Brak apetytu
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- kojot99
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Robert Wilczek
Re: Brak apetytu
Jeszcze jedno zauwarzyłem jak paletki czasami potrząsają płetfami jakby coś chciały z siebie strzepnąć.
- cobaltblue
- junior
- Imie i Nazwisko: Karolina Kobermajer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Redditch/UK
Tylko pamietaj,aby kupka,ktora bedzie badana nie lezala na dnie.Posiedz troche przy akwa,az wyczaisz swieza,ktora jeszcze nie opadnie na dno.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Kiedyś się bawiłem z capifosem i zbrojniki nie wytrzymują - nie pamiętam jaką miałem odmianę. Jeśli doszło trzepanie to koniecznie badanie mikroskopowe. Jeśli nie będziesz wiedział na co leczyć, to będziesz ładował na ślepo coraz to inne środki, aż przytrujesz palety.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: ania ohirko
- Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań
ludzie nie szalejcie... jeżeli kupa jest przeźroczysta galaretowata o w miarę normalnej grubości i nie widać wyraźnych członów to to wiciowce - podnieś temperaturę, jeżeli jest cienka długa to to nicienie podaj aniprazol czy coś w tym stylu, jeżeli galaretowata ale podzielona na widoczne człony to to tasiemiec i możesz sobie podać swój capifos, jeżeli to niestrawność to już powinna mieć normalne odchody. a ogólnie póki je ryba podaj w jedzeni aniprazol - kupisz u weterynarza, jeżeli nie jedzą tylko kąpiel w osobnym zbiorniku ponieważ po 8 godzinach będziesz je musiał przenieść do ogólnego bądź podmienić 80% wody. po tygodniu aniprazol w jedzeniu.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Aniu lepiej użyć pratel,:) Po capifosie podmiana wody konieczna w większej ilości (zbrojniki padną bo wybije w ich organizmie bakterie odpowiedzialne za trawienie)
-
- entuzjasta
to też pisałam że w osobnym zbiorniku... aniprazol też działa i jest bardziej wszechstronny jak raz kolega kupi to na wiele przypadków starczy
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
- aniprazol (prazikwantel, fenbendazol) fendendazol nie jest czasem toksyczny do ryb i powinno się go podawać tylko i wyłącznie do karmy ryb biorąc uwagę na wagę ryby ?
Pratel te same działanie a mniej skomplikowany.
Pratel te same działanie a mniej skomplikowany.
-
- entuzjasta
nie uważam żeby trzeba było tylko do karmy - poza tym już było o aniprazolu na forum i to wypowiedzi bardziej doświadczonych i mądrzejszych. Ja dawałam aniprazol do wody i wszystko było ok, a do karmy jakbym miała zwracać uwagę na wagę ryb to musiałbym stać z kijem nad akwarium i odganiać te co już zjadły żeby nie przedawkowały
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Krystian Chim
aniprazolem załatwiłem swoje ryby, stosując w kąpieli.1 tab na 10 l więc nie polecam.jak coś to do jedzenia 1/4 tabletki tak żeby zjadły w 2 minuty.