada rybę i jej odchody. Po co leczyć ryby jeżeli nie wiesz co im dolega, to jest głupota możesz im tylko zaszkodzić. Nie znacz żadnych parametrów wody, a tu też może leżeć przyczyna. Do przedmówców ja raczej nie mam wiedzy jeszcze takiej żeby stwierdzić co dolega rybą, ale jeżeli wy wiecie z filmu co im dolega też nie znacie jakie ma parametry woda. To po zazdrościć a kolega niech zacznie faszerować lekami swoje ryby w ogólnym akwarium co nie rozwiąże problemów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam