siedzi w kącie - POMOCY

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

siedzi w kącie - POMOCY

Post autor: jucha » 01 gru 2005, 23:23

Jedna z rybek siedzi od trzech dni w kącie i zachowuje się tak jakby bała się pozostałych rybek apetyta ma słaby(bo nie wypływa jak reszta je) a poza tym jest często przeganiana przez pozostałe, ociera się o liście więc dolałam końcówke capitoxu, ale odrobinke. Nie wiem co robić do taj pory ładnie rosła i miała super apetyt. Czy ktoś mi może coś doradzić :( dodam jeszcze że mam napięta atmosfere w akwarium bo trzy rybki są agresywne. a teraz nie wiem czy jej stan wynika z agresji czy coś jej dolega?
Podam paramerty wody z wczorajszego dnia
ph 6,5
two 15
tww 7
do wody dodaje aqua safe, easy balance, plantamin TETRY
Pomocy!

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Re: siedzi w kącie - POMOCY

Post autor: MarSz » 02 gru 2005, 12:46

jucha pisze: Podam paramerty wody z wczorajszego dnia
ph 6,5
two 15
tww 7
Witaj
Doświadczonym paleciarzem to ja nie jestem, ale dziwi mnie twoje PH.
Ponieważ z tego co podałeś to przy TWW-7 i PH-6,5 masz wode nasyconą dwutlenkiem węgla w granicach 66,5ppm :shock: to już dawka która powoduje wypieranie tlenu z wody i jest progiem pomiędzy życiem a duszeniem podwodnej fauny.
Chyba że masz w wodzie oprócz węglanów duże ilości środków humusowych (torf, korzenie olchowe itp., lub wysokie stężenie fosforanów które również są wykrywane przez testy na TWW.
Czym badasz PH :?: i czy podany przez Ciebie wynik jest napewno wiarygodny :?:

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 02 gru 2005, 14:12

PARAMETRY są takie jak podałam, a ja się dziwie że mi tak riośliny rosną jak nie normalne, ale jak napowietrzam wode z kostki no chyba mają wystarczająco tlenu, a czym proponujesz zbić tww? a może ph podwyższyć?
wieczorem podam nazwe firmy którą badam ph, poradz jak sobie z tym poradzić? w akwarium ma sporo roślin, one pobierają przecież dwutlenek węgla. LICZE NA POMOC

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 02 gru 2005, 14:46

jucha pisze:PARAMETRY są takie jak podałam, a ja się dziwie że mi tak riośliny rosną jak nie normalne, ale jak napowietrzam wode z kostki no chyba mają wystarczająco tlenu
Napewno mają skoro jeszcze pływają
jucha pisze:a czym proponujesz zbić tww? a może ph podwyższyć?
Najskuteczniej Tww zmniejsza się po przez: destylówka, woda osmotyczna, natomiast do podwyższenia PH i pozbycia się CO2 wystarczy napowietrzanie na maxa.
jucha pisze:wieczorem podam nazwe firmy którą badam ph
A to napewno jest test paskowy albo kropelkowy, są bardzo nie dokładne więc nie sądze byś miała takie PH przy Tww7, gdybyś zaprosiła do siebie kolege z elektordą i PH-metrem mielibyśmy prawdziwe PH.
jucha pisze:poradz jak sobie z tym poradzić? w akwarium ma sporo roślin, one pobierają przecież dwutlenek węgla. LICZE NA POMOC
Spokojnie z tego co tu piszesz, nie jest tak źle, ponieważ napewno nie masz takiego PH przy Tww7 bo twoje wszystkie ryby stały by przy powierzchni i miały przyduchę.
Masz dużo roślin i bardzo dobrze, do tego wal napowietrzanie i CO2 będzie w normie, to napewno nie jest przyczyna stanu twojej ryby która stoi w koncie od dłuższego czasu, przyczyna mósi leżeć gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Post autor: Mondeja » 02 gru 2005, 14:53

Jucha , jeśli masz mozliwośc to przerzuć tą rybkę do osobnego zbiornika - nie musi być duży , wystarczy ok 50 litrów. Tam ją dalej obserwuj. Jeśli objawy ustąpią i zacznie normalnie pływać i żerować to znaczy , że była przez pozostałe ostro "zagoniona". Jeśli nie to obserwuj przede wszystkim jej odchody. No i daj wtedy oczywiście znać tutaj jak ma się sytuacja. Napisz też jakiej wielkości i w jakim mniej więcej wieku są twoje ryby

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 02 gru 2005, 17:31

Pomiar ph robie za pomocą środka firmy SUM, zapewne mnie okłamuje :!:
Akwarium ma 250l i pływa w nim 8 paletek i 2 kiryski,
borajstwo o którym mowa jest najmniejsze reszta jest mniej/więcej równa i ma około 7-8 cm. ABSOLUTNIE nie wykazują objawów chorobowych (wręcz przeciwnie, jak by były chore przypuszczam, że nie miały by sił nonstop sie bić między sobą)
A czy na podstawie two i tww mozna przypuszczać na ile mnie oszukuje mój super kropelkowy wykrywacz?
Czy 30 litrów wystarczy na 5-6 cm. rybke?

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 02 gru 2005, 18:07

Te odczynniki firmy Sum są kiepskiej jakości.

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 02 gru 2005, 18:25

Pozdrawiam !
Pomiar ph firmy Sum oszukuje około 0,5 w dół.Jeśli pokazuje 6,5 to faktyczne ph jest w granicach 7 - sprawdziłem dwukrotnie laboratoryjnie.Nie wiem jednak jak to się ma w czasie długiego używania.
Powodzenia!

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mondeja » 02 gru 2005, 18:26

30 litrów od biedy wystarczy , pH zostawmy w spokoju bo w tym przypadku nie ma nic do rzeczy :D

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 02 gru 2005, 19:06

Dzidek pisze:Pozdrawiam !
Pomiar ph firmy Sum oszukuje około 0,5 w dół.Jeśli pokazuje 6,5 to faktyczne ph jest w granicach 7 - sprawdziłem dwukrotnie laboratoryjnie.Nie wiem jednak jak to się ma w czasie długiego używania.
Powodzenia!
Heh :D tak też myślałem.

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 04 gru 2005, 12:13

ok oddzielilam. Temp 35 stopni, okazało sie że to paskuctwo siedzi w przewodzie, podałam metronidazol i co dalej radzicie, ile mam ją tam trzymać?

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mondeja » 04 gru 2005, 12:15

ok. 4 dni , jak pomoże to po tygodniu zrób powtórkę

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”