robale w podlozu
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
robale w podlozu
mam w podłozu biale male robaczki gotowlem juz kamyki czyscilem filtry,zalozylem uv i zmienilem roslinki. Testowalaem juz rozne srodki,np discussept,mfc,niestety nie pomoglo.(wychodzą z podłoza gdy sie wylaczy swiatlo).Czy ktos mogłby mi doradzić jak sie tego pozbyc skutecznie.
- mors29
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Maciek Dźwigała
Te robale to wypławki. Znajdziesz o nich mnóstwo w necie.
Np. tu masz rady jak się ich pozbyć a raczej jak próbować.
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?p=83498
Np. tu masz rady jak się ich pozbyć a raczej jak próbować.
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?p=83498
- Marcin_P_
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Piłka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Legnica
Witam
Mam podobny problem własnie sie przygotowuje do restartu akwarium,
odłowie rybki, podłoże wek, a do wody kwasek cytrynowy 1g na litr. ma sie bełtać ok 4h ja dla pewności poczekam 8 h. Mycie akwarium nowa woda akwarium sprawdzenie ph czy dobrze umyte.
przepis gdzieś w necie wyczytałem.
Pozdrawiam
Marcin
Mam podobny problem własnie sie przygotowuje do restartu akwarium,
odłowie rybki, podłoże wek, a do wody kwasek cytrynowy 1g na litr. ma sie bełtać ok 4h ja dla pewności poczekam 8 h. Mycie akwarium nowa woda akwarium sprawdzenie ph czy dobrze umyte.
przepis gdzieś w necie wyczytałem.
Pozdrawiam
Marcin
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
jeżeli to wypławki to wszelkie leki na płazińce pomogą - no bo jakby nie było to są właśnie płazińce - nie wiem jakie masz rybki, ale skoro tu jesteś to pewnie paletki - więc dobrze by było je odłowić na czas walki z wypławkami - nic im nie będzie od leku ale nie ma sensu je truć chemią jak nie trzeba, rośliny taką kurację wytrzymują - moje wypławki nie wytrzymały, nie wytrzymają też krewetki- jeżeli takie masz. Ja tępiłam moje wypławki capifosem albo capifoxem i większość udało się wytłuc. Próbowałam wszelkich innych sposobów opisywanych i nic, chociaż u mnie było ich sporo więc może jak się ma mniej to takie pułapki z mięsem zdają egzamin - mogłam sobie pozwolić na eksperymenty bo nie przyplątały się do akwarium z paletami tylko z krewetkami. Ale ogólnie ciężka sprawa...