Jakieś wrzody zrobiły się mojej nowej palecie

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Jakieś wrzody zrobiły się mojej nowej palecie

Post autor: gpfoto » 29 cze 2009, 22:18

Niedawno otrzymałem od znajomego paletkę, która została mu jako jedyna. Twierdził, że już jest zdrowa, bo nie miała żadnych objawów chorobowych przez dłuższy czas. Profilaktycznie przed wpuszczeniem przetrzymałem ją w akwarium kwarantannowym przez 3 dni i do wody dodałem łyżkę soli na 10 litrów wody, oraz MFC w ilości 1ml na 10 litrów.
Nie zauważyłem niczego niepokojącego, więc wpuściłem ją do akwarium z moimi innymi paletkami.
Z początku oczywiście ryby zaczęły ustalać hierarchię i ta nowa była przez nie atakowana. Zrobiło jej się zaczerwienienie w okolicach płetwy odbytowej i pomyślałem, że to zaczerwienienie jest wynikiem jakiejś bójki.
Niestety po kilku dniach zrobił się z tego taki jakby ropień, który jest widoczny zarówno z jednej jak i z drugiej strony ryby.
Co mogę zrobić, aby uratować tę rybę.
Parametry mojej wody to:
Ph 7
TwO 12
TwW 5
Załączniki
01.jpg
Widok z boku
01.jpg (119.78 KiB) Przejrzano 7046 razy
04.jpg
widoczne zaczerwienienie z raną
04.jpg (130.41 KiB) Przejrzano 7046 razy
02.jpg
Druga strona
02.jpg (121.53 KiB) Przejrzano 7046 razy
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 22:40 przez gpfoto, łącznie zmieniany 1 raz.

pieszczoch17
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Angelika Jachna
Kontaktowanie:

Post autor: pieszczoch17 » 29 cze 2009, 22:32

wsadz ja spowrotem do akwa na kwarantanne, wyglada jak plesniawka ale pewnosci nie mam bo dziwna ma rane

pieszczoch17
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Angelika Jachna
Kontaktowanie:

Post autor: pieszczoch17 » 29 cze 2009, 22:36

nrazie nic nie wlewaj do wody , chyba troszke przesadziles z tym mfc i sola

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 30 cze 2009, 07:15

Zacznijmy od tego, że 3 dni to nie kwarantanna. Kwarantanna jak sama nazwa wskazuje to 40 dni.
Druga sprawa: osłabiłeś rybę mocząc ją w chemii a następnie wpuściłeś do akwarium, gdzie była narażona na czynniki chorobotwórcze, z którymi być może wcześniej nie miała do czynienia. Teraz masz efekty.
Wyjmij rybę z ogólnego. Włóż do sterylniaka. Nasyp soli 1 łyżkę na 10l wody. Nie mieszaj, niech się sama rozpuści. Obserwuj co się dzieje i módl się by ryby w ogólnym nie zaczęły chorować. Nie lej żadnej chemii i pisz jak się zachowuje ryba.

.AT

Post autor: .AT » 30 cze 2009, 09:13

Jeżeli u ryby wystąpi nalot bakterii należy je przemyć nadmanganianem potasu (wyławiasz rybę kładziesz na ręczniczku papierowym i pędzelkujesz wspomnianym specyfikiem nalot bakterii ). W monim przypadku pomagało .

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: gpfoto » 30 cze 2009, 18:51

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Przełożyłem rybę do akwarium sterylnego, oraz niestety musiałem przełożyć też jeszcze jedną, która chyba się zaraziła, gdyż dostała malutkie białe plamki, coś jakby ospę. Co prawda ta akurat ryba była już wcześniej jakaś podejrzana, ale te kropki pojawiły się dopiero wtedy, kiedy przeniosłem tę chorą rybę, więc zdecydowałem, że obie przejdą kwarantannę.
Zastanawiam się, czy oprócz soli, nie użyć jeszcze Sera Baktopur w tym akwarium sterylnym. Na razie w akwarium ogólnym podniosłem temperaturę i zamierzam ją utrzymywać w granicach 30 stopni przez około tydzień czasu (normalnie utrzymuję temperaturę w okolicach 27 stopni).
Mam jeszcze pytanie odnośnie nadmanganianu: posiadam ten w tabletkach i nie wiem w ilu ml wody rozpuścić tabletkę, aby przemywać te zmiany u paletki?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, pozdrawiam i czekam na sugestię, czy dodać Sera Baktopur.

Awatar użytkownika
gajowy
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Krzysztof Gajoszek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowy » 30 cze 2009, 20:09

Nadmanganian rozgnieć i rozpuść w 100 ml wody. Codziennie przygotuj nowy roztwór i przemywaj nasączoną watką tą ranke 2 razy, przez ok 5 dni, lub do czasu aż ranka się zagoi.

