co jest z moimi paletkami

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

wicia_23

co jest z moimi paletkami

Post autor: wicia_23 » 10 maja 2009, 19:54

Jestem posiadaczem - od niedawna ok tyg - i ostatnio moje paletki zaczęły szybko oddychać , są płochliwe ( nie zawsze) , nieraz się ocierają o rośliny i jak się je wystraszy ( jak podchodzę do akwa) to dostają spida po całym akwa. Apetyt maja taki sobie. Co może być nie tak? Podmiana wody ro co 3 dni 60l (mam zbiornik 375l). Co mogę zrobić? Czy to normalne?

Byłem tu - rady3

Bercik
junior
junior
Imie i Nazwisko: Sylweriusz Bonisławski

Post autor: Bercik » 10 maja 2009, 21:05

Napisz coś więcej o zbiorniku jakie parametry i jaka obsada?Też mam 375l. ale podmianę robię co dziennie ok30l. Na pewno ktoś pomorze tylko więcej danych.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cobaltblue
junior
junior
Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK

Post autor: cobaltblue » 11 maja 2009, 00:19

Napisz ile czasu zbiornik dojrzewal przed wpuszczeniem ryb,jakie masz parametry,jak przygotowujesz wode,czym karmisz,jaka obsada w zbiorniku etc.Wtedy bedzie wiadomo czy to z powodu wody czy choroba.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Re: co jest z moimi paletkami

Post autor: _TOM_ » 11 maja 2009, 14:52

wicia_23 pisze:Jestem posiadaczem - od niedawna ok tyg - i ostatnio moje paletki zaczęły szybko oddychać , są płochliwe ( nie zawsze) , nieraz się ocierają o rośliny i jak się je wystraszy ( jak podchodzę do akwa) to dostają spida po całym akwa. Apetyt maja taki sobie. Co może być nie tak? Podmiana wody ro co 3 dni 60l (mam zbiornik 375l). Co mogę zrobić? Czy to normalne?

Byłem tu - rady3
zacznę od końca, to nie jest normalne.

przyczyn może być wiele, od złej wody: np. zbyt duże NO3 lub NO2, po zbyt małe stado małych i młodych dysków, po jakieś choroby kończąc.

zrobić możesz wiele, zacznij od dokładnego sparwdzenia parametrów wody.

wicia_23

Post autor: wicia_23 » 18 maja 2009, 18:24

zbiornik dojrzewał ok 4 tyg obsada to 3 szt bocji wspaniałej 2 glonojady zbrojnik niebieski jeden glonojad ok 15cm z ryb to wszystko , roślinki to głównie żabienice
to troche o wodzie
czyli
No2 0,025 sprawdzana JBL
No3 0,1 sprawdzane JBL
PH 7,4-7,6 sprawdzone Zoolek
Temp 28-30

rybki karmione rano płatki popołudniu serce wołowe (bez dodatków) i wieczorem płatki

podmiana wody to raz na 3 dni 60l RO i w weekend ok 110l RO

rybki się trochę uspokoiły oddech ok ale mam 2 duże ok 15cm i te tak apetytu nie mają za to te 3 szt to głodomory co może być nie tak gówienka w normie choć ostatnio było przezroczyste w tych dużych ale co do tych otarć to dalej problem występuje

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 18 maja 2009, 19:21

No to tak :
NO2 ma być 0 bez względnie
ph 7,4-7,6 to tykająca bombą ma być od 6,8 w dól !!!!!!
Przy takim ph pewnie i amoniak jest NH który w tym ph 7,4-7,6 jest niezwykle toksyczny dla ryb a dyski wrażliwe na to jak 3 diabły.
Sprawdź koniecznie Kh i Gh . Gh nie większe niż 10 a kh nie większe niż 4
Jednym słowem masz bardzo złe warunki dla dysków !!!!!!!

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”