Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
shady_01
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Witam mam pytanko czy można podać metronidazol do ogólnego jeżeli jest w nim ketapang czy lepiej usunąć ketapang ze zbiornika. I jak to jest z odrobazaniem ryb przed tarłem??
-
shady_01
- entuzjasta

no co jest nikt niewie??
-
vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
pewny nie jestem, ale Ketapang to przecież "wyrób" naturalny, więc nie widzę przeszkody w tym żeby został.
A co do odrobaczania przed tarłem, to dokładnie o co Ci chodzi??
-
Gość
Migdałecznik morski trochę wpływa na ph. Jego działanie bakteriobójcze i grzybobójcze powinno tylko wspomagać kurację środkami farmakologicznymi. O ile się nie mylę, to chyba do kuracji metronizadolem zaleca się właśnie obniżenie ph, więc raczej OK.
Ale:
metronizadol w akwarium ogólnym - takie leczenie raczej nie będzie za łatwe, a efekty moga być mizerne...
-
shady_01
- entuzjasta

Dokładnie o to że pare osób juz mi mówiło że przed przełożeniem pary do tarła należy odrobaczyć profilaktycznie. Niewiem czy to prawda ale rodzice chociaż po nich niewidać mogą mieć też jakichś pasażerów na gape w sobie, co może później wplynąć na potomstwo.
-
Iwek_22
Więc należy zbadać rodziców czy i co mają, a dopiero wtedy ewentualnie leczyć. Nie ma uniwersalnego środka na wszystko..., a szkoda

Z tytułu np. wynika że chcesz leczyć metro, a co z przywrami?, no i d..a.
-
shady_01
- entuzjasta

No i faktycznie d..a trzeba by bylo podać wszystkie specyfki ale to może być tragiczne w skutkach. A z tego co widzę to mojej parce raczej nic nie dolega. Kolory w porządku odchody raczej też. tylko apetyt troszke zmniejszony ale slyszałem że przed tarłem dyski tak mają.