PROBLEM

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
myslu
junior
junior
Imie i Nazwisko: Bartosz Mysłowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin

Post autor: myslu » 06 gru 2008, 15:50

pewnie zrobi ale skoro takie są zalecenia to może tak trzeba. Potem tylko podmiana i węgiel i kolor zniknie. Ważniejsze zdrowie rybek. Najlepiej skontaktowac sie z Panem Andrzejem poprzez pw i wypytać dokładnie jak ma to być stosowane

styban
junior
junior

Post autor: styban » 06 gru 2008, 17:32

Przepraszam od wczoraj nie mogłem być obecny, ale już jestem. Wczoraj podałem 1tab/100l ryby wyglądały naprawdę kiepsko 35/45 szt mocno pociemniało i te plamy stały się naprawdę mocno widoczne. Przed chwilą zobaczyłem je dziś po raz pierwszy i muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony. Po 24g tylko jedna ryba wydaje się być troszeczkę ciemniejsza, a reszta co prawda ma jeszcze te ślady, ale już zdecydowanie mniej widoczne, poza tym jest ok. Martwi mnie tylko, czy nie zostaną jakieś blizny na rybach po tych łatach.
Podmiany robię takie duże, ponieważ te ryby pochłaniają bardzo duże ilości pokarmu, szczególnie serca, i woda robi się pod wieczór ściek.
Moje kolejne pytanie do znawców tematu: czy przy dzisiejszej podmianie uzupełnić odpowiednią ilość nadmanganianu?

Awatar użytkownika
myslu
junior
junior
Imie i Nazwisko: Bartosz Mysłowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin

Post autor: myslu » 06 gru 2008, 22:27

moim zdaniem jedna tabletka na 100l wody to nie za wiele. na twoim miejscu po podmianie powtórzyłbym kurację po dwuch dniach wedle zaleceń autora ksążki

styban
junior
junior

Post autor: styban » 07 gru 2008, 15:03

Ta tabletka zabarwiła wodę dosyć mocno. Na rybach, poza jedną sztuką która jest cały czas ciemna, po dwóch dniach nie ma śladu choroby. Na pewno kuracje powtórzę.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 07 gru 2008, 23:21

Nadal obstaje nad jedną tabletką na 100L wody, kurację powtórz po 3 dniach, efekt powinien być dość szybko widoczny, powodzenia i pisz jak postępy, pozdrawiam

styban
junior
junior

Post autor: styban » 14 gru 2008, 19:50

Minął tydzień po kuracji, i mogę już powiedzieć z dużym prawdopodobieństwem, że zakończyła się sukcesem.
Podawałem 1 tabletkę na 100 litrów wody w ten sposób, że co dwa dni podmieniałem 50% procent wody i wtedy dodawałem nadmanganian. Powtórzyłem ten zabieg trzykrotnie, ponieważ po drugim razie wydawało mi się, że na jednej czy dwóch rybkach widziałem nadal nalot. Razem więc kuracja trwała 6 dni.
Ryby znosiły to bezproblemowo, przestały się ocierać cały czas tak samo jadły. Następnym razem, odpukać w nie malowane, zastanowiłbym się nad zwiększeniem dawki.
Dziękuję za zainteresowanie i dobre podpowiedzi.
Pozdrawiam.

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 15 gru 2008, 14:36

Przy większej dawce istnieje niebezpieczeństwo zniszczenia całej flory bakteryjnej w filtrach i akwa młode się robi i zielone jak szczypiorek na wiosnę, stąd odrobinę dłuższa kuracja, oczywiście w porę zastosowana, ale dużo bezpieczniejsza dla większej ilości bakterii "dobrych" niż taki denaturat.... pozdrawiam

styban
junior
junior

Post autor: styban » 15 gru 2008, 14:59

Moim zdaniem, po takiej kuracji, to o jakiejkolwiek florze będzie można pomarzyć dopiero za jakieś dwa miesiące.

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 15 gru 2008, 15:38

Nie cała flora zginie, zbyt mała dawka dezynfekanta a wystarczająca na pozbycie się zmian grzybicznych na skórze..... pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”