Szybki oddech - przyczyny
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartłomiej Kowalczyk
Szybki oddech - przyczyny
Witajcie,
Chciałbym poruszyć temat dość powszedni na formach internetowych, a mianowicie tytułowy szybki oddech.
Przy tej dolegliwości zazwyczaj pada diagnoza - daktylogyroza.
Chciałem zapytać, jakie inne mogą być przyczyny - poza płazińcami, szybkiego oddechu.
Opisze w skrócie mój przypadek.
Akwa: 300 l, ph: 6.5. NO2:0, NO3:~15, temp: 28stopni.
Po zakupie nowych ryb zaczął się problem z oddechem. Ryby pociemniały i z dnia na dzień coraz szybciej łapały oddech.
Niestety nie posiadam mikroskopu, poza tym nie mam pojęcia jak przeprowadzić takie badanie bez uśmiercania ryby.
Założyłem, że będą to płazińce skrzelowe.
Przeprowadziłem kurację w sterylnym 12 w prazi 5mg na litr. Następnie jeszcze 6 dni w sterylm w czystej wodzie z odrobiną soli niejodowanej.
Akwarium dekoracyjne w tym czasie stało puste, tzn. same rośliny, żadnych zwierząt.
Rybki zaczęły w miarę normalnie oddychać, wyglądało ze sytuacja ulała dużej poprawie.
Po ok trzech tygodniach przeniosłem ryby od dekoracyjnego i to klops.
Po trzech dniach patrzę a rybki zaczynają znowu kłapać dziobkami.
Zdecydowanie szybciej niż w sterylnym.
Pytanie, co może być jeszcze przyczyną szybkiego oddechu?
Czy nie jest dziwne, że po prazi sytuacja uległa sporej poprawie a po przeniesieniu szybko się zaczęła pogarszać?
Dactylogyrus bez żywiciela żyje dość krótko tak, więc w dekoracyjnym nie powinno go być...
Pozdrawiam:
Bartek.
Chciałbym poruszyć temat dość powszedni na formach internetowych, a mianowicie tytułowy szybki oddech.
Przy tej dolegliwości zazwyczaj pada diagnoza - daktylogyroza.
Chciałem zapytać, jakie inne mogą być przyczyny - poza płazińcami, szybkiego oddechu.
Opisze w skrócie mój przypadek.
Akwa: 300 l, ph: 6.5. NO2:0, NO3:~15, temp: 28stopni.
Po zakupie nowych ryb zaczął się problem z oddechem. Ryby pociemniały i z dnia na dzień coraz szybciej łapały oddech.
Niestety nie posiadam mikroskopu, poza tym nie mam pojęcia jak przeprowadzić takie badanie bez uśmiercania ryby.
Założyłem, że będą to płazińce skrzelowe.
Przeprowadziłem kurację w sterylnym 12 w prazi 5mg na litr. Następnie jeszcze 6 dni w sterylm w czystej wodzie z odrobiną soli niejodowanej.
Akwarium dekoracyjne w tym czasie stało puste, tzn. same rośliny, żadnych zwierząt.
Rybki zaczęły w miarę normalnie oddychać, wyglądało ze sytuacja ulała dużej poprawie.
Po ok trzech tygodniach przeniosłem ryby od dekoracyjnego i to klops.
Po trzech dniach patrzę a rybki zaczynają znowu kłapać dziobkami.
Zdecydowanie szybciej niż w sterylnym.
Pytanie, co może być jeszcze przyczyną szybkiego oddechu?
Czy nie jest dziwne, że po prazi sytuacja uległa sporej poprawie a po przeniesieniu szybko się zaczęła pogarszać?
Dactylogyrus bez żywiciela żyje dość krótko tak, więc w dekoracyjnym nie powinno go być...
Pozdrawiam:
Bartek.
- bohen21
- senior
- Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Re: Szybki oddech - przyczyny
a jak wygląda natlenianie w ogólnym, nawozisz może rośliny CO2??
-
- junior
Hej,
Na noc włączam napowietrzanie.
Nie nawoze CO2.
Na noc włączam napowietrzanie.
Nie nawoze CO2.
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Daj odpocząć rybkom.
