Spidowanie a amoniak
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Spidowanie a amoniak
Witam
Na „innym forum” wysnułem teorie że przyczyną spidowania jest zatrucie amoniakiem, za co „ulubieniec” (jak się okazało wielu) zostałem zbesztany.
Nie jestem pewien czy to ta sama osoba co tu Basia Gajowa zabrała głos więc wie o czym pisze.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4537
A mianowicie uważam że przy pH powyżej 6,5 może nastąpić nagłe zatrucie amoniakiem, bez wcześniejszych jakichkolwiek objawów ryb.
Bardzo proszę o odpowiedz.
Na „innym forum” wysnułem teorie że przyczyną spidowania jest zatrucie amoniakiem, za co „ulubieniec” (jak się okazało wielu) zostałem zbesztany.
Nie jestem pewien czy to ta sama osoba co tu Basia Gajowa zabrała głos więc wie o czym pisze.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4537
A mianowicie uważam że przy pH powyżej 6,5 może nastąpić nagłe zatrucie amoniakiem, bez wcześniejszych jakichkolwiek objawów ryb.
Bardzo proszę o odpowiedz.
- laso
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Lasota
Witaj Rybak. Otóż ja miałem takie przypuszczenia że może być to amoniak. Niestety okazało się iż to nie to(przynajmniej w moim przypadku). Lałem wodę o ph 6 i to i tak nic nie pomagało. Robiłem testy na zawartość tego związku zaraz po podmianie i wyniki były dobre tzn bliskie zeru. Teraz woda już tylko z RO i sole mineralizujące i jest ok. Ryby nie spidują jednakże są bardzo płochliwe i mają bardzo szybki oddech i czasem oddychają jednym skrzelem. Być może to pozostałość po złych warunkach wody lub zbyt szybka zmiana na RO.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Mieliśmy zatrucie amoniakiem ale w akwarium z gupiczkami. Odrazu było widac ze cos jest nie tak. Gupiki wisiały u powierzchni wody, zmieniły troszkę kolorki i huśtały się. Pomiar amoniaku........szkoda gadać. Natychmiastowa podmiana 90% wody uratowała je.
Tak jak napisałam na forum Mysiara, to zatrucie, ale nie koniecznie amoniakiem.
Tak jak napisałam na forum Mysiara, to zatrucie, ale nie koniecznie amoniakiem.
Laso a jaka miałeś wodę zanim zaczął się problem ?
Basiu niekonieczne ale możliwe i chodzi mi o to aby przy spidowaniu brać to pod uwagę za może to być zatrucie amoniakiem i nie próbować tego leczyć bo tylko pogorszy się sprawę.
Zatrucia amoniakiem nie da się wyleczyć, ryby po takim zatruci co jakiś czas będą miały problem ze zdrowiem.
Basiu niekonieczne ale możliwe i chodzi mi o to aby przy spidowaniu brać to pod uwagę za może to być zatrucie amoniakiem i nie próbować tego leczyć bo tylko pogorszy się sprawę.
Zatrucia amoniakiem nie da się wyleczyć, ryby po takim zatruci co jakiś czas będą miały problem ze zdrowiem.
- laso
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Lasota
Tak jak pisałem w temacie do którego podałeś linka. Woda kranowa zakwaszana do ph 6. Taka sama była w akwarium. Wszystkie parametry dotyczące NH3/NH4 podałem w tamtym linku. Jeśli twoje twierdzenie jest trafne to jak wytłumaczyć uspokojenie się ryb na wodzie destylowanej bądź RO. Amoniak to zabójca lecz w dojrzałym akwa to mało prawdopodobne. Myślę iż problem jest złożony i każdego może to być co innego. U mnie padło na kranówkę która w Łodzi jest dobra a pod niektórymi względami rewelacyjna np:
NO2=0mg/l
NO3=0mg/l
Niestety większość danych jakie podaje ZWiK jest z przepompowni, a to do nie których osiedli kilka kilometrów rur. Być może analiza wody z kranu podała by nam odpowiedz czego jest za dużo.
NO2=0mg/l
NO3=0mg/l
Niestety większość danych jakie podaje ZWiK jest z przepompowni, a to do nie których osiedli kilka kilometrów rur. Być może analiza wody z kranu podała by nam odpowiedz czego jest za dużo.