Sposób na przywry - metoda A. Soh'a
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Sposób na przywry - metoda A. Soh'a
Dawka 100-120mg trichlorfonu (neguvonu) na 100l wody, czyli 2x więcej niż jest zalecane na opakowaniu Capifosu (oni każą 50mg/100l) I ryby moczymy przez tydzień. Po tygodniu podmiana na maxa nawet 100% i kolejna identyczna dawka, i znowu tydzień moczymy, po kolejnym tygodniu znowu podmiana dawka identyczna i znowu moczymy tydzień. Cała kuracja ma trwać min 21 dni. Lek mieszamy dokładnie w pojemniku i dopiero jak się idealnie rozpuści wlewamy do zbiornika. Nie wiem jak kuracja jest skuteczna w ogólnych zbiornikach ale w sterylnych działa.
KRYTYCZNIE WAŻNE JEST ZACHOWANIE CZYSTOŚCI. W tej chwili jestem pewien, że wiele sposobów leczenia jest skutecznych a winnymi niepowodzenia jesteśmy sami. Czyli w trakcie kuracji nie wkładamy nic niepewnego do zbiornika, a wszystko co wkładamy ma być wyparzone lub zdezynfekowane np. w roztworze perhydrolu (czyli 30% woda utleniona) To co wkładamy do zbiornika rurki, sitka, strzykawki i cała reszta rupieci po użyciu wędruje do wiaderka z odkażaczem i tak do końca kuracji. Ręce przed włożeniem do zbiornika dokładnie myjemy. A w zbiorniku gdzie leczymy sugeruję wymyć dokładnie wszystko co wystaje nad powierzchnię wody, tam na 100% zostają jaja. Podczas karmienia ryb polecam codziennie te wystające nad wodę elementy opłukiwać wodą z akwarium, jeżeli coś tam jest to po pierwsze wpadnie do wody z lekiem i dostanie po łbie a po drugie polewamy wodą z lekiem. Temperatura wody w zbiorniku normalna-28-30, i woda też normalne paletkowa. Nic więcej robić nie trzeba.
REŻIM CZYSTOŚCI JEST NAJWAŻNIEJSZY!!!!
P.S. Mam zapas CAPIFOSU jak ktoś chce mogę odstąpić.
KRYTYCZNIE WAŻNE JEST ZACHOWANIE CZYSTOŚCI. W tej chwili jestem pewien, że wiele sposobów leczenia jest skutecznych a winnymi niepowodzenia jesteśmy sami. Czyli w trakcie kuracji nie wkładamy nic niepewnego do zbiornika, a wszystko co wkładamy ma być wyparzone lub zdezynfekowane np. w roztworze perhydrolu (czyli 30% woda utleniona) To co wkładamy do zbiornika rurki, sitka, strzykawki i cała reszta rupieci po użyciu wędruje do wiaderka z odkażaczem i tak do końca kuracji. Ręce przed włożeniem do zbiornika dokładnie myjemy. A w zbiorniku gdzie leczymy sugeruję wymyć dokładnie wszystko co wystaje nad powierzchnię wody, tam na 100% zostają jaja. Podczas karmienia ryb polecam codziennie te wystające nad wodę elementy opłukiwać wodą z akwarium, jeżeli coś tam jest to po pierwsze wpadnie do wody z lekiem i dostanie po łbie a po drugie polewamy wodą z lekiem. Temperatura wody w zbiorniku normalna-28-30, i woda też normalne paletkowa. Nic więcej robić nie trzeba.
REŻIM CZYSTOŚCI JEST NAJWAŻNIEJSZY!!!!
P.S. Mam zapas CAPIFOSU jak ktoś chce mogę odstąpić.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: .....
- Miejsce zamieszkania/miasto/: ....
Wielkie dzięki Piotrze
w poniedziałek zacznę kurację będę informował o jej przebiegu
Dobrze że mam troche neguvonu

Dobrze że mam troche neguvonu

- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Dodam tylko jeszcze, że w publikacjach profesora Antychowicza jest informacja, że moczenie w neguvonie w mniejszych dawkach jest także sposobem na pozbycie się nicieni. Więc można się uporać z 2 problemami za jednym zamachem. Ale tego drugiego aspektu nie sprawdzałem, więc piszę że czytałem a nie sprawdziłem.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Odpowiedz na pytanie dlaczego u małych dyskowców nie można uzywac nadmanganianu potasu.
http://www.discusnews.com/article/cat-02/medicine.shtml
Piszą że zabije robaczki ale i popali małym skrzela
http://www.discusnews.com/article/cat-02/medicine.shtml
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartłomiej Kowalczyk
1 drop per gallon. and checked every 24 hours for total ppm.gajowa pisze: http://www.discusnews.com/article/cat-02/medicine.shtml
Nie jestem pewien czy dobrze odczytałem ale wydaje mi się że wg. informacji na stronie ryby przebywają w nadmanganianie dłużej niż 4 godziny.
