paletki
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
paletki
witam jestem tu nowy i juz mam problem .Kupiłem miesiąc temu 6 paletek 2 cobalty i 4 royal blue po 8 cm , i tydzień temu dokupiłem sobie 8 malboro od prywatnego chodowcy 5 cm .Po 2 dniach zaczeło sie cos dziać z tamtą starsza szóstką ,pociemniały ,schudły ,nie jedzą a apetyt to one miały uleguja schowane w roślinach na skórze niktóre mają biały nalot tak jak by wydzielina do karmienia małych , bo otoski je tam czasami poskubią i raczej trzymaja sie w kupie moje parametry - pojemność litrów 250....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje grudzień 2008 ....
- wymiary 120x50x40....
- rodzaj (roślinny, sterylny) roslinny....
- rodzaj podłoża żwir....
2) Woda:
- kwasowość (pH) 5,5-6....
- twardość węglanowa i ogólna 3 ....
- wielkość związków azotowych .0,5...
- temperatura wody .30...
- częstotliwość i wielkość podmian wody tygodniowo 50%..ale zprosto z kranu ..
- sposób przygotowania wody do podmian .z kranu...
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość tęczanki8 szt 2 glonki 4 danio 4 bocja 4 neony palety 6sztuk 8cm i 8sztuk 5cm ....
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .mrozony serce +regular i d -50 1 dziennie. 4) Wygląd i zachowanie ryb ( sa czarne nie jedza ,wychudzone, chowaja sie i pływają ukosem i lekki nalot biały na ciele miejscami i nie wszystkie ryby
5) Sprzęt w zbiorniku (filtr zewnetrzny uni max250 i aqwa szut gabkowy ceramika jakies kamyczki wegiel wyciagnięty gabka grzałka 300w co2 i) ....
6) Ostatnio dokonane zmiany.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość ....
NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno 2 tygodnie temu .ospa ichtiosanem ....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje grudzień 2008 ....
- wymiary 120x50x40....
- rodzaj (roślinny, sterylny) roslinny....
- rodzaj podłoża żwir....
2) Woda:
- kwasowość (pH) 5,5-6....
- twardość węglanowa i ogólna 3 ....
- wielkość związków azotowych .0,5...
- temperatura wody .30...
- częstotliwość i wielkość podmian wody tygodniowo 50%..ale zprosto z kranu ..
- sposób przygotowania wody do podmian .z kranu...
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość tęczanki8 szt 2 glonki 4 danio 4 bocja 4 neony palety 6sztuk 8cm i 8sztuk 5cm ....
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .mrozony serce +regular i d -50 1 dziennie. 4) Wygląd i zachowanie ryb ( sa czarne nie jedza ,wychudzone, chowaja sie i pływają ukosem i lekki nalot biały na ciele miejscami i nie wszystkie ryby
5) Sprzęt w zbiorniku (filtr zewnetrzny uni max250 i aqwa szut gabkowy ceramika jakies kamyczki wegiel wyciagnięty gabka grzałka 300w co2 i) ....
6) Ostatnio dokonane zmiany.) ....
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość ....
NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno 2 tygodnie temu .ospa ichtiosanem ....
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
ależ profesjonalny post... ale cóż powiedzieć - tylko post. Rozumiem że ryby nowe na kwarantannie nie były? podmiany wody w tak dużej ilości i to prosto z kranu to zły pomysł - nie wiem jakie parametry ma Twoja kranówka ale wydaje mi się dziwne że utrzymujesz przy tego typu podmianach ph na poziomie 5,5. Rozumiem że mikroskopu nie masz żeby obejrzeć ewentualnych pasażerów, co z odchodami ryb? "jakieś" kamyczki w filtrze mają znaczenie - dobrze by było wiedzieć jakie to kamyczki.Rozumiem że zbiornik dojrzewał od grudnia a dopiero miesiąc temu wpuściłeś do niego ryby tak?
-
dokładnie ten filtr mam tylko wyciagłem węgiel ,odchody mają raczej normalne pierwsze pływało 6 i było wszystko ok po zakupie 8 małych zaczeły wariować http://www.allegro.pl/item574482222_fil ... ratis.html
hmm, czyli ma sie rozumiec ze ma teraz 14 sztuk w 240l tak? ( 120x40x50 )
hmmm, wychodzi mi okolo 17l na jedną, a powinno byc na mlodą okolo 30,a na dorosla 40-50 l.... moze to wina przepelnienia?
jaki pokarm podajesz ? z kupnem ryb nie zmieniles czasem pokarmu? cos dodawales do akwa lub cos zmieniales jak kupiles te malboro?
hmmm, wychodzi mi okolo 17l na jedną, a powinno byc na mlodą okolo 30,a na dorosla 40-50 l.... moze to wina przepelnienia?
jaki pokarm podajesz ? z kupnem ryb nie zmieniles czasem pokarmu? cos dodawales do akwa lub cos zmieniales jak kupiles te malboro?
-
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec