pytanie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Krystian Chim
pytanie
Mam pytanie odnośnie odrobaczania ryb, czy jest to normalne by ryby po odrobaczeniu dalej kitowały kupką o dziwnej konsystencji( półprzezroczysta galaretka)? Ponadto po odrobaczeniu 3 z dziesięciu po kuracji przebywają pod korzeniem są apatyczne i nie przyjmują pokarmu. Czy możliwe że levamizol dopiero wychodzi z organizmu ryby i tam może się ona zachowywać? Pod mikroskopem nie widać nic żywego ruszającego się .Dzięki za podpowiedź
- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Re: pytanie
Ooooo daj im odsapnąć !
Kupy mogą być jeszcze nie ładne długo.
Śluzówka musi się odbudować.
Obserwuj i badaj, po miesiącu zobaczysz.
Oszczędnie karm, dbaj o wodę i zobaczysz co będzie dalej.
Kupy mogą być jeszcze nie ładne długo.
Śluzówka musi się odbudować.
Obserwuj i badaj, po miesiącu zobaczysz.
Oszczędnie karm, dbaj o wodę i zobaczysz co będzie dalej.
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Odrobaczanie jest pojęciem baaaaaaardzo ogólnikowym. Jak długo ryby stoją pod korzeniem? Ile czasu trwała kuracja levamisolem? Co chciałeś wytłuc?
To niemożliwe żeby po levamisolu w odchodach nie było widać życia, albo nie potrafisz patrzeć albo masz do d..y sprzęt. W odchodach powinny znajdować się wrotki, orzęski, wiciowce, skąposzczety..... i cała plejada innych stworzonek. Jak widzisz mam bardzo dużo ale w twoim pytaniu.
Podczas SKUTECZNEJ kuracji levamisolem ryby powinny zacząć jeść 3 dnia od podania pierwszej dawki leku.
To niemożliwe żeby po levamisolu w odchodach nie było widać życia, albo nie potrafisz patrzeć albo masz do d..y sprzęt. W odchodach powinny znajdować się wrotki, orzęski, wiciowce, skąposzczety..... i cała plejada innych stworzonek. Jak widzisz mam bardzo dużo ale w twoim pytaniu.
Podczas SKUTECZNEJ kuracji levamisolem ryby powinny zacząć jeść 3 dnia od podania pierwszej dawki leku.
-
- junior
odrobaczałem w sterylnym capitoxem, wg wskazania producenta 10ml na 100l z powtórką po tygodniu, woda świeża, temp 28 stopni, filtr wypłukany, ryby nie zaczęły jeść po 3 dniach te co jadły wcześniej to jadły cały czas a te co wcześniej nie jadły to podczas kuracji i po niej też nie jedzą. Faktycznie mikroskop do d..py taki dla dzieci 100x powiększenie. Obecnie zdecydowałem się na metronidazol , może on postawi na "nogi moje ryby. Jak dalej będą nie jadły to odstawie leki i jedynie podmiany wody i temp 30 stopni, może faktycznie za dużo tej chemi ryba nie koń:)
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
albo leczysz je nie na to co mają,wtedy są takie skutki, że jest im gorzej po kuracji niż przed nią, a potrafią też po nietrafionej kuracji nas opuścić ... trafna diagnoza to w akwarystyce wielka sztuka, jaką trudno posiąść i szacun tym co to potrafią bezbłędnie, to już połowa sukcesu, druga połowa, to odpowiednia kuracja i odpowiednie zabiegi - postępowanie podczas leczenia.
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Tomku cytuję Cię po raz drugi bo nie chcę Cię powtarzać._TOM_ pisze:albo leczysz je nie na to co mają,wtedy są takie skutki, że jest im gorzej po kuracji niż przed nią, a potrafią też po nietrafionej kuracji nas opuścić ... trafna diagnoza to w akwarystyce wielka sztuka, jaką trudno posiąść i szacun tym co to potrafią bezbłędnie, to już połowa sukcesu, druga połowa, to odpowiednia kuracja i odpowiednie zabiegi - postępowanie podczas leczenia.
Dodam tylko, że zalecenia producenta mają się nijak do skutecznych dawek na odpowiednie robactwo.
Robaczki maja lekko przyspieszoną akcję serca po tych dawkach. Są lekko na haju

-
- junior
no dobra ale moje rybska też są haju, zwiększając dawkę tylko bym je wykończył. Moim zdaniem to nie woły a dawki leków działają na nie i pasożyty. Z tym że nie trafiłem z kuracją i powinienem od razu zacząć od metronidazolu.