rafals pisze:Czy waszym zdaniem do świeżo ,wystartowanego, zbiornika powinienem ,profilaktycznie (przed wpuszczeniem ryb)
zastosować kurację lekami o działaniu (metronidazolu)?
O ile dobrze zrozumiałem ,chcesz leczyć.....puste akwa, ewentualnie rośliny.Przyznam szczerze ,że z tak dziwnym pytaniem jeszcze się nie spotkałem.

Ale skoro już je zadałeś to Ci na nie postaram się odpowiedzieć.Masz "świeże" akwa ,napewno dekoracyjne.Nie wiesz nawet czy biologia w nim Ci na dobre wystartowała,a już chcesz lać do niego chemię.Pod żadnym pozorem tego nie rób.Poprostu jest to bez sensu .Co Ty chcesz wogóle leczyć

Ryb których nie ma.

.Jeżeli w nowozałożonym akwarium znajdują sie rośliny lub elementy jego wyposażenia przedtem odpowiednio zdezyfekowane,to nie masz powodu do zmartwień ,że w akwa znajdują się jakieś wirusy lub bakterie.Moja rada jest taka .Pozwól akwa dojrzeć ,kup stado ryb najlepiej z jednego źródła i wpuść do akwarium.Jeżeli ryby okażą jakieś oznaki choroby ,to nigdy nie lecz je w akwa ogólnym.Od tego sa zbiorniki kwarantannowe.Zniszczysz sobie biologię,a przy okazji i rośliny.
niki 28