zmiana barwy-nalot

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

zaklinacz
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

zmiana barwy-nalot

Post autor: zaklinacz » 28 gru 2008, 00:31

witam.mam problem z jednym turkusem,strasznie zciemniał i pokrył go taki jakby biały śluz,na bokach.stara się sam tego pozbyć trzepocząc płetwą grzbietową i dolno,oraz takie szybkie:zrywy:robi.myślę że to moja wina bo przywiozłem inne paletki i nie przeprowadziłem odpowiedniej kwarantanny,myslę nad podaniem metro,to tak ogólnie podziała na wszystkie,bo pewnie inne też to złapią.co radzicie?czy może capifos?bo skrzelami też tak szybko oddycha.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 28 gru 2008, 11:33

Jak masz taką możliwość zrób paletce zdjęcie i daj je na forum. Znawcy tematu będą wtedy w stanie bardziej skutecznie Ci pomóc. Choć przypuszczam, że bluzgi za brak kwarantanny Cię nie ominą.

Michalb0

Post autor: Michalb0 » 28 gru 2008, 12:31

No tu to powinienes dostać niezly ochrzan.Ja wczoraj też kupiłem paletki od dobrego chodowcy ale już są poddane kwarantannej.Podaj im 1 tab metronidazolu na 40litrów wody i podnieś temperature do 31 stopni i za tydzień powtórz to samo po uwczesnej podmianie wody.Capifos to na razie się wstrzymaj bo jak jedno skrzelo dobrze pracuje to narazie nie jest tak zle chyba że drugie wogóle się nie rusza,to podaj równierz Capifos.Pozdrawiam.

zaklinacz
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: zaklinacz » 29 gru 2008, 22:45

zrobiłem kąpiel 30 minutową w bactopur direct i podwyższyłem temperature i dziś jest lepiej.juz jedzą.pewnie też miało wpływ czyszczenie kubełka,i brak bakterii które w nim były.ale juz wychodzą na prostą

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 30 gru 2008, 08:02

Bactopur direct zabił teraz resztę biologii :(
Podawaj Nitrivec - zgodnie z załączoną instrukcją.

zaklinacz
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: zaklinacz » 30 gru 2008, 13:33

iwek zrobiłem kąpiel ale w osobnym małym zbiorniku,a więc biologii nie zabiłem,i widzę że nowe rybki coraz śmielej sobie pływają między dużymi i do jedzonka też odwarzniej podpływają.

zaklinacz
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: zaklinacz » 30 gru 2008, 13:57

Dzięki za porady.No i mam nauczkę żeby nie spieszyć się z wpuszczaniem nowych ryb tak szybko,ale to chyba ze względu na święta tak zrobiłem.Pozdrowionka dla wszystkich.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”