Coś białego tkwi w głowie. Co to jest?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
gajowy
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Krzysztof Gajoszek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowy » 21 wrz 2008, 00:38

Specjalnej diety nie mają, jedzą sporo suchych pokarmów Tropicala przeznaczonych dla dyskowców i mixy morskie i z serca wołowego. Karmione kilka razy dziennie. Jak były małe to nawet do 15 razy. Codzienna podmiana wody ok 30 % i to wszystko.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 wrz 2008, 08:31

Rageofhonor pisze:Odrobaczane to one były tylko dawno temu. To prawda te 4,5 miesięczne paletki są duże. Mają jakąś specjalną dietę bo znajomego są podobnej wielkości jak u mnie. Może to zależy od odmiany.
Bez względu na odmiany, przynajmniej te co masz turkusy, gdyby miały dobrą wodę i dobre warunki byłyby 2 razy większe niż są i to po roku, a nie po 2 jak u ciebie.
Zrozum, zmarnowałeś te ryby i zrobiłeś z nich karły - szczury.
Dla mnie ewidentnie są chore na wiciowce, a nie na przywry, co nie wyklucza, że przywry mają również, oddychanie jednym skrzelem może być też i przy wiciowcach.

Jak nie poprawisz im wody, to kuracje nic nie dadzą, zacznij od wody a nie od leków.
Ponadto ile masz tam dysków i innej obsady?
Jak często zmieniasz wodę i ile?

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 21 wrz 2008, 09:24

Ryby są w stanie tragicznym i dziwi mnie, że tego nie dostrzegasz. Czy zakałdając akwarium z paletkami miałeś właśnie takie wyobrażenie o ich wyglądzie? Zobacz pierwszą lepszą stronę ze zdjęciami zdrowych palet to zobaczysz różniecę.
Moim zdaniem ten pypeć to efekt złej kondycji samej ryby i nie odpowiednich parametrów wody. Często w takich przypadkach pypcie się tworzą a później odpadają. Ja bym raczej nie powiedział, że jest to dziurawica. Zacznij od wody i lektury jak zapewnić dyskom odpowiednie warunki.

Rageofhonor
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Rageofhonor » 21 wrz 2008, 15:08

Czym leczyć najlepiej na robaki. Spirohexol?
Cestodae raczej nie mają. Środek którym leczyłem przywry zwalcza Cestodae

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior
Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki

Post autor: pyrkosz61 » 21 wrz 2008, 17:46

Nie zależy od odmiany, tylko od warunków w jakich są trzymane i żywienia.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 21 wrz 2008, 20:31

_TOM_ pisze:[Bez względu na odmiany, przynajmniej te co masz turkusy, gdyby miały dobrą wodę i dobre warunki byłyby 2 razy większe niż są i to po roku, a nie po 2 jak u ciebie.
Zrozum, zmarnowałeś te ryby i zrobiłeś z nich karły - szczury.
Jak często zmieniasz wodę i ile?
Tomku, niekoniecznie tak musi być. W każdym tarle takie szczurki się zdarzają i to widać już jak rybcie są malutkie i nie urosną duże. Sęk w tym, ze hodowcy takich rybek nie selekcjonują tylko je sprzedają.
Kupiliśmy z Gajowym 2 lata temu takiego turkusika od hodowcy. Miał 4 cm i przez 8 m-cy nie urósł ani milimetra. Ryba była całkowicie zdrowa, ale nie rosła. Dalismy ją młodemy 15 latkowi aby mógł sie uczyc opieki nad dyskowcami. Nie musi to byc kolegi wina, ze ryby niewiele urosły.

Nie jest to równiez wina ph w jakim trzyma ryby. Widziałeś film jaki pokazywał Radek w Rzeszowie? Ivan rozmnaża i trzyma dyski w ph 7,8 i nie ma problemu. W Stanach gość ma stado heckeli które wychował od malutkich w kranówce o ph 7,5 i nadal w takim ph je trzyma. Heckele mają po 17 cm.

Nie ulega wątpliwosci, że ryby teraz są chore i najprawdopodobniej mają wiciowce i będzie musiał je przeleczyć. Spirohexol jakie składniki zawiera?
Dlaczego leki sprowadzasz z Niemiec?
Ten twój znajomy to nie za dobry hodowca.

Rageofhonor
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Rageofhonor » 21 wrz 2008, 23:35

Na początku były one karminone larwami komarów firmy JBL. Teraz oprócz pokarmu podstawowego dostają Tetra Discus, czasami D-50 plus Tropcala, Czasami karmiłem je Sercami wołowymi i Discusmixem.

Rageofhonor
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Rageofhonor » 22 wrz 2008, 00:56

Lek sprowadziłem z Niemiec bo nie wiedziałem że w Polsce jest dostępny Tremazol zawierający Praziquantel. Gyrodactolem bałem się leczyć bo wymaga twardości węglanowej minimum 10 stopni niemieckich. JBL wypuścił na rynek produkt zastępujący Gyrodactol. Nazywa się on Gyrodol i już nie wymaga już kontroli twardości węglanowej wody.

Przy wyborze paletek staraliśmy się ze znajomym dobrać parki. Przyjrzałem się dokładnie i zauważyłem że rzeczywiście jest za chuda. Zacząłem kurację Spirohexolem. Paletki znajomego są zdrowe może coś przywlokłem do zbiornika bo kiedyś kupiłem bardzo małe paletki z nieznanego źródła i tylko jedna z nich została. Pochwaliłem się tym znajomemu i mi powiedział że raczej to nie był dobry zakup. Nie dał im za dobrych szans.

1 tabletka Spirohexolu firmy JBL zawiera: 2-Amino-5-nitrothiazol 100 mg

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 22 wrz 2008, 09:29

W jaki sposób dobieraliście w parki kilkucentymetrowe rybki?! Bez urazy ale ten Twój znajomy, to jakiś ściemniacz albo totalnie niedouczony ignorant.

Awatar użytkownika
kamio4
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamio4 » 22 wrz 2008, 10:12

Witam! Dla mnie to brak podstawowych informacjina temat akwarium i jedzenia!jakie duże masz akw i jaka jest obsada ryb w akwarium. Po 2 czym je karmisz! PO 3 widzę ,że twoja wiedza o chodowli paletek jest bardzo niska,nic nie piszesz na temat wody,czy używasz osmoze czy tylko kran.PH i NO3 jest za wysokie,a tą paletke proponuje ci sprzedać jakiemuś amatorowi.

Rageofhonor
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Rageofhonor » 22 wrz 2008, 13:55

Facet hoduje już paletki od wielu lat. Jego córka ma w akwarium 120 litrów 9 sztuk.
Paletki były dobierane pod względem wielkości. Podobno paletki jednej płci dojrzewają szybciej i są większe.

O karmieniu jest napisane wcześniej. Obecnie karmione są karmą podstawową i Tetra Diskusem, Przestałem karmić je mrożonym pokarmem po tym jak zaczęły się problemy z przywrami. Ktoś mi powiedział że to może być z mrożonego pokarmu.

Jak pisała Pani Gajowa: pH nie jest złe i tak samo nie musi być to woda osmotyczna.

NO3 może być też za wysokie przez pasożyty wewnętrzne. Czytałem gdzieś na ten temat.

Akwarium mam już od kilku lat gdybym naprawdę miał taką niewiedzę to już dawno by wszystkie ryby padły. Może mi tylko brakuje jakiś dodatkowych informacji.

Akwarium to 120 litrów
Temperatura z reguły wynosi 28*C. Mam niestety tak ciepło w mieszkaniu.

W akwarium oprócz Paletek pływa kilka glonojadów, Bocje wspaniałe, Tęczanki i neonki.

Filtracja to: filtr zewnętrzny Fluval 205 i wewnętrzny Aquael Uni Filter 500
Napowietrzanie: Elite 800, Resun AC-1000, dodatkowo z filtra wewnętznego.

Pytanie dodatkowe mówiąc o wielkości mamy na myśli wysokość a nie długość paletki?

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 22 wrz 2008, 15:23

To akwarium jest stanowczo za małe na tyle ryb. Dlatego nigdy z NO3 nie zejdziesz do rozsadnych wartości.
Możesz mi napisac na pirva dokładnie skad je kupiłeś?

Darku na lepszy pomysł nie mogłes wpaść - sprzedać jakiemuś amatorowi. Ty kpisz, czy co?
Ręce opadają jak coś takiego czytam i to zapewne nie tylko mnie.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 22 wrz 2008, 15:23

.../Jego córka ma w akwarium 120 litrów 9 sztuk./... O matko!
.../Podobno paletki jednej płci dojrzewają szybciej i są większe./... nowe odkrycie...
.../NO3 może być też za wysokie przez pasożyty wewnętrzne. Czytałem gdzieś na ten temat./... Jezus Maria!!! chyba w instrukcji obsługi betoniarki...

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 22 wrz 2008, 22:31

A propos betoniarki:
Facet na budowie oparł sie prawą ręką o betoniarkę, a lewą zdjął buta i zaczął wytrzepywać z niego piach. Kumpel widząc to podbiegł co sił w nogach z łopatą w dłoniach i jak nie pie......olnie go w prawa łapę.....!!!!
Koleś leży i zwija się z bulu, bo ręka złamana, a nasz "bohater" na to:
Pi....ol to, ciesz się ze żyjesz - tak Cię trzepało, że ledwo zdążyłem!

Awatar użytkownika
marcinxcom
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Janowicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Internet Stargard
Kontaktowanie:

Post autor: marcinxcom » 22 wrz 2008, 23:10

DSCN3271.JPG ryba ma postrzępione płetwy i zapadnięte czoło - na pewno jest nosicielem pasożytów, jest wychudzona - masz mikroskop to sprawdź. Bo przy tak osłabionym organizmie zła diagnoza napewno jej nie pomoże.
-zerknij w mikroskop, oceń przeciwnika (koledzy z form pomogą w leczeniu-chociaż w dziale choroby precyzyjnie na wiele pasożytów znajdziesz uszczęśliwienie)
-dostosuj parametry wody z zasadowej na kwaśną (bo to jak leczyć pingwiny na sacharze)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”