Może stąd informacja o popalonych skrzelach?
-
- junior
Przepraszam, pomyliłem leki. Komentarz powyżej dotyczy leczenia oodinozy.cellarium pisze: 1 drop per gallon. and checked every 24 hours for total ppm.
Nie jestem pewien czy dobrze odczytałem ale wydaje mi się że wg. informacji na stronie ryby przebywają w nadmanganianie dłużej niż 4 godziny.
Może stąd informacja o popalonych skrzelach?
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jeszcze uwaga odnośnie dawkowania neguvonu. Ponieważ posługujemy się małymi dawkami więc w domowych warunkach jest ciężko je precyzyjnie odważyć. Ja rozpuszczam 1g neguvonu w 200ml osmozy i w ten sposób mam roztwór wygodny do dawkowania. 10ml takiego roztworu na 100l wody daje dawkę 50mg/100l Taki roztwór przechowuję w szklanej butelce od wieeeeelu miesięcy. Nie zauważyłem, żeby z tym roztworem coś się działo i nie zauważyłem też żeby jego skuteczność zmalała. Tylko trzeba wyraźnie oznaczyć butelką. I z daleka od innych osób a zwłaszcza dzieci trzymać. Najlepiej pod kluczem.
-
- entuzjasta
I to jest bardzo istotna i pomocna informacja,własnie tak zamierzam zrobić Piotrze
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- entuzjasta
Ponieważ miałem larwy kuracje postanowiłem odłożyć,niestety rodzice pożarły młode
no nic następnym razem może się
uda
Ale do rzeczy dziś zaczynam kuracje neguvonem według wytycznych Piotra
Będę informował o dalszym przebiegu

uda
Ale do rzeczy dziś zaczynam kuracje neguvonem według wytycznych Piotra
Będę informował o dalszym przebiegu
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jeżeli dzisiaj chcesz zacząć to ja proponuję inną metodę. Różnica polega na tym, że nie dajesz samego tri 100-120mg 100l tylko dajesz praziquantel w ilości 400mg/ 100l + neguvon 40mg/100l
Reszta zasad kuracji jest identyczna po 7 dniach podmiana i kolejna dawka mieszanki i po kolejnych znowu podmiana i dawka. Dlaczego tak? Prazi jest delikatniejsze niż neguvon.
Prazi dodatkowo działa na nicienie gdyby były.
Jeżeli musiał byś z powodu zmętnienia i inwazji pierwotniaków podmienić wcześniej wodę to MUSISZ dać po podmianie kolejną dawkę. Moim i nie tylko moim zdaniem 7 dniowe odstępy pomiędzy dawkami pozwalają na wyklucie 2 pokoleń robali! Dlatego ja wolę kąpiele długotrwałe. Zdecydowanie trudniej przegapić wtedy odpowiedni moment podania leku.
W obu przypadkach ryby MUSZĄ być w leku min 3 tygodnie! I najważniejsza jest CZYSTOŚĆ!
Tak czy siak obie metody są dobre.
Reszta zasad kuracji jest identyczna po 7 dniach podmiana i kolejna dawka mieszanki i po kolejnych znowu podmiana i dawka. Dlaczego tak? Prazi jest delikatniejsze niż neguvon.
Prazi dodatkowo działa na nicienie gdyby były.
Jeżeli musiał byś z powodu zmętnienia i inwazji pierwotniaków podmienić wcześniej wodę to MUSISZ dać po podmianie kolejną dawkę. Moim i nie tylko moim zdaniem 7 dniowe odstępy pomiędzy dawkami pozwalają na wyklucie 2 pokoleń robali! Dlatego ja wolę kąpiele długotrwałe. Zdecydowanie trudniej przegapić wtedy odpowiedni moment podania leku.
W obu przypadkach ryby MUSZĄ być w leku min 3 tygodnie! I najważniejsza jest CZYSTOŚĆ!
