Pomocy! Paletki mi się wykańczają !

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Dawidinho09
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Dawid Szczepaniak

Re: Pomocy! Paletki mi się wykańczają !

Post autor: Dawidinho09 » 04 sie 2009, 22:46

Panowie Bactopur direct to antybiotyk,myślę że zastosowanie go nie było by błędem,przecież nieobyło się bez podrażnienia skóry a więc możliwa jest jakaś infekcja
bardzo chętnie bym go użył bo zawsze to pewność ale w zamian tego wyniszczenie flory bakteryjnej w zbiorniku i napewno jakość wody by się wtedy pogorszyła co na pewno nie korzystnie wpłynełoby na dyski :? dzisiaj podmieniłem z 15 litrów jutro też to zrobię a jak będzie źle z moimi paletkami i znowu zacznie się to straszne kiwanie(normalnie jak to widze to jest na skraju mdlenia :? nie moge patrzeć jak moja paletka zdycha :cry: ) .Pozdrawiam , jutro napisze co się dzieje z moimi Discusami.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 04 sie 2009, 22:56

Dawid ketapang,torf wywar z szyszek olchy stosuje się przede wszystkim dlatego żeby zbić PH,KH a dopiero następnym przeznaczeniem jest zabarwienie wody.To co się mogło stać to że któryś z tych czynników zbił Ci PH,KH do tego stopnia ze poparzyło Ci rybę,lecz stało to się w miarę powolnym procesie więc odbiło to się tylko na ich ogólnym osłabieniu układu immunologicznego,ale ze podmieniłeś 50%wody spowodowałeś zbyt nagły skok PH,KH do góry ,szok osmotyczny i po rybie.A teraz parę rad jak się zachować jeśli coś się dzieje w akwarium nie tak.
-pierwsze co robisz to sprawdzasz ph i temperaturę a dopiero póżniej no2,no3,zresztą jeśli będziesz miał zbyt wysoki azot to zachowanie ryb będzie diametralnie inne (ryba zawiśnie pod powierzchnią wody z tego powodu że odbiera to jako duszenie i ucieka do góry bo tam jest za zwyczaj najwięcej tlenu)
-następna zasada to wprowadzanie torfu ,czy ketapangu do filtra lub wody,nie robisz tego z marszu tylko robisz wpierw tak zwana próbę torfową,po prostu bierzesz z litr torfu parę liści wrzucasz to do wiadra z woda akwariowa, napowietrzasz 48 godz mierzysz po tym czasie i masz gotowy test jakie będziesz miał parametry wody po 48 godz w akwarium.

Dawidinho09
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dawidinho09 » 04 sie 2009, 23:32

Dawid ketapang,torf wywar z szyszek olchy stosuje się przede wszystkim dlatego żeby zbić PH,KH a dopiero następnym przeznaczeniem jest zabarwienie wody
nie no bez przesady , gwarantuje że ph nie zbijesz szyszkami olchy czy katepangiem , przecież robiłem ten wywar(tylko w ludzkich ilościach a nie tyle co nawalił mój brat :shock: ) i ph nawet nie drgnęło.
ale ze podmieniłeś 50%wody spowodowałeś zbyt nagły skok PH,KH do góry ,szok osmotyczny i po rybie
nie miałem czasu żeby zmiękczać i zakwaszać wode bo ryby mi się wykańczały :( zrobiłem jak najszybciej tą podmianę i czekałem , niestety jedna paletka utraciła przez to swoje życie :cry: ale za to udało mi się uratować inne paletki czy chociaż dać im jakąś szanse na uratowanie bo nie wiem co się będzie z nimi działo , narazie muszę tylko czekać.

Awatar użytkownika
shady_01
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko

Post autor: shady_01 » 05 sie 2009, 07:12

Dawidinho09 pisze:
Panowie Bactopur direct to antybiotyk,myślę że zastosowanie go nie było by błędem,przecież nieobyło się bez podrażnienia skóry a więc możliwa jest jakaś infekcja
bardzo chętnie bym go użył bo zawsze to pewność ale w zamian tego wyniszczenie flory bakteryjnej w zbiorniku i napewno jakość wody by się wtedy pogorszyła co na pewno nie korzystnie wpłynełoby na dyski :? dzisiaj podmieniłem z 15 litrów jutro też to zrobię a jak będzie źle z moimi paletkami i znowu zacznie się to straszne kiwanie(normalnie jak to widze to jest na skraju mdlenia :? nie moge patrzeć jak moja paletka zdycha :cry: ) .Pozdrawiam , jutro napisze co się dzieje z moimi Discusami.
Jeżeli chcesz użyć baktopuru to na czas działania podepnij filtr do wiaderka z wodą z akwariumi niech tam sobie dalej działa. Pracuj tylko na jakims wewnętrznym filtrze.

andzio65
senior
senior
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski

Post autor: andzio65 » 05 sie 2009, 16:24

Bardzo dobry pomysł z odłączeniem filtra. Tylko po zastosowaniu baktopuru należy usunąć go z wody zanim filtr zacznie znowu prace w akwarium (podmiany, węgliel).

Dawidinho09
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Dawidinho09 » 05 sie 2009, 16:35

chyba nie ma potrzeby dawania baktopuru(i tak bym go nie dawał jeśli już to Ichtiofuran plus), paletki juz wolniej,spokojniej oddychają chętnie jedzą i chyba pomału dochodzą do formy przy najmniej 3 bo czwarta siedzi ciągle za korzeniem i nie wychodzi :?

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”