Taka kuracja to zawsze dla ryby stres, a jak wiadomo stres nawet człowieka wykańcza. ogranicz karmienie do minimum i sprawdzaj NO2 w wodzie.
Nie zawsze szybki oddech to daktylogyrus, często jest to bakteria która śluzuje skrzela utrudniając oddychanie.
Taka kuracja to zawsze dla ryby stres, a jak wiadomo stres nawet człowieka wykańcza. ogranicz karmienie do minimum i sprawdzaj NO2 w wodzie.
Nie zawsze szybki oddech to daktylogyrus, często jest to bakteria która śluzuje skrzela utrudniając oddychanie.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Dlaczego włączasz tylko na noc napowietrzanie??!! Może być za mało tlenu w wodzie, wszystko zależy, jak masz urządzone akwa, ile roślin i jakie masz w zbiorniku, ile i jakiej wielkości są ryby w akwa, czym karmione, z jaką częstotliwością podmieniasz wodę, jakie pH wody masz rano a jakie pod wieczór - wszystko to może mieć wpływ na takie zachowanie, pozdrawiam
-
- junior
Witam SąsiadaMirek pisze:Daj odpocząć rybkom.

NO2 jest stabilne, test nigdy nie pokazał innej wartości niż 0 oczywiście poza czasem kiedy akwarium dojrzewało.
Mógł byś napisać coś więcej na temat tej bakterii?
Pozdrawiam:
Bartek K.
-
- junior
arturo pisze:Dlaczego włączasz tylko na noc napowietrzanie??!! Może być za mało tlenu w wodzie, wszystko zależy, jak masz urządzone akwa, ile roślin i jakie masz w zbiorniku, ile i jakiej wielkości są ryby w akwa, czym karmione, z jaką częstotliwością podmieniasz wodę, jakie pH wody masz rano a jakie pod wieczór - wszystko to może mieć wpływ na takie zachowanie, pozdrawiam
Witaj,
Dzięki za zainteresowanie.
Napowietrzanie włączam tyko na noc ponieważ mam dość gęsto obsadzone akwarium: lotos tygrysi puszcza pędy na około siebie, dwie duże amazonki, dwie mniejsze amazonki, do tego sporo innych szybko rosnących roślin. Jest tego tyle, że przez dzień tlenu powinno być wystarczająco dużo, zwłaszcza że obsada to 4 średniej wielkości dyski, plus maleńkie stadko neonów czerwonych. Jak na 300l to nie jest chyba przesadzona obsada

Karmie je granulatem rano i wieczorem, do tego starte serducho wołowe zmieszane z różnego rodzaju płatkami ok 16.
Ph zawsze ok 6,5 choć w sumie to nie zwracałem uwagi na pory dnia. Może to jakiś trop.
Pozdrawiam:
Bartek K.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Ryby kiedy napchają się serduchem to też maja przyspieszony oddech. Zwróć uwagę czy to nie występuje tylko po karmieniu.
-
- junior
Witaj,
Niestety oddech jest przyspieszony niezależnie od pory dnia czy karmienia.
Obecnie z dnia na dzień ryby coraz intensywniej żerują wiec mam na dziej że indzie w dobrą stronę.
Może skrzela jeszcze nie zregenerowały się do końca po leczeniu.
Nie mniej dziwne jest to przyspieszenie po przeniesieniu do akwarium dekoracyjnego.
Pozdrawiam:
Bartłomiej K.
Niestety oddech jest przyspieszony niezależnie od pory dnia czy karmienia.
Obecnie z dnia na dzień ryby coraz intensywniej żerują wiec mam na dziej że indzie w dobrą stronę.
Może skrzela jeszcze nie zregenerowały się do końca po leczeniu.
Nie mniej dziwne jest to przyspieszenie po przeniesieniu do akwarium dekoracyjnego.
Pozdrawiam:
Bartłomiej K.
- lukas8808
- junior
- Imie i Nazwisko: Łukasz Rutkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kwidzyn
Podejrzewam, że coś jest z woda nie tak.
U mnie było to samo i problemem było wysokie NO3
U mnie było to samo i problemem było wysokie NO3