Tak czy siak obie metody są dobre.
-
- entuzjasta
Piotr z góry dziękuje za poświęcenie mi uwagi,natomiast co do terapełtyku zastosowałem już sam neguvon więc tej że kuracji będę wierny
Co jest z tym przechowywaniem neguvonu w roztworze wody,Adamn twierdzi że
cytuje
''to totalna bzdura '' ?
Jak mam to rozumiec lek traci swoje własciowcsi ? staje się toksyczny ?
Co jest z tym przechowywaniem neguvonu w roztworze wody,Adamn twierdzi że
cytuje
''to totalna bzdura '' ?
Jak mam to rozumiec lek traci swoje własciowcsi ? staje się toksyczny ?
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Proponuję poszukać notek producenta odnośnie trchlorfonu. Problem jest jak zawilgotnieje i skrystalizuje.... wtedy to jest na prawdę problem bo te kryształki są trujące (trucizna chyba 6 kategorii!!).
Niech sobie Adam pisze co chce. Ja wiem swoje bo wiem co zostawało z tarła jak nie podawałem i wiem co zostawało jak podawałem, a podawałem właśnie roztwór stojący w butli od prawie roku. A z Adamem nie chce mi się sprzeczać.
Napiszę tylko tyle, że stosowałem jego przepisy na leczenie przywr z tymi drakońskimi dawkami neguvonu w krótkich kąpielach. Owszem przywr było zdecydowanie mniej ale były nadal.
Każdy kto rozmnaża palety ma swoje sposoby na te robale. Janek ma własne, Janusz ma własne i ja mam własne. Adam też ma własne. Co wcale nie znaczy że tylko jeden ma rację
I oczywiście są różne gatunki przywr. Ostatnio słyszałem że w 2 miejscach (Czechy i Brazylia) odkryto na paletach takie przywry, których nie ruszała żadna chemia znana... Na szczęście tylko dwa razy takie coś znaleziono.
Z przywrami też będziesz miał młode tyle że z tarła odchowasz 5-10% ryb.... może...
Niech sobie Adam pisze co chce. Ja wiem swoje bo wiem co zostawało z tarła jak nie podawałem i wiem co zostawało jak podawałem, a podawałem właśnie roztwór stojący w butli od prawie roku. A z Adamem nie chce mi się sprzeczać.
Napiszę tylko tyle, że stosowałem jego przepisy na leczenie przywr z tymi drakońskimi dawkami neguvonu w krótkich kąpielach. Owszem przywr było zdecydowanie mniej ale były nadal.
Każdy kto rozmnaża palety ma swoje sposoby na te robale. Janek ma własne, Janusz ma własne i ja mam własne. Adam też ma własne. Co wcale nie znaczy że tylko jeden ma rację

Z przywrami też będziesz miał młode tyle że z tarła odchowasz 5-10% ryb.... może...
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Wszystko w temacie neguvonu czyli trichlorfonu:
http://sitem.herts.ac.uk/aeru/footprint ... ts/657.htm
Ktoś kto nie wagarował na lekcjach fizyki i chemii z tego materiału wyczyta bardzo wiele. Proszę zwrócić uwagę na wrażliwość w zależności od pH... wiele może wyjaśnić.
http://sitem.herts.ac.uk/aeru/footprint ... ts/657.htm
Ktoś kto nie wagarował na lekcjach fizyki i chemii z tego materiału wyczyta bardzo wiele. Proszę zwrócić uwagę na wrażliwość w zależności od pH... wiele może wyjaśnić.
-
- junior
Wracając do tematu.gajowa pisze: Dzień 1-szy.
Przygotowac inne małe akwarium lub wiadro 10 l z grzałka i dobre napowietrzanie, ph ok 6. Rozpuścic nadmanganian w il 2mg/l, czyli 20mg/10 l. Jesli ryby są w wiekszym akwarium lub wiadrze, odpowiednio zwiększyc dawkę. Przełowić ryby i trzymać je w kąpieli przez 4 godz.
Czy są jakieś przeciwwskazania by zastosować tą metodę dla innych ryb?
Jak zniosą takie dawki i czas trwania na przykład bocje wspaniałe lub neonki czerwone?
Pozdrawiam:
Bartek.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Myślę, ze tak delikatne rybeńki jak neonki nie wytrzymają tego steżenia. Możesz spróbować połowę dawki w kapieli