coś białego na skórze

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

lesnik1988

coś białego na skórze

Post autor: lesnik1988 » 22 cze 2009, 19:04

Od tygodnia przyplątała się do mojego akwarium z paletkami jakaś choroba a nie mam pojęcia co to jest!!! Objawia się to w następujący sposób, na rybach pojawia się biały nalot(dużo w okolicach pyska, skrzeli, jak i na płetwach) a do tego po akwarium pływają długie biało-przeźroczyste nitki, dł. do 3 cm. Ryby próbowałem potraktować baktopurem direct firmy sera, a po tej kuracji następnie FMC,(obydwie kuracje przy temp.34stopni) niestety nic to nie pomogło. POMOCY :!: :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 23 cze 2009, 21:58

Z Twojego opisu wynika, ze ryby chorują na flawobakteriozę (dawna nazwa fleksibakterioza) i to w dośc zaawansowanym stadium. Wg prof Antychowicza, leczenie nie jest łatwe. Możesz spróbowac uzyć oksytetracyklinę lub chlorotetracyklinę. Ten ostatni antybiotyk używa sie do kąpieli w il 30-50mg/1 l wody. Kąpiel przez 2-4 dni. Codziennie należy podmienić 25-50% wody i zrobic świeży roztwór leku.

Co do tych nitek, to wyglada to na jakieś wieloszczety. Tak duza ilość świadczyła by o tym, że w akwarium nie masz zbyt czysto.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”