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Re: Jakieś wrzody zrobiły się mojej nowej palecie

Post autor: gpfoto » 04 lip 2009, 17:58

Niestety paletka nie przeżyła. Próbowałem ją pędzlować nadmanganianem, ale to nic już nie dało, gdyż ryba zaczęła przewracać się na boki a potem do góry brzuchem i niestety padła. Druga ryba poddana kwarantannie chyba dochodzi do siebie.
Najgorsze jest to, że zachorowała mi kolejna w akwarium ogólnym. Z początku była troszkę płochliwa, ale zwaliłem to na karb tego, że została z paletek sama w akwarium. Praktycznie przez dwa dni tak się działo, aż dzisiaj rano zauważyłem, że pływa do góry brzuchem tuż przy wlocie filtra. Zastanawiałem się, czy nie skrócić jej męczarni, ale postanowiłem wrzucić ją do tej drugiej paletki w kwarantannie, gdzie utrzymuję stężenie soli w ilości 1 łyżka na 10 litrów. Z początku ryba tylko obracała się wokół własnej osi i już myślałem, że jest po niej, jednak po kilku godzinach trochę doszła do siebie i pływa już całkiem normalnie.
Bardzo proszę o poradę, jak długo utrzymywać te dwie ryby w kwarantannie w wodzie z solą i czy ewentualnie podać jeszcze jakieś leki. Ryby nie mają żadnych widocznych zmian na skórze, gdyż tej pierwszej już się wszystko zagoiło. Obydwie ryby przyjmują pokarm bez problemu. Już sam nie wiem jak mogę im pomóc, mam nadzieję, że sama sól im dobrze zrobi, ale jak długo mogę je trzymać w tej zasolonej wodzie?

Dziękuję za dotychczasowe porady i mam nadzieję, że i tym razem mogę na Was liczyć.
Pozdrawiam
Grzegorz

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: gpfoto » 07 lip 2009, 15:16

Niestety paletka, która pływała do góry brzuchem, a potem w wodzie z solą doszła trochę do siebie, jednak nie przeżyła. Została mi jedna, ta którą przełożyłem na samym początku. Siedzi już w soli tydzień i nie wiem, czy czasem to nie jest już za długo. Chyba stopniowo będę podczas podmian usuwał tę sól z wody i wpuszczę ją do ogólnego. W ostateczności jeżeli ona padnie, to chyba na jakiś czas dam sobie spokój z paletkami. Ech przez prawie 5 lat nie miałem żadnej choroby a tu wystarczyło, że włożyłem rybę, która coś w sobie miała, choć wyglądała na zdrową i po moich paletkach :(

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: gpfoto » 08 lip 2009, 11:43

Niestety nikogo nie zainteresowały moje ostatnie dwa posty, dlatego proszę o pomoc poraz ostatni, potem będę działał na wyczucie, choć prawdę mówiąc liczyłem na radę kogoś, kto wie co powinienem teraz robić.
Została mi ostatnia paletka i wygląda na całkowicie zdrową. Po dwóch dniach w soli zniknęły jej plamki podobne do ospy i nie widać żadengo wrzoda, ani zranienia, ani tych plamek, przyjmuje pokarm bez problemu i jest żywotna.
Czy mogę już stopniowo obniżać zawartość soli w tej wodzie, czy jeszcze tę paletkę przetrzymać w solance, która wynosi 1 łyżka (20 gram soli) na 10 litrów wody, przy temperaturze 30 stopni C. W akwarium ogólnym, gdzie są jeszcze zbrojniki niebieskie, kosiarki i kirysy temperatura utrzymywana jest na poziomie 29 stopni C i żadna z tamtych ryb nie wykazuje najmniejszych objawów jakiejkolwiek choroby, dlatego nie dodawałem żadnej chemii.
Sam już nie wiem, czy ponad tydzień czasu w wodzie z solą w końcu nie zaszkodzi tej mojej paletce. Teraz chciałbym już ją wpuścić do ogólnego, ale dopiero po przyzwyczajeniu do wody bez soli, czyli tak jeszcze z tydzień poprzez stopniowe podmiany zlikwiduję zawartość soli w wodzie.
Jak sądzicie, mogę już obniżać zawartość soli, czy lepiej jeszcze poczekać?
Przepraszam, że zawracam głowę, ale szkoda mi rezygnować z paletek po ponad 5 latach. Przez te 5 lat nigdy żadna paletka mi nie zachorowała, więc praktycznie nie mam doświadczenia w ich leczeniu, dlatego zwracam się do Was, czy dobrze zrobię, czy może powinienem coś jeszcze kombinować?

Pozdrawiam
Grzegorz

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 08 lip 2009, 13:06

Taka ilość soli rybie nie zaszkodzi.
Potrzymaj jeszcze rybę w sterylniaku podmieniając wodę.

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: gpfoto » 08 lip 2009, 13:32

TURYSTA pisze:Taka ilość soli rybie nie zaszkodzi.
Potrzymaj jeszcze rybę w sterylniaku podmieniając wodę.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Czy w sterylniaku dalej stosować sól, czy już zmniejszać stężenie poprzez podmiany?

Pozdrawiam
Grzegorz

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 08 lip 2009, 13:54

Dyskowce mozna trzymać w słonej wodzie nawet miesiąc. Ja jeszcze tydzień potrzymałabym ją w soli, a potem podmiany i redukcja zasolenia i powrót do akwa ogólnego

Awatar użytkownika
gpfoto
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: gpfoto » 08 lip 2009, 14:00

Gajowa pisze:Dyskowce mozna trzymać w słonej wodzie nawet miesiąc. Ja jeszcze tydzień potrzymałabym ją w soli, a potem podmiany i redukcja zasolenia i powrót do akwa ogólnego
Wielkie dzięki.
Zrobię tak jak radzisz i mam nadzieję, że wszytko będzie już O.K. Niestety to jest nauczka dla mnie, że bez porządnej kwarantanny ryb nie należy wpuszczać do akwarium, bo potem zamiast radości z nowego nabytku, są tylko kłopoty i straty w rybach.

Pozdrawiam
Grzegorz

Pozwoliłem sobie zmienić kolor tej wypowiedzi ze względu na to by wszystkim rzucała się w oczy. rady3.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”