dziurawica
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
dziurawica
witam moja seniorka 21cm. złapała dziurawicę niestety po błędnej diagnozie zacząłem ją leczyć na ospę potrzebuję szybkiej rady mam w apteczce tremazol protazol metronidazol baktopur prosze bardzo o szybką odpwiedż czy kturymś z tych leków mogę leczyć i czy muszę leczyć w ogólnym baniaku jeśli reszta ryb jest ok
Dziurawica jest skutkiem złej diety, braku witamin lub wody o złym składzie chemicznym lub wszystkich czynników naraz. Choroba sama w sobie nie jest groźna ale długie lekceważenie objawów powoduje "namnażanie" porów skórnych co w konsekwencji może doprowadzić do infekcji. Na razie nie stosuj żadnych leków tylko urozmaić im dietę... Dobre są pokarmy z Tropicala, np. D50-plus, Spirulina forte, Discus Gran, D-alio plus(bardzo pożyteczny z czosnkiem) no i oczywiście serduszko wołowe lub drobiowe. Popraw im warunki chemiczne oraz użyj środka witaminowego. Efekty są widoczne po ok miesiącu, więc się nie zniechęcaj;)
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
nie zgodzę się z kolegą - oprócz czynników które cristiano wymienił, które oczywiście mogą powodować nasilanie się dziurawicy - chyba że mówimy o jakiś patologicznych parametrach. Ale przede wszystkim wywołują je wiciowce z rodziny hexamita i jeżeli się pojawią to możemy nie wiem jak super mieć parametry i jedzenie a dziurawica i tak będzie. Ja swego czasu wyleczyłam- we wczesnym stadium dziurawice flageollem sery. powodzenia